Kezdőlap Címkék Szuperszonikus

Címke: szuperszonikus

Hiperszonikus gépet terveznek Amerikában

0

1-3 óra alatt körbe repülheti a Földet a Boeing Valkyrie2 gépe, melynek terveit Orlando városában mutatták be Floridában az Air Show keretében. A Valkür kétszer olyan gyors lesz, mint a Concorde – nyilatkozta a Boeing fejlesztési főnöke az Aviation Weekly szaklapnak.

Ezt a hiperszonikus sebességet a hullámlovagló technológia teszi lehetővé. A Valkyrienek van egy amerikai vetélytársa is, az SR 72, melyet a Lockheed tervez. Minthogy a hiperszonikus gépek egyértelműen katonai célokat szolgálnak, ezért a tervezők meglehetősen szűkmarkúan bánnak az információkkal.

Ezeket a gépeket szinte mindenre fel lehet majd használni: légi felderítéstől kezdve célpontok megsemmisítéséig. A gépet a Boeing már a honlapján is bemutatta, pedig 10-20 éves tervről van szó. Ráadásul valószínű, hogy először nem a nagy gépet építik meg, hanem a kisebb, szerényebb változatot, mely közelebb van a hétköznapi igényekhez.

A hírek szerint Kínában és Oroszországban is kísérleteznek hasonló hiperszonikus repülőkkel, melyek kétszer vagy háromszor olyan gyorsak, mint a kilőtt puskagolyó. Ha az Egyesült Államokból Keletre indulunk el, akkor az Atlanti-óceán felett egy óra alatt elérjük a célpontot – dicsekszik a Boeing főkonstruktőre. Ha pedig Nyugatra indulunk az USA-ból, akkor a Csendes-óceán felett maximum két óra a célpont elérése.

Árakról természetesen senki sem beszél, mert mindenki tudja: méregdrága lesz a hiperszonikus gép. A Concorde is azért lett üzleti kudarc, mert túlságosan drága volt. Persze itt a megrendelő a Pentagon.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK