Putyin: a mi fegyvereink a legjobbak a világon

0
1349
Pinterest

„A Szovjetunió mindig csak felzárkózott az Egyesült Államokhoz: az atombomba vagy a rakéta fegyverek terén. Mi viszont megelőztük a világot, amely most megpróbál felzárkózni hozzánk” – dicsekedett Putyin elnök a hadügyminisztérium parancsnoki értekezletén.

Minden oroszok vezére utalt arra, hogy jóval kevesebbet költenek fegyverkezésre mint az amerikaiak, de jóval eredményesebben. A hiperszonikus technológiával megelőzték az egész világot. Az oroszok már rendszerbe is állítják az új technológiát miközben másutt még a fejlesztés szakaszában tartanak.

Putyin fegyverekkel akarja elárasztani az egész világot

Minden oroszok ura nemrégiben meglátogatott egy óriási fegyver vásárt, és ebből az alkalomból felvázolta Moszkva export politikáját ezen a téren. KGB-s múltját nem feledve egyáltalán nem a valódi céljairól beszélt a 67 éves elnök, aki nacionalista diplomáciával próbálja megőrizni népszerűségét, melyet a romló életkörülmények egyre jobban kikezdenek Oroszországban.

13 milliárd dollár volt a fegyver export

Bár Putyin rekordokat emlegetett, de a hivatalos statisztika már korábban kimutatott
15 milliárd dollárt is. Miután ezek hivatalos adatok, melyek célja nem más mint a megtévesztés, ezért a külföldi titkosszolgálatok nemigen veszik őket komolyan. Putyin is elismerte, hogy a szankciók korlátozzák az orosz fegyver export lehetőségeit. Ezt persze nem így adta elő hanem azt hangsúlyozta, hogy elsősorban a barátainknak adunk el fegyvereket. Ide sorolja azokat az egykori szovjet tagállamokat, melyek továbbra is jó viszonyt tartanak fenn Moszkvával: Fehéroroszország, Örményország stb. Rajtuk kívül Kínát, mely stratégiai szövetséges, és az orosz fegyverek fontos importőre.

Törökország és India Sz 400-as rakétavédelmi rendszereket vett

Mindkét vásárlás nagyon aggasztja Washingtont hiszen Törökország a NATO tagja. India pedig olyan potenciális szövetséges, melyet ütőkártyaként  akarnak felhasználni Kínával szemben. Törökországot szankciókkal fenyegették meg, ha megveszi az orosz rakétavédelmi rendszert, de Erdogan nem hátrált meg. Most már az amerikaiak csak azt kérik: olyan támaszponton ne legyen az orosz rakétavédelmi rendszer, amelyiken F 35-ös vadászgépek állomásoznak. Az orosz rendszert ugyanis sasszemű orosz hadmérnökök üzemeltetik, akik kifigyelhetik az amerikai vadászgép sebezhető pontjait. Erdogan elnök viszont azzal fenyegette meg Trumpot: szankciók esetén bezárnak két fontos NATO támaszpontot Törökországban!

Irán nem kapott Sz 400-as rendszert

Izrael és az Egyesült Államok kérésére Putyin nem adott Iránnak korszerű rakétavédelmi rendszert. Idén először Izraelben találkozott egymással Putyin, Trump és Netanjahu biztonságpolitikai főtanácsadója. Az első találkozó után közölték: újabb hasonló tanácskozások várhatóak. Vagyis Putyin óvatos duhaj: igyekszik javítani a kapcsolatot az Egyesült Államokkal is miközben naponta keresztezi annak érdekeit.

Orosz fegyverek mindkét oldalon Líbiában

Putyin diplomáciájának cinizmusa jól megfigyelhető az észak-afrikai országban, ahol a káoszból két erő emelkedik ki: a nyugati világ által elismert kormány Tripoliban és Haftar tábornok, akinek a főhadiszállása Bengaziban van. Az oroszok mindkét oldalnak szállítanak fegyvereket. Sőt az úgynevezett Wagner zsoldos hadsereg, mely Putyin valós szándékainak megfelelően egyre aktívabb Afrikában, a helyszínen harcol. A Wagner hadseregben olyan zsoldosok küzdenek, akik az orosz hadsereg elit alakulataiban kaptak kiképzést. Miután leszolgálták a katona időt zsoldosok lettek, akik pénzért hajtják végre Putyin parancsait. A hírszerzői jelentések szerint a mesterlövészek Líbiában oroszul beszélgetnek…

Putyin fél

A 67 éves orosz elnököt hat testőr kíséri vécére is. Személyi testőre mindvégig vele marad! Ezt figyelték meg legutóbb az Élysée palotában, ahol Putyin az ukrán elnökkel, Volodomir Zelenszkijjel és Merkel kancellárral valamint Macron elnökkel tárgyalt. Putyin magára maradt a piramis csúcsán, és nincsen utóda – vonták le a tanulságot a titkosszolgálatok elemzői. Medvegyev miniszterelnök jó helyettes, de a fegyveres testületek szerint nem elég kemény. Putyint az aggasztja elsősorban, hogy Oroszország ma is csak fegyvert és nyersanyagokat képes exportálni márpedig ez édeskevés a globális versenyben, ahol a 140 milliós Oroszország GDP-je elmarad az 50 milliós Dél Korea mögött.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .