Kezdőlap Címkék Pavlo Kirilenko

Címke: Pavlo Kirilenko

Zelenszkij megesküszik, hogy Bahmutot meg fogják védeni

Putyin katonái bosszút állnak az elfogott kijevi katonákon: egy videón megdöbbentő kivégzés látható. Wagner brigád a Kremlnek: “Küldjön nekünk a lőszert, különben ez hazaárulás!”

Az ukrán vezetés eltökélt szándéka, hogy megtartsa ellenőrzését a donyecki Bahmut felett, ahol hetek óta heves csata folyik az egyik oldalon az ukránok és az oroszok között, a katonák és a Wagner-csoport tagjai között.

Volodimir Zelenszkij hivatala arról számolt be, hogy az ukrán elnök a hadsereg vezetőivel folytatott megbeszélést, amelyen a jelenlévők a védelmi hadművelet folytatása és bahmuti pozíció további megerősítése mellett döntöttek.

A háttérben – a Bild szerint – Zelenszkij és a fegyveres erők vezetője, Valerij Zaluzsnij tábornok közötti véleménykülönbség húzódik meg a Bahmut által elfogadandó taktikák miatt: Zaluzsnij egy egyfajta stratégiai visszavonulást javasolt, miközben Zelenszkij elutasította ezt a lehetőséget.

“Civilek menekülnek a régióból, hogy elkerüljék a nap 24 órájában tartó orosz ágyúzást”

– mondta Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó.

A szimbólum stratégiája

Bakhmut város jelentősége nem bír nagy stratégiai értékkel, és az elemzők szerint esetleges bukása valószínűleg nem vezet semmiféle fordulóponthoz a konfliktusban.

STRATÉGIAI SZEMPONTBÓL BAHMUT NEM TÚL FONTOS, HISZEN A MEGSZÁLLÓK TÜZÉRSÉGE TELJESEN ELPUSZTÍTOTTa A VÁROST

– mondta Zelenszkij egy hónappal ezelőtt.

Úgy tűnik, ez elsősorban pszichológiai jelentőségű: Vlagyimir Putyin számára a bahmuti győzelem végre jó hír lenne a csatatérről, míg Kijev számára a elszántság és dac megnyilvánulása azt az üzenetet erősíti, hogy Ukrajna ellenáll az elmúlt több mint egy év után is. Az invázió kezdete, üzenet a nyugati szövetségesei támogatásának is.

A folyamatban lévő bahmuti csata jelentősége “inkább szimbolikus, mint stratégiai és operatív”

– összegezte Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter jordániai látogatása során.

A Wagner-brigád és a moszkvai árulás kísértete

Bahmut csatája felfedte az orosz katonai hiányosságokat és a keserű megosztottságot. A Bahmut elleni csatát vezető orosz Wagner-brigád vezetője, a milliomos Jevgenyij Prigozsin elítélően nyilatkozott arról, hogy nem kapja meg a szükséges muníciót Moszkvától, és az árulás kísértetét idézi: ez „hétköznapi bürokrácia vagy hazaárulás” lehet – mondta Prigozsin.

Az Ukrajnában több tízezer katonát számláló Wagner-brigád a háború kulcsszereplőjévé vált, de úgy tűnik, egyre inkább vitába száll az orosz védelmi minisztériummal. Prigozsin a közelmúltbeli nyilatkozataiból ítélve láthatóan attól tart, hogy az orosz védelmi minisztérium az utolsó „Wagner” harcosig vívja a Bahmutért vívott csatát.” – jegyzik meg egyes szakértők.

A NATO azt állítja, hogy Bahmutban egy elesett ukrán harcosra öt orosz katona halála jut.

Sokkoló videó a hidegvérrel megölt ukrán fogolyról

Az Ukrajinszka Pravda által közzétett sokkvideó körüli vita, amelyen egy ukrán hadifogolyként azonosított férfit látunk, akit az orosz fegyveres erők hidegvérrel megöltek, miközben teljesen fegyvertelen volt. Meggyilkolták mert kimondta a «Dicsőség Ukrajnának» kifejezést.

pravda.ua

„Egy fogoly megölése orosz háborús bűn. Ez egy célzott terrorpolitika eleme, amely a Kreml a „nácikról” szóló propagandáját érvényteleníti. Minden háborús bűnért büntetés jár és mi mindenkit megtalálunk” – ígérte Andrij Yermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője.

A Szoledárért folytatott harc szimbóluma  Oroszország ukrajnai háborújának 

A sóbányászváros bukása propagandapuccs lenne a Kreml számára, de elemzők szerint az áldozatok száma miatt így is csupán pirruszi győzelmet jelenthet.

A  kis donbászi sóbányászvároson fölemelkedve drónokról Szoledár romjai láthatók, egy röpke jelenet egy háborúból, ahol az elmúlt héten olcsón mérték az életet és a halált, meg persze az életre szóló sérüléseket testben és lélekben egyaránt.

Pénteken, amikor az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői teljes mértékben átvették az irányítást a város felett, nyugati elemzők azt sugallták, hogy ha ez igaz, akkor ez legjobb esetben is pirruszi győzelem lesz, amelyet drága áron szereznek meg Jevgenyij Prigozsin Wagner zsoldoscsoport harcosai.

Ukrán tisztviselők tagadták az oroszok jelentését, azt sugallva, hogy továbbra is kitartanak és ellentámadásba lendülnek, Szerhij Cserevatyi ukrán katonai szóvivő pedig „folyamatban lévő csatákról” számolt be.

De a drónok felvételei csupán az iszonyatos pusztulás képét mutatják bármelyik fél híradása valós.

Míg pénteken továbbra is nehéz volt ellenőrizni a csatatéren kialakult helyzetet, a hét végére a Szoledár – orosz –  haditudósítói jelentések szerint a megszálló erők a város nagy részeit uralják. Az ukrán erők azonban a jelek szerint Szoledár önkormányzati határain belül maradtak, és továbbra is harcolnak északnyugaton, a sóbánya és vasúti csomópontja környékén.

Lényeges, hogy továbbra is Ukrajna ellenőrzi a városon túli utat, amely összeköti a szomszédos Bahmutot és Szoledárt Szlovjanszkkal és Kosztjantyinivkával, amelyek elfoglalása tovább fenyegetné a Bahmutban tartózkodó ukrán védőket. Egyértelmű, hogy a Szoledarért és Bahmutért vívott csata az ukrajnai keleti fronton folyó háború jelenlegi állapotának jelképessé vált, még szélesebb körben a moszkvai offenzíva állapotának jelképe.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön kijelentette, hogy a Bahmutot és a keleti  ukrán erőket mindennel fel kell fegyverezni, ami ahhoz kell, hogy távol tartsák az orosz csapatokat a háború legvéresebb harcaitól.

Pavlo Kirilenko, Donyeck kormányzója az ukrán állami tévének azt mondta, hogy 559 civil maradt Szoledárban, köztük 15 gyerek, és nem tudták őket evakuálni.

Mindkét fél beszámolói egy „pokoli” csatát számolnak be, miközben egyes ukrán harcosok azt állítják, hogy hallották, amikor Wagner-harcosok – sok közülük kegyelemért cserébe toborzott elítéltek – azt mondták, lelövik őket, ha visszavonulnak.

A harcokban résztvevő ukrán katona beszámolója szerint  halott orosz harcosokra bukkant, akik meghaltak járművükben. „Ez csak öngyilkosság volt… Amikor közeledtünk hozzájuk, a halottakhoz, láttuk, hogy a sofőr és a többi katona páncél és sisak nélkül volt, géppuskájukban egyetlen tárral… Közeli gyalogsági csatákban hallottuk a parancsnokaik kiabálását:

„Egy lépést se hátra. Lőni fogunk. A saját szemünkkel hallottuk és láttuk.”

Szoledár bukása – ha beigazolódik – jó propagandája lenne a Kremlnek, amelynek az elmúlt hónapokban kevés csatatéri  pozitív híre volt, de az ezen túlmutató jelentősége nem tisztázott.

Míg a legtöbb elemző úgy véli, hogy Oroszország végső célja Szoledárban az ukrán védelem meggyengítése Bahmut körül, lehetővé téve annak további bekerítését, az orosz halottak száma már eddig is olyan óriási volt, hogy Moszkva napi 100 katonát veszít milyen diadalt jelenthet ez Moszkva számára.

A Háborúkutató Intézet szkeptikusan fogadta az orosz haderő által megszerzett előnyt.

„Az orosz információs műveletek  jócskán eltúlozzák a Szoledár jelentőségét, ami legjobb esetben is egy orosz pirruszi taktikai győzelem”

– áll a legutóbbi frissítésben.

„Folyamatosan azt értékeljük, hogy Szoledár elfoglalása nem teszi lehetővé az orosz erőknek, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a fontos ukrán szárazföldi kommunikációs vonalak felett Bahmutban, és nem teszi lehetővé az orosz erők jobb helyzetét a város rövid időn belüli bekerítésére.”

A Szoledárért folytatott harcok rávilágítottak az orosz védelmi minisztérium vezetése és a Wagner-csoport alapítója, Prigozsin közötti egyre mérgezőbb rivalizálásra. Prigozsin egyre láthatóbb szerepet akar játszani Ukrajnában.

A jelentések szerint Szoledárt kizárólag Wagner bandája nyerte, amit megkérdőjeleztek az orosz védelmi minisztérium beszámolói, amelyek a légideszant csapatok és más erők fellépését írták le a Szoledárért vívott csatában. Elemzők szerint Vlagyimir Putyin elnök lépése, hogy néhány hónap után leváltja Ukrajnában a legfőbb parancsnokát, a katonai zűrzavar jele, és egyre növekvő türelmetlensége a háborúban, amelyet Oroszország nem képes megnyerni.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő szerint a Szoledár a „21. századi Verdun”. Andrii Yermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője az első világháború leghosszabb és legvéresebb csatájához hasonlította a városért vívott küzdelmet.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!