Orosz Windows program: most egy 28 éves bankárlány esett ki az ablakon

0
829
twitter.com

Krisztyina Bajkova a Loko Bank alelnöke volt, aki a hivatalos magyarázat szerint kilépett tizenegyedik emeleti lakásának ablakán, és szörnyethalt Moszkvában.

A rendőrségi vizsgálat szerint Krisztyina Bajkova öngyilkos lett, de vajon miért? Nem kizárt, hogy halálának köze van a Prigozsin puccshoz hiszen a Wagner hadsereg főnöke óriási vállalat birodalmat működtetett nemcsak otthon hanem Afrikában is, ahol részesedést szerzett a szudáni aranybányászatban éppúgy mint az olajkitermelésben Líbiában. A vállalat birodalmat Prigozsin neje üzemeltette. Mi történt vele, és a vállalat birodalommal? Rejtély. Lavrov külügyminiszter mindenesetre sietett közölni, hogy a Wagner hadsereg folytatja működését Afrikában.

Tavaly szeptemberben a Lukoil vezérigazgatója esett ki egy moszkvai kórház hatodik emeletéről. Ravil Maganovot, a második legnagyobb orosz olajtársaság vezetőjét két markos kommandós megragadta, és kihajította az ablakon. Miért? Mert korábban kapcsolatban állt a Gazprombankkal. Ez a pénzintézet finanszírozza Putyin külföldi barátait. Erről megszerzett egy listát a brit hírszerzés, amely átpasszolta azt a CIA-nek. “Egyelőre” magyar nevet nem találtunk rajta – közölték Washingtonban az Orbán kormány lázas érdeklődésére.

A rejtélyes halálesetek ezzel természetesen nem érnek véget hiszen Putyin birodalmában bevett szokásnak számít az ellenfelek legyilkolása. Putyin titkosszolgálata mindenkit árulónak tekint, aki gyenge láncszemnek bizonyul a vertikális rendszerben. Marina Jankina a nyugati katonai körzet pénzügyeit felügyelte a hadügyminisztériumban: az év elején ő is kiesett az ablakon.

A Novatek gázkitermelő cég egyik vezetője még rosszabbul járt: a Gazprom holdinghoz tartozó vállalat egyik főnöke, Szergej Protoszenyja a hivatalos verzió szerint “kiirtotta családját, majd öngyilkos lett”!

Ezek látványos ügyek, amelyek figyelmeztetik az orosz elitet arra, hogy a maffia aranyszabálya, az omerta, a hallgatás törvénye rájuk nézve is kötelező.

Külföldön is könnyen meg lehet halni Oroszország ügyfelei közül: Mihail Watfordot, az ukrajnai származású orosz milliárdost a saját házában találták meg holtan idén februárban Nagy Britanniában. Régebben a brit cégek veszélyességi pótlékot fizettek azoknak, akik Oroszországban üzleteltek. Ma már csak nagyon kevés nyugati cég maradt meg Moszkvában.

Prigozsin mikor esik ki az ablakon?

Putyin egyik legrégibb barátjáról van szó, akit még szülővárosából Leningrád – Szentpétervárról ismer: az első dollármilliót akkor szerezték amikor a Szovjetunió bukása után megindult a rabló kapitalizmus Oroszországban. Putyin 10 évvel ezelőtt bízta rá Jevgenyij Prigozsinra a Wagner hadsereg megszervezését. A cél az volt, hogy Ukrajnában olyan fegyveres osztag működjön, amelynek cselekedeteiért Oroszországnak nem kellett vállalnia a felelősséget. Putyin csak most ismerte el, hogy az állami költségvetésből is finanszírozták a Wagner hadsereget. Csakhogy ez Prigozsin bevételeinek a kisebbik része volt, a nagyobbik rész már saját vállalatbirodalmából származott. Most mindenki lázasan keresi ezt a pénzt.

Jevgenyij Prigozsin életét Lukasenka, belorusz elnök garantálta, Putyin nem! Az orosz elnök morális okból aligha habozna, de előbb meg kell vizsgálnia saját hatalmi apparátusát, mert

a döntő pillanatban szinte senki sem állt ki mellette viszont rengetegen pattantak repülőgépre, hogy külföldön vészeljék át a nehéz órákat.

Medvegyev, Oroszország egykori elnök, a majd mindenható Védelmi Tanács alelnöke például Dubajba ment magángéppel. Vajon miért? Netán benne volt az összeesküvésben? Szurovikin tábornokot, az ukrajnai orosz csapatok egykori parancsnokát állítólag letartóztatták, mert szoros kapcsolatban állt Prigozsinnal.

A 23 éve hatalmon levő Vlagyimir Putyin ország – világ előtt lelepleződött amikor a puccskísérlet idején hosszú órákra eltűnt. Ahelyett, hogy erőt mutatott volna sokkal inkább nevetségessé vált. Diktátorok esetében a nevetségesség gyakran öl. Ha a hatalom emberei úgy döntenek, hogy Putyin nélkül jobban mennének a dolgok, akkor az orosz elnök könnyen járhat úgy mint Nicolae Ceausescu, akit saját emberei állítottak kivégző osztag elé, hogy a rendszert, és benne persze saját magukat mentsék. Ezért

immár Putyinnak sem életbiztosítás túl sok időt tölteni az ablak közelében.

Jövőre elnökválasztás lesz Oroszországban, de valószínűleg már csak egyedül Orbán Viktor biztos abban, hogy az orosz elnököt 2024-ben is Vlagyimir Putyinnak hívják majd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .