Kezdőlap Címkék Sz 400

Címke: Sz 400

Putyin: a mi fegyvereink a legjobbak a világon

“A Szovjetunió mindig csak felzárkózott az Egyesült Államokhoz: az atombomba vagy a rakéta fegyverek terén. Mi viszont megelőztük a világot, amely most megpróbál felzárkózni hozzánk” – dicsekedett Putyin elnök a hadügyminisztérium parancsnoki értekezletén.

Minden oroszok vezére utalt arra, hogy jóval kevesebbet költenek fegyverkezésre mint az amerikaiak, de jóval eredményesebben. A hiperszonikus technológiával megelőzték az egész világot. Az oroszok már rendszerbe is állítják az új technológiát miközben másutt még a fejlesztés szakaszában tartanak.

Putyin fegyverekkel akarja elárasztani az egész világot

Minden oroszok ura nemrégiben meglátogatott egy óriási fegyver vásárt, és ebből az alkalomból felvázolta Moszkva export politikáját ezen a téren. KGB-s múltját nem feledve egyáltalán nem a valódi céljairól beszélt a 67 éves elnök, aki nacionalista diplomáciával próbálja megőrizni népszerűségét, melyet a romló életkörülmények egyre jobban kikezdenek Oroszországban.

13 milliárd dollár volt a fegyver export

Bár Putyin rekordokat emlegetett, de a hivatalos statisztika már korábban kimutatott
15 milliárd dollárt is. Miután ezek hivatalos adatok, melyek célja nem más mint a megtévesztés, ezért a külföldi titkosszolgálatok nemigen veszik őket komolyan. Putyin is elismerte, hogy a szankciók korlátozzák az orosz fegyver export lehetőségeit. Ezt persze nem így adta elő hanem azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a barátainknak adunk el fegyvereket. Ide sorolja azokat az egykori szovjet tagállamokat, melyek továbbra is jó viszonyt tartanak fenn Moszkvával: Fehéroroszország, Örményország stb. Rajtuk kívül Kínát, mely stratégiai szövetséges, és az orosz fegyverek fontos importőre.

Törökország és India Sz 400-as rakétavédelmi rendszereket vett

Mindkét vásárlás nagyon aggasztja Washingtont hiszen Törökország a NATO tagja. India pedig olyan potenciális szövetséges, melyet ütőkártyaként  akarnak felhasználni Kínával szemben. Törökországot szankciókkal fenyegették meg, ha megveszi az orosz rakétavédelmi rendszert, de Erdogan nem hátrált meg. Most már az amerikaiak csak azt kérik: olyan támaszponton ne legyen az orosz rakétavédelmi rendszer, amelyiken F 35-ös vadászgépek állomásoznak. Az orosz rendszert ugyanis sasszemű orosz hadmérnökök üzemeltetik, akik kifigyelhetik az amerikai vadászgép sebezhető pontjait. Erdogan elnök viszont azzal fenyegette meg Trumpot: szankciók esetén bezárnak két fontos NATO támaszpontot Törökországban!

Irán nem kapott Sz 400-as rendszert

Izrael és az Egyesült Államok kérésére Putyin nem adott Iránnak korszerű rakétavédelmi rendszert. Idén először Izraelben találkozott egymással Putyin, Trump és Netanjahu biztonságpolitikai főtanácsadója. Az első találkozó után közölték: újabb hasonló tanácskozások várhatóak. Vagyis Putyin óvatos duhaj: igyekszik javítani a kapcsolatot az Egyesült Államokkal is miközben naponta keresztezi annak érdekeit.

Orosz fegyverek mindkét oldalon Líbiában

Putyin diplomáciájának cinizmusa jól megfigyelhető az észak-afrikai országban, ahol a káoszból két erő emelkedik ki: a nyugati világ által elismert kormány Tripoliban és Haftar tábornok, akinek a főhadiszállása Bengaziban van. Az oroszok mindkét oldalnak szállítanak fegyvereket. Sőt az úgynevezett Wagner zsoldos hadsereg, mely Putyin valós szándékainak megfelelően egyre aktívabb Afrikában, a helyszínen harcol. A Wagner hadseregben olyan zsoldosok küzdenek, akik az orosz hadsereg elit alakulataiban kaptak kiképzést. Miután leszolgálták a katona időt zsoldosok lettek, akik pénzért hajtják végre Putyin parancsait. A hírszerzői jelentések szerint a mesterlövészek Líbiában oroszul beszélgetnek…

Putyin fél

A 67 éves orosz elnököt hat testőr kíséri vécére is. Személyi testőre mindvégig vele marad! Ezt figyelték meg legutóbb az Élysée palotában, ahol Putyin az ukrán elnökkel, Volodomir Zelenszkijjel és Merkel kancellárral valamint Macron elnökkel tárgyalt. Putyin magára maradt a piramis csúcsán, és nincsen utóda – vonták le a tanulságot a titkosszolgálatok elemzői. Medvegyev miniszterelnök jó helyettes, de a fegyveres testületek szerint nem elég kemény. Putyint az aggasztja elsősorban, hogy Oroszország ma is csak fegyvert és nyersanyagokat képes exportálni márpedig ez édeskevés a globális versenyben, ahol a 140 milliós Oroszország GDP-je elmarad az 50 milliós Dél Korea mögött.

Putyin: Szaúd Arábia vásároljon orosz rakétavédelmi rendszert!

Az orosz elnök Ankarában tette ezt az ajánlatot a sivatagi királyságnak, amelyet nemrég súlyos drón támadás ért. Legalább 17 találat érte a világ legnagyobb olaj kitermelését. Ennek következtében Szaúd Arábia napi 6 millió hordó olajjal kevesebbet tud csak kitermelni.

Drámai áremelkedés okozott a globális olajpiacon

A dróntámadásért az USA Iránt teszi felelőssé. Oroszország viszont elfogadja az iráni érvelést miszerint Jemenből lőtték ki a drónokat Szaúd Arábia felé. Putyin a Koránt idézte: csakis az önvédelmi erőszak jogos! Ezért fontos, hogy véget érjen a háború Jemenben, ahol Szaúd Arábia és a szövetségesei támadják az Iránnal szövetséges síita lázadókat.

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy Irán fel van szerelve Sz 300-as orosz rakétavédelmi rendszerrel, Törökország pedig megvette az Sz 400-as orosz rendszert. Törökország a NATO tagja, ezért Amerika szankciókkal fenyegeti az orosz rakéták megvásárlása miatt. Arról Putyin nem beszélt, hogy tavasszal megtagadták Iránnak azt a kérését, hogy ők is kapjanak Sz 400-as orosz rakétavédelmi rendszert. Oroszország ezt az Egyesült Államok és Izrael kérésére tette meg. A három állam vezetőinek nemzetbiztonsági tanácsadói nemrég Izraelben tárgyaltak egymással, hogy megpróbáljanak valamiféle rendezést elérni a Közel Keleten.

Azóta újra megnőtt a feszültség az USA és Irán között a drón támadás miatt. Trump katonai csapással fenyegetőzik. Legutóbb az amerikai elnök tíz perccel a bevetés előtt hívta vissza az amerikai harci gépeket, melyeknek parancsuk volt Irán bombázására.

Moszad főnök: Irán 100 milliárd dollárral támogatta a terrorizmust

0

Irán az elmúlt két évben jelentős összeggel támogatta a Hezbollah szervezetet Libanonban, a Hamaszt és az Iszlám dzsihádot a gázai övezetben. Ezt közölte Yossi Cohen a Moszad főnöke. Az izraeli hírszerzés főnöke szerint jelenleg egyedülállóan jó lehetőség kínálkozik a békére a Közel Keleten, egyedül Irán akadályozza ezt. Yossi Cohen szerint egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy az irániak támadtak meg két olajszállító hajót a Perzsa Öbölben.

Az ajatollah 200 milliárd dollárja

“Megpróbálom rábeszélni Trump elnököt, hogy kezdje újra a tárgyalásokat Iránnal! Próbáljon meg következetes lenni egyszer: ha tárgyal Kim Dzsong un-nal, akinek már van atombombája, akkor miért nem áll szóba Iránnal , amelyiknek nincsen?!” – így nyilatkozott Emmanuel Macron elnök Japánban még a G20 csúcs előtt. Bécsben az atomalkut aláíró nagyhatalmak kétségbeesett kísérletet tettek pénteken , hogy megmentsék az egyezményt, melyet amerikai részről még Obama elnök írt alá 2015-ben. Csakhogy közben már Teherán jelezte: az urándúsításban már elérte az atomalkuban rögzített határt. “Akkor is meg kell próbálni az iráni atomalku megmentését, ha fennáll a kudarc lehetősége” – mondta Federica Mogherini az Európai Unió külügyi főképviselője a bécsi tanácskozás előtt.

Nem az iráni atombomba izgatja igazán Amerikát

Trump elnök Európába küldte iráni ügyekkel megbízott emberét, hogy elmesélje az európai szövetségeseknek: mit akar valójában Amerika?! Miért lépett ki Trump az atomalkuból? Brian Hook Párizsban francia, brit és német diplomatákkal találkozott, hogy meggyőzze őket: semmiképp sem menthetik meg az atomalkut! “Egyáltalán nemcsak a nukleáris fegyverekről van szó hanem arról , hogy 2015 óta Irán továbbfejlesztette ballisztikus rakétáit és támogatta szövetségeseit fegyverrel és pénzzel a Közel Keleten. Ha megkérdezik Izraelt, ha megkérdezik Szaúd Arábiát, akkor ugyanezt mondják” – nyilatkozta Trump embere Párizsban az RFI közszolgálati rádiónak. Válaszul Zarif iráni külügyminiszter azzal vádolta Izraelt, Szaúd Arábiát és az Egyesült Arab Emirátusokat, hogy háborúba akarják sodorni az Egyesült Államokat Irán ellen. Trump elnök közölte: legyőzhetik úgy is Iránt, hogy egyetlen amerikai katona sem lép az ország földjére. De addig is új gazdasági szankciókkal próbálkoznak.

Khamenei ajatollah 200 milliárd dollárja

Steve Mnuchin pénzügyminiszter ilyen nagy összeget szeretne megtalálni és befagyasztani. A CIA és a Moszad szerint ugyanis ekkora pénzt halmozhatott fel Irán vallási vezetője a nehéz időkre. Ebből a pénzből Irán akár át is vészelheti a válságot egy ideig – írja az izraeli Haaretz. De hol a pénz? Iránnak óriási tapasztalata van az amerikai szankciók kijátszásában azóta, hogy az iszlamista forradalom idején 1979-ben Teheránban elfoglalták az amerikai nagykövetséget. Hetekig fogva tartottak amerikai diplomatákat. Az amerikai szankciók akkor kezdődtek és csak 2015 után értek véget. Az iráni pénzekkel kapcsolatban több feltételezés is érvényben van. Az első az arany! A Közel Keleten nagy hagyománya van a nemesfém készletek felhalmozásának. Ennek az az óriási előnye is megvan, hogy külföldön nem sújthatják szankciók. A pénz másik részének elhelyezésében pedig baráti bankok segíthetnek például Libanonban és Oroszországban vagy épp Kínában, amely az iráni olaj legfőbb vásárlója. Libanonban a siita Hezbollah milícia Irán legfőbb szövetségese, amely állandóan részesül Irán nagyvonalú támogatásában: pénzben és fegyverben egyaránt. Cserébe a Hezbollah fegyveresek Iránnal együtt védelmezték Asszad elnök rendszerét. persze Oroszországgal együtt. “Irán a szövetségesünk!” – hangsúlyozta Putyin Japánban, ahol pénteken találkozott Trumppal. Az oroszok – amerikai és izraeli kérésre – megtagadták az Sz 400-as rakétavédelmi rendszer eladását Iránnak. Nyikolaj Patrusev, az orosz védelmi tanács titkára Izraelben tárgyalt John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval és Netanjahu miniszterelnök emberével Iránról és Szíriáról. “Ezután megváltoznak az erőviszonyok a Közel Keleten” – jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Vagyis Oroszország cserbenhagyhatja iráni szövetségesét. Csak az a kérdés: mit kap ezért Putyin elnök cserébe Donald Trumptól?

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!