Neonáci támadás az Auróra ellen

0
1441
Rendőrségi eljárás a támadás után. Forrás: Facebook

Ötven-hatvan neonáci keretlegény az ünnepen megtámadta az Auróra közösségi központot a VIII. kerületben. A rendőrség eljárást indított. Az új józsefvárosi polgármester, Pikó András szolidaritást nyilvánított az Aurórával és rendőrségi védelmet kért.

Ötven-hatvan neonáci megtámadta a józsefvárosi Auróra közösségi központot. A zárva lévő – délutáni nyitásra készülő – klub homlokzatán lévő szivárványos zászlót felgyújtották és neonáci címkéket ragasztottak ki – írta az eseményről Schönberger Ádám, az Auróra működtetője.

A támadók a Légió Hungária nevű neonáci szervezet tagjai voltak, akik Facebook-oldalukon elismerték a támadást. Schönberger szerint az attak résztvevői

a Mi Hazánk Mozgalom felvonulásáról érkeztek az Aurórához,

és vonulásukat nem kísérte a rendőrség.

A rendőrség eljárást indított. Mint írják, a bejelentés szerint az Auróra Kultúrközösségi Központra kihelyezett zászlót ismeretlen személyek leszakították, azt felgyújtották, valamint az épület falát is megrongálták. A bejelentés szerint személyi sérülés nem történt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság garázdaság gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen, és a rendőrök megkezdték az elkövetők felkutatását. ​

A kerület új polgármestere, a független, de a teljes ellenzék támogatását élvező Pikó András közleményében reagált az attakra.

„Az Auróra közösségét ma olyan támadás érte, melyet magánemberként és polgármesterként egyaránt elítélek, szolidáris vagyok velük. Délután 4 órakor az Auróra kinyit, ezért egyeztettem telefonon a kerületi rendőrkapitánnyal, aki biztosított arról, hogy kézben tartják a helyzetet és védelmet biztosítanak az ott lévőknek”.

Az Aurórát pár hete Budaházy György szélsőségesei támadták meg, előtte pedig az előző, fideszes józsefvárosi vezetés folytatott vele szemben hadjáratot. Bezáratta, majd bíróság ezt felülbírálta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .