Kezdőlap Címkék Szabó Szabolcs

Címke: Szabó Szabolcs

61 menekült gyermek lehet bezárva a tranzitzónában

  1. „Ez egy börtönóvoda” – mondta Szél Bernadett, miután Szabó Szabolccsal megnézték a röszkei tranzitzónát. A két független parlamenti képviselő szerint éheztetik a tranzitzónába zártakat és a szükséges egészségügyi ellátást sem kapják meg.

Szél azt mondta: 101 fő van a tranzitzónában, köztük 61 gyermek. A legkisebb pár hónapos lehetett, a legnagyobb tinédzserkorban van.

A benti állapotokról azt mondta, egy nyolcéves gyermeknek napok óta fáj a foga, gyógyszert kapott, de mivel nem minősítették sürgősnek az esetet, orvos még nem látta. „Nekem ne mondja senki, hogy ők terroristák. Ne mondja senki, hogy ezek a gyerekek bármi rosszat tettek.”

LMP további bomlása: Döntés később lesz

„Egyelőre semmi azonnali tennivaló nincs” – reagált Gémesi György, az Új Kezdet vezetője arra a kérdésünkre, marad-e az LMP farkciójában Hohn Krisztina, a politikai formáció képviselője. Maga Hohn Krisztina portálunknak azt mondta, nem ő fog ebben dönteni, bár ő szívesebben maradna  frakcióban.

Gémesi György és Hohn Krisztina egyaránt arról beszélt a Független Hírügynökségnek, hogy a kérdésben majd az Új Kezdet Elnöksége, illetve a Választmánya fog dönteni. Kérdésünkre, hogy ez mikorra várható Gémesi azt mondta, hogy az előbbi vélhetően jövő héten, az utóbbi két hét múlva ül majd össze. Mindenesetre addig semmi tennivaló nincs – szögezte le.

Hohn Krisztina is erről beszélt, hozzátéve: nem tudja, mi lesz majd a döntés, de ő szívesebben maradna a frakcióban, ugyanis úgy jobban tudja érvényesíteni az Új Kezdet érdekeit.

Szél Bernadett tegnap Facebook posztban tudatta, hogy kilép az LMP frakcióból.

A mai napon nehéz döntést hoztam meg. Kilépek az LMP-ből és az LMP parlamenti frakciójából. Folytatom a küzdelmet a…

Közzétette: Szél Bernadett – 2018. október 1., hétfő

Hírek szerint követi őt Szabó Szabolcs, korábbi Együtt-es politikus is.

Szél az ATV-nek az Egyenes Beszédben a többi között azt mondta, hogy felbomlott az LMP-ben a baloldali, konzervatív és liberális értékek korábbi egyensúlya. Ő a maga részéről az LMP korábbi értékei mentén, de függetlenként kíván politizálni.

Szabó Szabolcs: a tranzitzóna mint egy börtön

0

Szörnyűbb, mint amire számítottam – mondta a déli tranzitzónában tett látogatásuk után Szabó Szabolcs. Szél Bernadett-tel rettenetes körülményeket, valóságos börtönt láttak a déli határ mentén. A legrosszabb a gyerekek sorsa: nem értik, mi történik, és nem is tanulhatnak.

A szerb határon lévő tranzitzónába látogatott el a két LMP-s politikus, a vizitről frissen indult blogjában számolt be Szél Bernadett. Az általa leírtak is rendkívül mostoha körülményekről tanúskodnak: 16 napos csecsemővel ott élő menekült asszonyról, egy másikról, akinek elvetélt pár hónapos magzata. A forróság vagy az özönvízszerű eső is megkeseríti az ott lévő 61 menekült dolgát. Jelenleg 25 gyerek van köztük.

Szörnyűbb, mint amire számítottam – ezt már Szabó Szabolcs mondta a Független Hírügynökségnek. Az egész olyan, mint egy börtön, amelyben ítélet nélkül élnek emberek bezárva – derül ki szavaiból. A tábort kívül pengés drót veszi körül, és a belső szektorokat is ugyanilyen acélhálókkal választják el egymástól. Köztük

minden ajtó lakattal elzárva, közlekedés csak engedéllyel, kísérővel,

például ha orvoshoz mennek.

Három részre van osztva a tábor. Az egyikben a családok, a másikban a 14-18 éves fiatalok, a harmadikban az egyedül álló férfiak tartózkodnak; a 14 éven aluli gyerekeket Fótra szállítják.

Az összes körülmény azt a célt szolgálja, hogy minél inkább elvegyék a menekültek kedvét attól, hogy ide jöjjenek – mondta Szabó Szabolcs. Egyértelművé tették nekik is, hogy csak azért jutottak be a táborba, ment parlamenti képviselőként kötelező beengedni őket, de tolmácsot nem vihettek magukkal. Szerencséjükre éppen ott volt az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) egy embere, aki angol-fárszi tolmácsolásban segített nekik. Az egy kivételével mind afgán között többen is kitűnően beszélnek angolul, velük megérttették magukat.

A 61 ember jelenleg

mind menekültügyi eljárás alatt áll,

első fokon, aminek vége az automatikus elutasítás, vagy a második szakaszban, amikor a fellebbezés zajlik. Már ha megértik, mi történik velük, mert a politikus azt tapasztalta, hogy a legjellemzőbb az általános tájékozatlanság.

Állandó tolmács nincs a táborban,

az angolul beszélők próbálnak információhoz jutni.

A hivatalos magatartás is azt a célt szolgálja, hogy minél kevesebb információ jusson ki a lakossághoz a szörnyű körülményekről. A személyzet lényegében semmilyen kérdésre se válaszolt a képviselőknek, akiknek telefonját kirakatták velük a bejáratnál, de még

a nemzetközi szervezet munkatársainál se lehet készülék

– mondta Szabó Szabolcs. A menekültek viszont tarthatnak, ha van pénzük, a szociális munkások a táboron kívül feltöltik a kártyákat. Ahogyan ezek a segítők visznek nekik ételt is, ha meg tudják fizetni.

Az egyik fiatal azt mesélte Szabó Szabolcséknak, hogy látta a tévében, hogy Orbán Viktor azt mondta, a kormány a keresztényeken segít. Akkor

rajta mint keresztényen miért nem segítenek már nyolc hónapja

– kérdezte.

Az élelmezés a jelek szerint valóban megoldódott, a felnőttek háromszor, a fiatalok ötször kapnak enni naponta, és hetenként egy nagyobb élelmiszercsomagot is kapnak – mondta a politikus.

Amit azonnal meg kellene oldani, az legalább

a gyerekek helyzetének enyhítése

a képviselő szerint. Olykor kirándulni vagy fagyizni vinnék ki őket a táborból. Ezen túlmenően viszont a kormány bement abba az utcába, ahonnan nincs visszaút: a hajdan volt rendes menekült-ellátási rendszert felszámolta, a jelenlegi penge-drótkerítéses megoldás legfeljebb papíron felel meg az uniós irányelvnek, amely tiltja a fogva tartást. Ez is az elrettentést célozza – mondta az LMP-s képviselő.

Az viszont a magyar törvénynek nem felel meg, hogy elvileg kapnak oktatást a fiatalok, a gyakorlatban azonban nem. A forró konténerekben éjszaka nem tudnak aludni, nappal próbálják kipihenni magukat – jellemezte a helyzetet Szabó Szabolcs. Ráadásul anyanyelvükön nem tanulhatnak, legfeljebb angolul – ha a tankerületi igazgatóság ad angolul tudó tanárokat.

Csepel: káosz a szervezetlenség miatt

Sok ezer csepeli minden reggel görccsel a gyomrában indul munkába, mert a városrész közlekedését alapvetően befolyásoló főbb útvonalakon egy időben kezdtek felújítási munkálatokat az útépítő cégek. Az önkormányzat vezetői is kénytelenek voltak már megszólalni az ügyben, hiszen naponta ostromolták a hivatalt a panaszosok. A politika is csak gátja az esetleges megoldásnak.  

Hatalmas a káosz Csepelen, rengeteget késnek a buszok is, így szóltak a hírek. Van olyan útvonal, amelyet a korábbi 20 perc alatt most 1-1,5 óra alatt tudnak megtenni. Mindez alig pár nappal az iskolakezdés előtt.

Még a csepeli polgármester, Borbély Lénárd is hosszú időre a dugóban ragadt.

Teljesen elképesztő, ahogy sikerült megbénítani Csepel és Csepel-sziget forgalmát. Jó lett volna, ha a környező…

Közzétette: Borbély Lénárd – 2018. augusztus 28., kedd

Kerestük Ábel Attila alpolgármestert, aki „hivatalból” illetékes a tájékoztatásra, de a titkárságán senki nem vette fel a telefont. Az önkormányzat egyik munkatársa annyit segített, olvassuk el a kerületi honlapon az ezzel kapcsolatos tájékoztatót. Ebből kiderült, hogy

megoldást az önkormányzat illetékesei sem ígérhettek,

csupán lépéseket tehettek a forgalomszűkítések, az elterelések felülvizsgálatára. Ha helyben nem is találnak megoldást, a kerület vezetői ígértet tettek, hogy elhalasztanak több olyan fejlesztést, amely útlezárással vagy útszűkítéssel járna Budapest XXI. kerületében. A további közlekedési dugók elkerülése érdekében 2019-re halasztják a Popieluszko utca felújítását, amely félpályás lezárással jár, elhalasztják a Táncsics Mihály utcában tervezett szeptemberi gázvezeték rekonstrukciót is.

A helyzet kialakulásához az a már-már megszokott gyakorlat vezetett, hogy

az építők – a Magyar Közút Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – nem tájékoztatták a terveikről sem egymást, sem a kerületi önkormányzat vezetőit.

Ráadásul, mivel sokan azt hitték, hogy a Csepeli út lezárásra kerül, minden eddiginél nagyobb és elviselhetetlenebb dugó, közlekedési káosz alakult ki a csepeli II. Rákóczi Ferenc úton, ami tovább terjedt a kerület összes fővárosba vezető útjára is.

Kerestük Németh Szilárd államtitkárt, az egyik csepeli országgyűlési képviselőt, vajon nem segítene-e a káosz feloldásában, ha szót emelne a kerület lakóinak érdekében a két állami kivitelező cég vezetőinél. Nem tudtuk elérni.

Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben indult, az LMP soraiban ülő másik kerületi országgyűlési képviselő, nem zárkózott el a beszélgetés elől. Úgy látja,

szokásos balkéz-jobbkéz problémáról van szó, amikor a kivitelezők egymástól függetlenül döntöttek a munkálatok megkezdéséről

és nem gondolták végig annak a következményeit. A körforgalmat meg kell építeni, az autópálya-lehajtóra és a ráhordó utakra is hosszú távon éppen a csepeliek kényelmesebb közlekedése érdekében szükség van. csak mindezt nem egy időben kellett volna elkezdeni.

„Népszokássá” vált a képviselő szerint, hogy a fővárosi beruházásokat nem egyeztetik egymással a kivitelezők. Hogy ennek mi lehet az oka? Talán az, hogy az illetékesek nincsenek egymással „beszélő viszonyban”. Korábban minden év végén egy egyeztető fórumot hívtak össze a következő hónapok beruházásainak összehangolására, az utóbbi időben azonban ezek kiüresedtek. Az érintettek egy része el sem megy a megbeszélésre, vagy esze ágában sincs betartani, amiben ott megállapodtak.

Eluralkodott a szervezetlenség.

Megkérdeztük, nem gondolja-e, hogy e mögött valamiféle anyagi érdekek munkálnak: ki-ki igyekszik még az adott gazdasági évben „kivenni a kasszából” azokat a milliárdokat, amelyeket egy-egy beruházásra előirányoztak. Szabó Szabolcs sokkal inkább a munkák szezonalitásában véli felfedezni az okokat. Annyit azonban elismert: sok szakemberrel beszélt már hasonló ügyekben, és többen a beruházások nem megfelelő előkészítésében látják a szervezetlenségnek látszó káosz okait. Egy konkrét példát is említett: amikor valahol közművek kiváltására készülnek, fogalmuk sincs, mi vár majd rájuk, ha belenéznek a gödörbe. Ezek is okozhatják a csúszásokat.

A fővárosi közművek állapotáról sehol, senkinek nincsenek pontos és megbízható információi.

Milyen eszközei vannak egy ellenzéki képviselőnek ahhoz, hogy érdemben szót tudjon emelni választókörzetének érdekében? „Ebből a szempontból kicsit nehéz a helyzetem” – fogalmazott óvatosan.

Az állami beruházásokat végző szervek általában szóba sem állnak az ellenzéki politikusokkal.

Számos alkalommal tapasztalta, hiába érdeklődött, próbált segíteni az ilyen típusú ügyekben, hol finoman, hol egyenesen megmondták, köszönik, nem kérnek a segítségéből. A tervezett új, csepeli híd esetében az illetékes kormánybiztossal ugyanígy járt, holott éppen az ő választókörzetét érinti majd ez a beruházás. A csepeli önkormányzat esetében sem jobb a helyzet, ők ugyanúgy nem állnak vele szóba, még arra sem voltak hajlandók az elmúlt öt évben, hogy közösen igyanak meg egy kávét. Próbálkozott Németh Szilárddal is, de nem sok sikerrel.

Ezen a helyzeten – úgy látja – nem igen lehet a közeljövőben változtatni. Olyan mélyek a szakadékok a politikai élet szereplői között, amelyen még akkor sem lehet „hidat verni”, ha mondjuk egy kerület sok tízezer lakójának érdekei sürgetnék.

Nyilvántartanak minket, mert nyilván tartanak tőlünk

„Szavazzanak a demokratikus ellenzék remélhetőleg egyetlen jelöltjére; ha nem így lesz, akkor a lelkiismeretükre hallgassanak, amikor Bangóné Borbély lldikó és Szabó Szabolcs közül választanak” – ezzel buzdította szavazásra Csepelt Gyurcsány Ferenc.

 

A Demokratikus Koalíció elnöke csepeli utcafórumán utalt rá, hogy „félhivatalos tárgyalást hoztunk össze a barátaink között”, akiknek meg kellene állapodniuk. Nem lehet a demokratikus oldalon testvérháborút folytatni a Fidesszel szemben.

Bármekkora is lehet a távolság az egyes pártok között, az meg sem közelítheti azt a távolságot, amekkora elválaszt minket a Fidesztől.

Bejelentette, hogy két nap szünetet tartanak a kampányban – mondván, a Húsvét legyen a családé és a barátoké. Ám arra kérte a polgárokat, hogy ezaltatt egymás között vitassák azért meg  az ország dolgait, hiszen nem szabad tűrni azt a fajta háborús hangulatot, amit a kormány kialakított.

Kemény szavakkal illette Orbán Viktort, ezúttal a listázási ügy miatt. „A szembenállókat nem listázni kell! Aki felhatalmazás, bírósági engedély nélkül nemzetbiztonsági veszélyt kiáltva illegálisan adatok gyűjt, az nem csak jogokat sért, hanem sérti az emberi méltóságot és a magánéletünket is” – szögezte le.

„Nyilvántartanak, mert nyilván tartanak tőlünk”

– szögezte le Gyurcsány, hozzátéve: nyilván tarthatnak is, mert az ország többsége ma már velük szemben van.

Nyilvános öngyilkosságra készül a hazai ellenzék, vagy tényleg a Fidesz irányítja az MSZP döntéseit?

Ha ma a szocialista párt elnöksége is rábólint, akkor Bangóné Borbély Ildikó beszáll a csepeli képviselőjelöltek küzdelmébe, rontva ezzel az ellenzék választási esélyeit. Négy éve ugyanis Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben – s persze a teljes demokratikus oldal támogatásával – megverte Németh Szilárdot, aki pedig akkor a Fidesz színeiben még helyi polgármester is volt. Miután az ellenzéki jelöltek egymás szavazatait igyekeznek megszerezni, könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz alelnöke Németh (Rezsi ) Szilárd lesz az áprilisi választások helyi győztese. Juhász Péter az Együtt elnöke szerint Bangóné indítása kizárólag a Fidesz érdeke. A Demokratikus Koalíció szóvivője Gréczy Zsolt azt nyilatkozta, hogy Szabó Szabolcs csepeli, és Kész Zoltán veszprémi indulásában a DK egyezséget kötött a szocialista párttal, s ezt az egyezséget rúgják fel Bangóné indításával. Az MSZP elnökségének tagja Bangóné a Független Hírügynökségnek a leghatározottabban cáfolta, hogy lenne ilyen megállapodás, Gréczy viszont a leghatározottabban fenntartotta állítását. Bangóné egyébként célzott arra, hogy ha az Együtt nem hajlandó közös listán szerepelni a szocialistákkal, akkor a jelölt indításról sem lehet egyezkedni. Bárkinek van igaza, a civakodás csak az ellenzéket gyengíti, mert – ahogy olyan sokszor elhangzott – közös egyéni jelöltek, s a demokratikus ellenzék együttműködése nélkül az Orbán rezsim a helyén maradhat.

 

Először a 24. hu írta meg, hogy a szocialista párt országos elnöksége Bangóné Borbély Ildikót kívánja indítani Csepelen a Fidesz jelöltjével, Németh Szilárddal szemben. Mindez azért volt meglepetés, mert a választási kerületben négy éve Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa legyőzte Németh Szilárdot, aki akkoriban ugyan még nem lehetett elnöke a Magyar Birkózó Szövetségnek, viszont a város polgármestereként óriási előnnyel indult a választási küzdelemben. Ennek ellenére Szabó Szabolcs legyőzte, s idén áprilisban is jó eséllyel készült erre. Egészen máig, amikor kiderült, hogy Bangóné személyében a szocialista párt színeiben is vetélytársat kap. Holott nyilvánvaló, hogy csak akkor lehet megbuktatni az Orbán kormányt, ha az ellenzék megegyezik az egyéni jelöltekről. Az egyezség elmaradásának okairól kérdeztük Bangóné Borbély Ildikót.

„Csak közös jelölt, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt esetén tárgyalunk az Együtt vezetővel” (Bangóné, Borbély Ildikó)

Miért vállalta azt a szerepet, hogy Csepelen gyengíti az ellenzék választási esélyeit?

A Magyar Szocialista Párt a koordinált indulás lehetőségét lezárta, addig lehetősége volt minden politikai pártnak, hogy csatlakozzon. Miután az Együtt a jelzett időpontig elzárkózott a lehetőségtől, ezért érvényesítjük az álláspontunkat, vagyis: közös lista, közös miniszterelnök-jelölt.

A hírek szerint Juhász Péter több esetben levélben kezdeményezett egyeztetés, de nem is reagáltak rá?

Az egyeztetésre elmúlt év októberéig minden politikai szereplőt vártunk.

De hiszen a DK-val is csak később egyeztek meg. Ez nem számít?

Vissza tudja keresni Juhász Péternek az elutasító nyilatkozatait. Akár a koordinált indulás, akár a közös lista, akár a közös miniszterelnök-jelölt került szóba, teljes mértékben elzárkózott.

Visszakerestem, egyéni kerületben tárgyalt volna.

Ugye nem gondolja ma egyetlen politikai párt sem, hogy ezek után a szocialista párt feltartja a kezét, s lemond bármelyik körzetről is? Nem mondunk le a csepeli emberekről.

Ha jól értem, akkor arra szeretnék rászorítani az Együtt politikusait, hogy igenis állítsanak közös listát az MSZP-vel, különben ellenfelet állítanak az ő esélyes jelöltjeiknek? Ez nem felrúgása a koordinált indulás elvének?

Azt gondolom, hogy minden politikai pártnak megvan a felelőssége, hogy a választásokon Orbán Viktor kormányát elkergessük. Ez nemcsak a Magyar Szocialista párt felelőssége, hanem a többié is.

Ugyanakkor Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint a Demokrata Koalíció és az MSZP egyezkedésén megállapodtak abban, hogy az esélyes Szabó Szabolcs, illetve Kész Zoltán kerületében nem állítanak jelöltet. Ezt miért rúgják fel?

Ilyen megállapodás nem született, nem tudok ilyen egyezségről. Uram, én a tárgyalódelegációnak nem voltam tagja, de a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja vagyok, ha lenne ilyen megállapodás, akkor tudnék róla.

Azt nyilván tudja, hogy Szabó Szabolcs nyerte a legutóbbi csepeli országgyűlési választást Németh Szilárddal szemben, Önnek pedig még saját választókerületében, Hajdú-Biharban sem sikerült győzni. Esélyes ön egy teljesen ismeretlen terepen?

Remélem, hogy ezt a kérdést minden olyan képviselőnek felteszi, akinek nincs kötődése az adott választókerülethez. Engem a csepeliek egy csoportja kért fel képviselő-jelöltnek, úgy gondolom, hogy a győzelem esélyével indulok majd.

De azt tudja, hogy ha két ellenzéki indul, akkor gyengítik egymást?

Győzni fogok. Kicsit viccesen mondhatom, hogy Németh Szilárd álmodott rólam. Megkapott vetélytársnak.

Ismétlem, Szabó Szabolcs itt már nyert, ön viszont saját kerületében sem. Ezt nem számít?

Őt is le fogom győzni.

Ez nem kincstári optimizmus?

Én is ismétlem, minden politikai párt felelős azért, mert december 31-ig elutasítóan fogadták a kezdeményezéseinket.

Igazán nem kötözködni akarok, de szinte minden újság megírta, hogy Juhász Péter kezdeményező leveleire önök nem is válaszoltak.

Csak azt tudom mondani, hogy nézze meg az elmúlt fél évben megjelent nyilatkozatait. Ezekben egy héten belül is többször hazudtolta meg önmagát. Ha ezt megteszik, akkor rá fog jönni mindenki, hogy Juhász Péter végig elutasító volt minden együttműködéssel kapcsolatban. Nem jött össze az Új Pólus mozgalom sem…

Tudomásom szerint a szocialista párt az Együtt vezetői nélkül egyezkedést kezdeményezett Szabó Szabolccsal, hogy legyen ő az MSZP jelöltje is, és akkor ön nem indul?

Ne haragudjon, nevetnem kell. Mi nem így tárgyaltunk az együttműködésről.

Szabó Szabolcs azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy nem indítanak ellene szocialista jelöltet, ha ő belép a szocialista pártba. Ehhez mit szól?

Nos, Szabó Szabolcsot nagyra becsülöm, de tudnia kell, hogy nem én tárgyaltam vele, hanem valaki a szocialista párt vezetéséből. És nem hiszem el, hogy ez elhangzott volna.

„Be akartak léptetni a szocialista pártba…” (Szabó Szabolcs, országgyűlési képviselő, Együtt)

Honnan tudta meg, hogy nem egyedül indul majd a csepeli képviselőségért, hanem versenytársat kap Bangóné Borbély Ildikó személyében?

Az interneten robbant a hír, nem túl elegáns megoldás, hiszen hónapok óta arról beszélünk, hogy ellenzéki összefogásra lenne szükség.

Meglepte, hogy vetélytársa lesz?

Az, hogy valakit jelölnek, az nem annyira, de Bangóné személye valóban meglepett, mert semmi köze sincs Csepelhez, vagy Soroksárhoz. Ezek sokkal zártabb közösségek, itt fontos a személyes kötődés, a kapcsolat. Sokkal inkább, mint a belvárosban.

Miből gondolta, hogy jelölnek valakit?

Tudja, korábban nekem a szocialisták ajánlgatták, hogy ha belépek a pártjukba, akkor lehetnék az ő jelöltjük. Akkor támogatnak.

Ez komoly?

Igen.

De hogy megy az ilyesmi, személyesen felkereste a pártelnök, s megpróbálta áthívni az MSZP-be?

Beszélgetések voltak, nem csak velem, másokkal is. Részletkérdés, hogy kikkel tárgyaltam. A lényeg az, hogy kaptam egy belépési ajánlatot az MSZP-től.

Mit válaszolt?

Azt, hogy nem akarom elhagyni a saját politikai közösségemet. Úgy gondolom, hogy az ellenzéknek akkor van esélye, ha a legesélyesebb jelöltet indítja, mögé be kéne állni mindenkinek. Csepelen és Soroksáron – nem nagyképűség – jelen pillanatban én vagyok a legesélyesebb, hiszen már egyszer legyőztem Németh Szilárdot. És nagyon sokat dolgoztam a helyben élő emberek érdekeiért.

Nem tett szemrehányást az Együtt vezetőinek, hogy miért nem egyeztettek a baloldali pártokkal annak érdekében, hogy egyedüli induló lehessen?

Mi próbáltunk a koordinált jelöltállításról tárgyalni minden párttal, közte a szocialistákkal is, de velük nem sikerült.

Persze, mert önök elzárkóztak a közös listától, közös miniszterelnök-jelöltről nem akartak tárgyalni, csak a közös jelöltekről?

Igen, azt mondták, hogy vagy közös lista, vagy semmi! Másról nem akartak tárgyalni, pedig a győzelem az egyéni kerületben dől el, s a koordinált jelöltállítás ennek a legfontosabb része.

A közös lista az egész ellenzék érdeke lenne?

Nem biztos, a legtöbb párt megmondta az MSZP-nek, hogy nem akar velük együtt indulni.

Mekkora esélye van Bangónénak? Ő azt mondja, hogy győzni fog, megveri Horváth Szilárdot.

Ha egyedüli induló lenne, és ha lenne egy éve felépíteni a kampányát, akkor talán lenne. Így a választás előtt három hónappal biztosnak látszik a kudarc. Bízom benne, hogy a pártok észbe kapnak, s ha győzni akarnak, akkor koordináltan indítják a jelöltjeiket. Felelősségteljes döntésre lenne szükség, különben baj lesz a végén.

Ha nincs egyezség, akkor Németh Szilárd lesz a képviselő?

Szerintem meg kell állapodni a koordinált indulásról, mert butaság lenne nyilvános öngyilkosságot elkövetni. A nyerhető körzetekben koordinált indulás kellene, ezt szerintem minden pártnak be kellene látni. Ugyanis, ha 30-40 körzetben nyerünk, akkor nincs abszolút többsége a Fidesznek a parlamentben! Ez a minimál program, mert ezek után már a többséget is elő lehet állítani.

„Kinek az érdeke ez, ha nem a Fideszé?” ( Juhász Péter, az Együtt elnöke)

Miért nem próbáltak megegyezni az MSZP-vel, hogy ne indítsanak jelöltet az Együtt esélyes csepeli jelöltje, Szabó Szabolcs ellen?

Az egyéni választókerületek jelöltjeiről sokszori kezdeményezésünk ellenére sem jött létre semmiféle tárgyalás. Pedig mi evidenciaként tekintettünk arra, hogy a sikeres és esélyes jelöltünkkel szemben nekik eszükbe sem jut versenytársat indítani.

A szocialisták arra panaszkodnak, hogy önök elzárkóznak. De miért?

Utoljára talán karácsony előtt írtam levelet, amikor híre kelt az MSZP-DK megegyezésnek, hogy üljünk le tárgyalni. Még csak választ sem kaptam. De nem ez volt az első levelem, amit válaszra sem méltattak.

Jelen pillanatban hány olyan választási kerület lehet, ahol az Együtt politikusa a legesélyesebb jelölt?

Van jó néhány, ott van Baranyi Kriszta, akinek a nevét elég sokan megjegyezték, amikor a parkolási mutyit, vagy az Illatos úti mérgezést leleplezte, de említhetnék Nyíregyházát, Gyulát vagy Orosházát is. Mindezt nem üzengetésnek szánom, le kéne ülni és beszélni.

A tárgyalás elmaradása nem annak szól, hogy az Együtt nem akar közös listán indulni a szocialistákkal, s nem támogatják a közös miniszterelnök-jelöltet sem?

Pontosan ugyanaz az álláspontja a Demokrata Koalíciónak, mint nekünk, de velük mégis megegyeztek, viszont velünk nem is tárgyalnak.

Van értelmes válasz arra, hogy miért nem?

Még értelmetlen sincs, pedig már azzal is megelégednék. Ugyanis van az MSZP érdekeinél fontosabb érdek, mégpedig Orbán Viktor leváltása, ami csak úgy állhat elő, ha minden egyéni választókörzetben egy, azaz egy demokratikus ellenzékhez tartozó jelölt van.

Azt hallotta, hogy Szabó Szabolcsot le akarta igazolni az MSZP? Tehát ha belépne a szocialista pártba, akkor támogatnák.

Ezt már kommentálni sem akarom.

Állítólag az MSZP és a DK megegyezett Szabó Szabolcs, illetve Kész Zoltán indulásáról. Ezt hallotta?

Nem, de evidensnek tekintem, hogy minden kerületben annak kell indulni, aki a legesélyesebb leváltani a Fideszt.

De mégsem ez történik…

Valóban, ezért én ezt szimpla provokációnak tekintem. Ez a Fidesz kottája.  Ha továbbra is ehhez tartja magát az MSZP, akkor beigazolódni látszik, amit Botka László mondott, hogy az MSZP-t a Fidesz irányítja.

Nem lehet, hogy egyszerűen csak rá akarják kényszeríteni az Együtt embereit, hogy mégis induljanak közös listán az MSZP-vel?

Mi nem akarunk az MSZP-vel közös listán indulni, de le akarjuk váltani Orbán Viktort. Ezt meg kéne már érteni.

Igen, de ha a szocialista párt minden választókerületben háttérbe szorítja az Együtt jelöltjeit, akkor a pártnak esélye sincs bejutni a parlamentbe. Kihullik a semmibe…

Tévedés, a szocialisták nem nekünk tesznek rosszat ezzel, hanem az ellenzéki esélyeket játsszák el, ezért mondom, hogy a Fidesz kottájából játszanak.

Előfordulhat, hogy mielőtt az elnökségi ülésen az MSZP véglegesen kimondja Bangóné csepeli indítását, előtte mégis leülnek egymással tárgyalni?

Ez nem rajtunk múlik, mi készek vagyunk a tárgyalásra.

 

Úgy tűnik, látja ezt a helyzetet Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltje is, aki szerint több, mint tíz olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, aki a legesélyesebb. Úgy tűnik, hogy esélyes jelölteket „szednek le a tábláról”. Gondolja, hogy képesek ezen a helyzeten változtatni?

Ha rajtunk múlik, akkor igen, különben a Fidesz, illetve Orbán Viktor marad hatalmon.

Karácsony Gergely szerint még sok – mintegy tíz – olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, akinek kellene. Esélyes jelölteket “szednek le a tábláról” – jegyezte meg.

Elmondta, a Párbeszéd korábban javasolta, hogy tartsanak előválasztást, ez most már nem valósul meg, de a Közös Ország Mozgalomnak van egy kezdeményezése. 20-30 körzetben mérik meg, ki a legesélyesebb jelölt és a pártokat arra sarkallják, hogy őket indítsák – részletezte.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!