Kezdőlap Címkék Oligsarcha

Címke: oligsarcha

Orosz oligarchák nyomában a Scotland Yard

0

Kedves orosz oligarcha, miből él ön ilyen jól Nagy-Britanniában? Ezt a kínos kérdést immár jogosan feltehetik a brit bűnüldöző hatóságok, mert életbe lépett az Unexplained Wealth Orders.

Eszerint az 50 ezer fontot meghaladó vagyontárgyakat akár el is lehet kobozni, ha a tulajdonos nem tudja megfelelőképp indokolni, hogyan jutott hozzá. Ben Wallace közbiztonsági miniszter a The Times-nak elmondta, hogy

a brit rendőrség gyanúja szerint több mint 90 milliárd fontot mosnak tisztára a londoni Cityben.

Ebben az élen járnak az orosz oligarchák. Ezért most elsősorban rájuk akarnak lecsapni. A BBC McMaffia címmel sorozatot készített erről, és ez a közbiztonsági miniszter szerint jól tükrözi az állapotokat ezen a téren.

Csakhogy a londoni City számára a pénzmosás pompás üzlet, az orosz oligarchák pedig a legjobb ügyfelek. És akkor még nem beszéltünk az ingatlan- vagy a műkincspiacról. Amikor rekordáron elárverezték Leonardo da Vinci képét, a Világ megváltóját, akkor keveset írtak arról, hogy a tulaj nem volt más, mint egy orosz oligarcha. De nemcsak ez a probléma: a legnevesebb orosz oligarcha Londonban nem más, mint Roman Abramovics. Ő a többi között London reprezentatív futball csapatának, a Chelsea-nek a tulajdonosa, a VIP-páholyban pedig ott tolong az egész elit.

Putyin, ha Londonba látogat, akkor helikopteren érkezik Abramovics birtokára.

Igaz, hogy most nem épp a legjobbak a brit-orosz kapcsolatok, de azért Roman Abramovicstól érdeklődni a vagyoni helyzete után bizonyosan diplomáciai botrányt váltana ki.

A brit hatóságok célkeresztjében persze aligha a Roman Abramovics szintű nagyágyúk vannak, hanem a kisebb halak: Putyin jelenlegi kedvenc oligarchái, akiket nemrég az Egyesült Államokban is feketelistára tettek. Ezzel meg akarják akadályozni, hogy a Putyin-közeli oligarchák üzleti tevékenységet folytassanak a Cityben. Persze az, hogy ki számít jelenleg kedvencnek a Kremlben, gyorsan változik.

Berezovszkij milliárdos oligarcha egykor királycsinálóként támogatta Putyin felemelkedését.

Aztán valamin összekülönböztek és Berezovszkij Londonba menekült, ahol utóbb titokzatos körülmények között meghalt. Bár a Scotland Yard végül lezárta a nyomozást és nem állapított meg idegenkezűséget, a brit sajtó azt írta: a Putyinnal szembekerült oligarchát olyan méreggel ölték meg, melyet utólag nem lehet kimutatni.

Ez pedig az orosz titkosszolgálat egyik kedvelt módszere arra, hogy a kegyvesztett oligarchákat a túlvilágra exportálja – szükség esetén akár Londonban is.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK