Megvan Magyarország első téli olimpiai győzelme – videó

0
2741
Kangnung, 2018. február 22. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba (b-j), a phjongcshangi téli olimpia férfi 5000 méteres váltó rövidpályás gyorskorcsolyaversenyének döntõjében a Kangnung Jégcsarnokban 2018. február 22-én. Ez Magyarország történetének elsõ téli olimpiai elsõsége, és 1980 óta az elsõ dobogós helyezése. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Első lett a rövidpályás férfi gyorskorcsolya váltó a phjongcshangi téli olimpián, ezzel 38 év után újra érmet szerzett Magyarország, és az első aranyat a téli olimpiák történetében.

A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor összeállítású magyar csapat az 5000 méteres, 45 körből álló távon szinte végig a harmadik helyen korcsolyázott. Néhány körrel a vége előtt a Liu testvérek az élre törtek, és végül Liu Shaolin Sándor első helyen hozta be a váltót a célba.

Liu Shaoang
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A második helyen a kínaiak végeztek, a kanadaiak lettek a harmadikok, a hazai csapat pedig egy kicsúszás miatt hatalmas hátránnyal fejezte be a versenyt.

A magyar váltó 6:31,971-es időeredménnyel ért célba, ami új olimpiai rekord.

Nagyon kemény futam volt, hosszú volt az út idáig, de mi vagyunk a legjobbak – értékelte hatalmas lelkesedéssel Liu Shaolin Sándor a verseny után a döntőt az M4 Sportnak.

A futam után a csapattagok felállhattak ugyan a dobogóra, az aranyérmet viszont csak a péntek délelőtti hivatalos éremátadón kapják meg. Szintén a csütörtöki versenynapon Liu Shaolin Sándor az ötödik, pontszerző helyet szerezte meg 500 méteren egyéniben.

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor (b-j), a gyõztes magyar válogatott tagjai.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A váltó volt az utolsó éremesélye a magyar csapatnak a dél-koreai téli olimpián, amely egyébként nem csak az első aranyérem megszerzése miatt sikerült kiemelkedően jól:

korábban még nem történt meg, hogy ilyen sok, összesen öt pontszerző helyet ért volna el az olimpiai csapat. 

Eddig egyébként csak műkorcsolyában és jégtáncban tudott magyar versenyző érmet szerezni a téli olimpiák történetében. Most ez is megváltozott. Magyarország eddigi téli olimpiai érmei:

ezüstérem:

1948, St. Moritz: Kékesy Andrea, Király Ede (műkorcsolya, páros)
1980, Lake Placid: Regőczy Krisztina, Sallay András (műkorcsolya, jégtánc)

bronzérem:

1932, Lake Placid: Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)
1936, Garmisch-Partenkirchen: Rotter Emilia, Szollás László (műkorcsolya, páros)
1952, Oslo: Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)
1956, Cortina d’Ampezzo: Nagy László, Nagy Marianna (műkorcsolya, páros)

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .