Kezdőlap Címkék SZMSZ

Címke: SZMSZ

Az Átlátszó lejárató vagy a javaslat átláthatatlan?

Zugló eddig is az átláthatóság trójai falova volt. A megvesztegethetetlen polgármester és a kétes értékű alkukra hajlandó mögötte álló képviselőcsoport, élén a kerület Mszp-s országgyűlési képviselőjével úgy tűnik továbbra is az maradna aki eddig volt.

Tegnap délután közleményt adott ki az újonnan beiktatott polgármester.

„Vasárnap az alatszo.blog.hu-n megjelent egy írás, amely a legalapvetőbb sajtóetikai követelménynek sem felel meg: úgy állít valamit rólam, hogy a cikk szerzője még csak kísérletet sem tett arra, hogy felvegye velem a kapcsolatot, és megkérdezzen azokról a súlyos állításokról, amelyeket velem szemben megfogalmazott.” – írja közleményében Horváth Csaba, Zugló frissen megválasztott polgármestere.

Szemenszedett hazugságnak tartja a cikk állításait, ugyanakkor ügyesen kikerüli az egyértelmű tagadást a neki felrótt javaslattal kapcsolatban. Ugyanis senki nem kifogásolta, hogy az SZMSZ szerint legyen polgármesteri jogköre bizonyos döntések egyszemélyi meghozatalára.

„Horváth egyrészt úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait (SZMSZ), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Itt van a kutya elásva. Ha pontosan megnevezte volna Horváth mely halaszthatatlan ügyekben kapott volna egyszemélyi döntési jogot, bizony meg sem született volna ez a „szemenszedett hazugság.” Akkor valóban átláthatóvá vált volna a működés.

„Szemenszedett hazugság az is,  – folytatja Horváth -, hogy a polgármester százmilliós ügyekben dönthetne önállóan, erre eddig sem adott, és a jövőben sem ad lehetőséget az SZMSZ. A polgármesteri jogkörben hozott döntések elsősorban (és másodsorban? *szerk.) kötelezettség-vállalással nem járó döntések.

Ami az értékhatárnövelést illeti, érdemes az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedéseit figyelembe venni, ennek ismeretében készült a javaslat.” Majd felsorolja az átláthatóság legfontosabb négylépcsős garanciáját. Az indoklás minden szempontból elfogadható.

Csakhogy, amíg nem teszik ki az asztalra mondjuk az előző öt évben elfogadott és hírhedtté vált mutyik anyagát, addig nem várhatja el senki, hogy a sajtó ne vethesse fel minden kicsit is képlékenyen értelmezhető rendeletükben a visszaélés lehetőségét!

Unalomig ismételt közhely, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

Ahol meg nem zörög a haraszt, ott kitartanak az igazuk mellett még az Mszp-ben is! Talán az

Összefogás sokféle pártja nem csak arra volt jó, hogy összeadódjanak a szavazatok, hanem arra is, hogy a Fidesz féken tartásán túl egymást is a vörös vonalon belül tartsák.

Erre az első példa lehet Horváth Csaba rendelet módosító javaslatának visszavonása még mielőtt valójában a képviselő-testület elé került volna.

Fájhat az igazság még Zugló vonatkozásában is, de kifizetődő.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK