Kezdőlap Címkék Szupergazdag

Címke: szupergazdag

Menedzser fizetések az égben

A szakadék egyre nagyobb az egyszerű munkavállalók és az elnök vezérigazgatók között, mert az utóbbiakat főként részvény opciókkal fizetik az USA-ban – írja a Guardian.

Miért keresnek a nagyfőnökök 350-szer annyit mint a dolgozók?

1.322%-al nőtt a legfőbb döntéshozók jövedelme 1978 óta állapította meg az Economic Policy Institute. Amely arra is rámutat, hogy manapság egy átlagos elnök-vezérigazgató éves jövedelmének 80%-a részvény opció.

A kontraszt óriási: az átlagos munkavállaló jövedelme csak 18%-al lett magasabb 1978 óta!

Ez a jelentés is azt mutatja, hogy a pandémia idején tovább nőtt a szakadék az egyszerű munkavállalók és a szupergazdagok között: 4.000 milliárd dollárral növekedett  a vagyona a 2.365 dollármilliárdosnak Amerikában.

A Guardian szerint elfogadhatatlan, hogy egy átlagos elnök-vezérigazgató 351-szer többet keres mint a dolgozói miközben a különbség csak 15 volt az egyhez 1965-ben.

Ráadásul az infláció évente átlagosan 2%-al csökkentette a munkavállalók keresetének reálértékét.

Jobb munkanélkülinek lenni

Az amerikai munkaerő 25-40%-a ma olyan helyzetben van, hogy jobban jár a munkanélküli segéllyel mintha munkát vállalna. Ezért van olyan sok üres álláshely az Egyesült Államokban – állitja a Guardian.

Kiszámolták a pandémia alatt 300 dollár hetenként a munkanélküli segély miközben azok, akik minimálbéren dolgoznak csak 290 dollárt hozhatnak össze (a minimális órabér jelenleg 7,25 dollár az USA-ban).

A munkaerőhiány most elsősorban azért van, mert a döntéshozók nem emelik az alacsony béreket olyan szintre, hogy érdemes legyen dolgozni.

Megoldás-e az adóemelés?

A Biden kormányzat erre törekszik egyrészt azért, hogy csökkentse a társadalmi különbségeket, de főként azért, hogy feltöltse az államkasszát. 28%-ra akarják emelni a cégek társasági adóját és jobban meg kívánják adóztatni a gazdagokat és főként a szupergazdagokat. Trump pont az ellenkezőképp cselekedett: bár a frusztrált munkavállalók szavazataival került hatalomra, de a társasági adót 35%-ról levitte 21%-ra.

A munkavállalókat nemcsak az alacsony bérek sújtják hanem a diákhitelek is. Biden minden nyolcadik amerikai polgár életszínvonalán javíthatna, ha eltörölné a diákhitelt. De nagy az ellenállás a washingtoni kongresszusban, ahol a republikánusok védelmezik Trump örökségét.

Biden változtatni akar, de neki is figyelembe kell venni azt, hogy támogatói között sok a szupergazdag. Ezért a londoni Guardian úgy véli, hogy Biden betartja választási ígéretét:
“senkit sem büntetünk meg. Senkinek az életszínvonala nem változik, lényegében semmi sem fog megváltozni.”

Koronás mellékhatás: Michelin csillagos séf a konyhámban

Havi 14 ezer dollár fölött kereshetnek a világ legjobb szakácsai, ha otthagyják a Michelin csillagos éttermeket és a szupergazdagoknak főznek – otthon.

15000-17750 dollárt fizetne havonta egy mesterszakácsnak egy orosz család Monacóban – idéz a Business Insider egy friss hirdetést, melyben az a legfontosabb kikötés, hogy a séfnek olyan éttermet kell otthagynia, melynek legalább egy Michelin csillagja van.

Bárt a Michelin szigorú ellenőrei nem a mesterszakácsot hanem az éttermet díjazzák, de azért ez olyan fontos referencia, melyet az igazi ínyencek nagyon is komolyan vesznek.

Az Amandine International Chef Placement évek óta foglalkozik a mesterszakácsok közvetítésével az egész világon, de az utóbbi időben annyira megnőtt az érdeklődése a Michelin csillagos szupersztárok iránt, hogy külön részleget terveznek indítani Amandine Stars néven.

Kate Emery, az Amandine főnökasszonya brit ugyan, de 2011 óta Nizza mellett él. A francia Riviéra a szupergazdagok kedvenc helye, mely a vírusválság idején felértékelődött hiszen sokkal jobban el lehet itt szigetelődni mint a nagyvárosokban. Az étterembe járás is kockázatossá vált a Covid-19 vírus miatt szinte az egész világon. A szupergazdagok megtalálták a megoldást:

“Volt egy kliensem, aki négy Michelin csillagos sztár séfet kért egy hathetes periódusra”- mesélte az Amandine főnökasszonya a Business Insider tudósítójának.

“Egyre nő az igény arra, hogy Michelin csillagos mesterszakácsok készítsék el az ételeket – otthon. Exponenciálisan növekedett az emberek érdeklődése a táplálkozás iránt az elmúlt 10-15 évben. A sok televíziós főző műsor illetve az instagram ráerősített erre.”

Justine Murphy megerősíti ezt: ő hat évig volt szupergazdagok szakácsa jachtokon, majd ügynökséget alapított, mely az egész világon közvetít séfeket.

“A klienseimnek nagyon fontos, hogy megmutathassák: nekik olyan szakács főz, aki egy nagy presztízsű étteremből érkezett.”

30-35 ezer dolláros napidíj

Ha valaki egy napra bérel egy Michelin csillagos séfet, akkor minimum ennyivel kell számolnia, de lehet jóval több is. “A határ a csillagos ég!” – mondta az Amandine főnökasszonya a Business Insider tudósítójának.

Vajon miért vállalják ezt a mesterszakácsok?

“Kétféle döntés van. Az egyik az, hogy valaki megunja az étterem vezetését és a nagy stresszt. Egy családnak főzni jóval egyszerűbb mint egy egész étteremnek, ahol naponta változik a közönség.

A másik változat az, hogy a Michelin csillagos mesterszakács tovább folytatja híres éttermének vezetését, de egy kis szünetet tart. Általában azért, mert szüksége van pénzre!”

Pénzért váltott az első Michelin csillagos séf

Neil Snowball olyan híres volt mint egy rock sztár amikor a Petrus éttermet vezette Londonban. Négy éve váltott, azóta szupergazdagoknak főz.

“Azért váltottam, mert saját éttermet akartam. /a londoni Petrus Gordon Ramsay tulajdona/.”

Nem egészen ez történt, de majdnem. Két társával együtt létrehozta az Opus Provisions céget, mely Michelin színvonalú ételekkel látja el a világ tengerein kóborló szupergazdagokat.

Nemcsak a presztízs miatt akarnak Michelin csillagos séfeket a szupergazdagok hanem azért, hogy azok pontosan nekik és a családjuknak főzzenek. Nem akarnak étel költeményeket minden nap: ” nem kívánnak 25 féleképp elkészített paradicsomot, egyszerűen csak finom paradicsomot szeretnének enni” – magyarázta a szupergazdag kliensek elvárásait Neil Snowball, a mesterszakács, aki elsőként váltotta fel az éttermi sztár szerepet a magán konyhafőnök kevésbé elismert, de annál jobban megfizetett pozíciójáért.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK