Kezdőlap Címkék Maszk

Címke: maszk

Tönkreteszi-e a Covid hatodik hulláma az idei nyarat?

Hordjunk újra maszkot, és a legveszélyeztetettebb csoportok oltassák be újra magukat – tanácsolják a francia szakértők, akik szerint így elkerülhető, hogy a Covid 19 a 22-es nyarat is elrontsa.

Azonnal vegyük fel újra a maszkot a közjárműveken! – kérte a megdöbbent francia közvéleményt a sürgősségi orvosok szervezetének elnöke az egyik televízióban. Annál is inkább elcsodálkoztak ezen a vakációra készülődők, mert alig egy hónapja szűnt meg ez a kötelezettség. Szinte mindenki úgy érezte: vége a járványnak! Nagyon gyorsan kiderült, hogy nem így van: a koronavírus két nagyon fertőző változata váltotta fel az omicront. Az egyik Portugáliából érkezett Franciaországba, a másik Dél Afrikából.

A Ba.4 háromszor olyan fertőző mint a Ba.5, amely viszont háromszor inkább fertőz mint az alfa korona vírus

– nyilatkozta a párizsi Le Figaronak egy virológus, aki hozzátette: két méteres távolságból már bekövetkezhet a vírusfertőzés! A kórházakból még nem jelentettek sok esetet, de a vírusszakértők szerint a két új variáns fertőzése tovább tart mint az omicron. Fel kell készülni arra, hogy a munkahelyeken hosszabb hiányzást jelentenek be a Covid 19 miatt.

A hatodik hullám

Portugáliában az új vírusvariáns megjelenése után két hónappal érkezett el a csúcsra a járvány. Franciaországban négy hete fedezték fel az új variánst. Ennek alapján a szakértők úgy vélik, hogy a hatodik hullám csúcsa júliusban következhet be. Tavaly a delta variáns július végén ért a csúcsra, most ugyanez várható a Ba.5 esetében is. Szerencsére vége az iskolaévnek, ez jelentősen csökkenti a fertőzés veszélyét. Más oldalról viszont a strandokon és a nyári rendezvényeken könnyen terjedhet a vírus.

Mit csinál a kormány? Július végével véget ér az egészségügyi szükségállapot Franciaországban. Az egészségügyi miniszter asszony egyelőre nem jelentett be semmit, de arra kérte a közvéleményt, hogy “mindenki viselkedjen felelősségteljesen!” Kérte, hogy a közjárműveken  mindenki viseljen maszkot, de nem tette ezt kötelezővé.

A szakértők többsége szerint ez már ajánlatos lenne. Sőt olyanok is akadnak, akik új oltási kampányt javasolnak. Elsősorban a veszélyeztetett korcsoportnak, de van, aki mindenki számára javasol egy újabb oltást a koronavírus hatodik hullámának legyőzésére. A hatvan év fölöttieknek ajánlatos a negyedik oltás – mondja a járvány ellen küzdő tudományos tanács elnöke. Jean Francois Delfraissy szerint a hatvan fölöttiek negyedik oltását azonnal meg kellene kezdeni. Ősszel az iskolaév kezdetén az egész lakosságot újra kellene oltani a korona vírussal szemben. Az egészségügyi miniszter asszony is újra szeretné indítani az oltási kampányt Franciaországban nehogy a koronavírus két újabb igen fertőző variánsa tönkretegye a nyarat Franciaországban.

Hordjunk maszkot!

A múlt héten állt elő Orbán miniszterelnök azzal, hogy napokon belül elérjük az öt és félmillió beoltottat, és akkor megint meg lehet szüntetni egy sor korlátozást, többek között azt, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken sem kell maszkot hordani, a vendéglátóhelyeken nem kell védettségi igazolványt felmutatni.

Zárt térben sem kell védekezni a fertőzés ellen.

Sok felelőtlen dolgot csinált már Orbán ebben a közel másfél éve tartó járványidőszakban. Késlekedett a korlátozások bevezetésével, nem vezetett be széles körű tesztelést, gyakorlatilag abbahagyták a kontaktuskutatást. Sokan talán már el is felejtették a kórházi ágyak kiürítését. Ma már

a különösen felelőtlen lépések között kell számon tartanunk, hogy mintegy félmillió idős embert oltottak be azzal a kínai vakcinával, amelynek hatásosságát idős embereken sem Kínában, sem másutt nem vizsgálták.

Azt feltételezni, hogy Magyarországon öt és félmillió első oltás után nem kell attól tartanunk, hogy zárt térben terjedhet a vírus, és ezért nincs szükség maszkhasználatra, újabb példája annak, hogy a kampányszempont, vagyis annak érzékeltetése, hogy mennyire sikeres az Orbán-kormány által szervezett magyarországi védekezés, fontosabb az elemi biztonsági szempontoknál.

Múlt pénteken állítólag megvolt az öt és félmillió első oltás,

és ezért szombat óta nem kötelező a maszkviselés zárt terekben sem, kivéve az egészségügyi és szociális intézményeket. Azt tapasztalom, hogy a buszokon, villamosokon, üzletekben az emberek többsége nem hord maszkot, és nincs maszk az eladókon sem. Mindez akkor, amikor

a nálunk jóval nagyobb mértékben átoltott Nagy-Britanniában és Izraelben a Delta variáns miatt növekszik a fertőzöttek száma, itt a járvány negyedik hulláma.

Orbán Magyarországa az elmúlt hetekben valóban élen járt, mégpedig abban, hogy a labdarúgó EB budapesti mérkőzésein nem korlátozták a nézők számát, miközben másutt még csak félig vagy annyira sem megtöltött nézőterek előtt játszották a mérkőzéseket.

Azóta már Anglia is felzárkózott, az elődöntőkre és a döntőre a Wembley stadion nézőterén is hatvanezren tolonghatnak, kiabálhatnak, mint korábban a budapesti arénában. Büszkék lehetünk erre az úttörésre?

Finnországban már megállapították, hogy a szentpétervári meccsekről frissen megfertőzve tért haza a drukkerek negyede, s Skóciában is hasonlókat figyeltek meg a Londonból visszaérkezőknél.

Ebben a helyzetben lemondani a maszk viseléséről?

Orbán felelőtlenségével szemben általában tehetetlenek vagyunk. Most azonban megtehetjük, hogy tovább hordjuk a maszkot zárt terekben, továbbra is tartjuk a távolságot, s élünk a védekezés egyéb eszközeivel. Örvendetes, hogy a fővárosi önkormányzat – megint kormányzati feladatot véve át – tesztekkel vizsgálja a kínai vakcinával beoltott idősek védettségét. Ha az Orbán-kormány változatlanul felelőtlen, mi viselkedjünk felelős módon. Ismétlem: hordjuk a maszkot – lehetőleg az FFP-2 maszkot – mindenütt, ahol zárt helyen vagy tömegben vagyunk.

A legolcsóbb a leghatékonyabb

A kötelező arcmaszkok csaknem 50 százalékkal segítették a német Covid-19 fertőzések csökkentését – állapítja meg egy tanulmány.

  • A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a maszkok az egyik legköltséghatékonyabb módszer a betegség leküzdésére olyan költségekkel, amelyek más intézkedésekhez képest „közel nulla
  • A tanulmány több mint 400 városi körzet adatait vizsgálta, és azt találta, hogy egyes városokban a fertőzések 20 napon belül 75 százalékkal csökkentek

A kutatók szerint a maszkok költséghatékony eszköz a koronavírus leküzdésére, mert a „gazdasági költségek közel nulla a többi közegészségügyi intézkedéshez képest”, ideértve az éttermek és iskolák bezárását, a tiltások összegyűjtését, a társadalmi elhatárolódási szabályokat és a karantént.

A tanulmány 401 német önkormányzati körzet adatait hasonlította össze, amelyek különböző időpontokban kötelezővé tették a maszkok viselését.

Mától maszkot kell hordani!

Mától maszkot kell hordani! – parancsolt rájuk Hófehérke.

Először Hapci kapta meg. Hétfőn. Úgy suhant át rajta a kór, szinte észre sem vette. Kicsit tüsszögött, de hát az ő esetében ez nem volt rendkívüli dolog. A többieket nem zavarta, ültek a tűz körül, együtt énekeltek.
Kedd reggelre Vidort rázta a hideg, belázasodott. Sebaj, cidrizte vihogva, holnapra jobban leszek. Nem lett jobban. Hófehérke ápolta, ahogy csak bírta.
Szerda estére Szende nem érezte a szagokat, magas láza lett, lábra sem tudott állni. Hófehérke priznicet csinált neki. A vacsoránál Hófehérke kiadta az ukázt, mától maszkot kell hordani. Én nem fogok, dörmögte Morgó, engem nem lehet ilyesmivel megalázni. Úgy van, erősítette meg Tudor,. Fölösleges a maszk, mert nem véd semmitől. A vírus mérete 0,06 és 0,14 mikron között van… Kuss – dörrent rá Hófehérke. Kell és kész!
Csütörtökön lerobbant a kis Kuka. Ijedten ült az ágyában, nem kapott levegőt. Hófehérke száguldozott a betegek között, lázat mért, kacsát hordott, hasra fektetett, teát főzött. Ereje végén járt. Maszkot kell hordani, mondogatta. Dehogy kell, ne hordjatok, mondta Tudor. Úgy van, nem kell, ne hordjatok, mi ébredők vagyunk, mondta Szundi.
Pénteken Morgó szokatlanul csendben volt, csak a köhögése verte föl a kunyhó csendjét. Hófehérke mézet adott neki, de a kaffogás nem szűnt. Hófehérke már két napja nem aludt, loncsosan, karikás szemekkel, szinte önkívületben ápolt.
Szombaton Szundi is levegő után kapkodott, a végkimerült Hófehérkének Hapci és a már lábadozó, de harmat-gyenge Vidor segített ágytálat hordani, gyógyszert osztani.
Vasárnapra az öreg Tudor is ágynak esett, makacs láza lett, a tüdeje zihált. Fojtogatta a köhögés. Utolsó erejével még elsuttogta: 0,14 mikron, nem kell maszk. Aztán… De volt más betegsége is.
Hófehérke fuldokolva ült a tűzhely mellett, minden ereje elhagyta, rázta a hideg, távolodott tőle a világ…
A megmaradtakról később mese született.
Sok kicsi gyereket ringatott azóta álomba a vidám kis történet. Történet az erdei törpékről, az apró bányászokról, a vicces kis figurákról, hősökről. A mese címe? A mese címe: És a hat törpe…

Megátalkodottak

Gulyás Gergely szokásos, kormányülés utáni sajtótájékoztatójának ezúttal az volt a legfontosabb eleme, amit nem mondott.

Elmondta, hogy a kormányülésen a járványhelyzettel foglalkoztak a legtöbbet, azt is, hogy mind a fertőzöttek száma, mind az elhalálozásoké a járvány súlyosbodásáról tanúskodik.

Ugyanakkor – a karanténszabályok megsértése esetén érvényesítendő szankciók növelésén kívül – nem jelentett be semmiféle újabb óvintézkedést.

Amikor arról kérdezték, hogy van-e olyan terv, hogy a középiskolás és felső tagozatos diákoknál áttérjenek a távoktatásra, azt válaszolta, hogy nincs ilyen terv. Amikor újabb korlátozásokról kérdezték, azt válaszolta, hogy nem, a jelenlegi intézkedések következetes érvényesítése jelenleg elegendő, ez a többségi álláspont.
Az ország működőképességét fenn kell tartani, ismételte meg válaszában az Orbán által a második hullám előtt megfogalmazott kiindulópontot. Tegnapi jegyzetemben negyedik melléfogásként jellemeztem azt, hogy a kormány, amikor a kézmosást, a maszkviselés és távolságtartás propagálását (és a maszkviselés kötelező előírásán), valamint a határok lezárását alkalmazza óvintézkedésként, de az emberek közötti érintkezés, találkozások további korlátozásáról lemond.
Látványos és a járványügyi szakértők által támadott elem ebben a nézők jelenlétében tartott labdarúgó mérkőzések, futóversenyek és más nagy rendezvények engedélyezése, és az is, hogy nem korlátozzák a magánrendezvények, házi ünnepségek, egyházi szertartások részvevőinek számát, ami Európa-szerte terjed.

Minden korlátozásnak ára van.

Mindenütt el akarják kerülni az első hullám idején alkalmazott gazdasági leállást és az iskolák lezárását, és ebben igazuk van. A fertőzés gyorsuló terjedése azonban sok európai országban készteti a kormányokat az első hullám idején alkalmazott óvintézkedések visszahozására: maszkviselést írnak elő közterületeken is, korlátozzák a vendéglátóhelyek és üzletek nyitva tartását, és bizony súlyosabban fertőzött területeken az iskolai jelenlétet is korlátozzák, sőt kijárási korlátozásokat is újra bevezetnek.
Ezek, amíg a gyermekintézmények és az iskolai alsó tagozat működését nem érintik, az emberek közötti érintkezések, találkozások olyan korlátozásai, amelyek nem járnak a gazdasági teljesítmény számottevő korlátozásával.
Gulyás azonban mindezt elutasította: „a kormány szándéka az, hogy ne legyenek” a jelenlegihez képest további korlátozások.

A kormány azt tekinti a fő kérdésnek, hogy a megbetegedetteket ellássák, ezt tekinti a járvány első hullámához képest biztosítottnak, és nem azt, hogy minél kevesebben fertőződjenek illetve betegedjenek meg.

Ezt fogalmazta úgy Orbán, hogy egyrészt „működjön az ország”, másrészt „aki elkapja ezt a betegséget, azt meg fogjuk gyógyítani”. Megerősít ez abban, hogy ez rendkívül felelőtlen döntés, s azt negyedik, súlyos melléfogásnak tekintsem.

150 eurós büntetés, ha valaki nem visel maszkot közjárműveken

Lecsapott a rendőrség a maszkot nem viselő polgárokra Németország legnépesebb tartományában, Észak Rajna-Vesztfáliában. A törvény már régóta kötelez mindenkit maszk viselésére a közjárműveken ám sokan fütyülnek erre Németországban is.

A rendőrség a közlekedési minisztériummal együtt nyolcórás akciót szervezett a fegyelmezetlen polgárok megrendszabályozására. Maximum 150 eurós büntetés várt azokra, akik nem viseltek maszkot. Ez premier volt egész Németországban, ahol a média nagy terjedelemben számolt be a rendőri akcióról.

Megállítja ez a Covid-19 második hullámát?

Több mint 1700 embert bírságoltak meg. Akinél nem volt maszk, annak le kellett szállnia a következő megállónál vagy állomáson.

„Nem a pénzszerzés volt a célunk hanem az, hogy emlékeztessük az embereket: a maszk viselése kötelező!”

– mondta a helyi közlekedési hatóság munkatársa a Deutsche Wellenek.

A problémát az okozza, hogy minden német államban kötelező ugyan a maszk viselése a közjárműveken április vége óta , de a büntetések mértéke eltérő: minden államban más és más.

Ugyanez a helyzet a távolságtartással és a gyülekezéssel. Észak Rajna-Vesztfáliában 10 fő a maximum, de ez államonként különböző.

A német polgárok egy része úgy érzi: a törvény túl szigorú, korlátozza a szabadságjogokat. Ezért rendszeresek a tüntetések a vírusszabályozás ellen. Az emberek döntő többsége azonban elfogadja a szabályokat csak épp nem mindig tartja be azokat. A rendőrök azt tapasztalták, hogy a maszkot nem viselő polgárok gyorsan előkapnak egyet amikor észreveszik, hogy büntetést kell fizetni a szabály be nem tartásáért. Akinél pedig nincs maszk, az is fogadkozik, hogy csak feledékenységről van szó: siet bocsánatot kérni.

„A maszk viselése az egyik leghatékonyabb módja a védekezésnek a Covid-19 vírus ellen, ezért követeljük meg annak használatát!”

– nyilatkozta a Deutsche Wellenek a tartomány közlekedési minisztere, aki szerint ki kellene terjeszteni az egész országra a szigorú ellenőrzést, hogy megakadályozzák a vírusfertőzés második hullámát Németországban.

Szigorítja a maszk viselés ellenőrzését a Deutsche Bahn

A törvény előírja, de sokan nem tartják be. Ezért a rendőrséggel akar együttműködni az állami vállalat, hogy így óvja az utasok egészségét Németországban. Ahol egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy itt a korona vírus járvány második hulláma.

Ki ellenőrzi a maszk viselését ?

Június óta kimondja a törvény, hogy olyan maszkot kell viselni a vonaton, amely elfedi a szájat és az orrot. A vasutasok vagy a rendőrség vonják felelősségre a renitens utasokat? Eddig ez nem volt egyértelműen meghatározva. A Deutsche Bahn most átvágta a gordiuszi csomót. Közölte: az utasok biztonsága érdekében együttműködünk a rendőrséggel! „Az utasok döntő többsége helyesli a maszk viselését. Csak egy kisebbség az, amely semmibe veszi mások egészségét és a törvényt. Ez elfogadhatatlan a számunkra.” – hangsúlyozza a Deutsche Bahn. Mi legyen a büntetés?

Fizessenek a maszkot nem viselők!

Ezt javasolja a Zöldek pártja Németországban, ahol a mozgalom egyre erősebb. A párt szóvivője sajtóértekezleten elmondta, hogy a vasutasok vagy a rendőrök gyakran konfliktusba keverednek a renitens utasokkal, akik nem viselnek maszkot. Németországban gyakoriak a tüntetések, ahol a maszk viselés és más vírusjárvány megelőzésére szolgáló szabályok ellen tüntetnek. Ezért a Zöldek határozottabb fellépést sürgetnek: mindenekelőtt azt, hogy fizessenek komoly büntetést azok, akik nem viselnek maszkot a vonaton. Ezenkívül olyan helyfoglalási rendszert javasolnak, mely lehetővé teszi a távolságtartást a vonatokon.

Németország az elsők között volt, ahol megkövetelik a maszk viselését a tömegközlekedésben – jegyzi meg a Deutsche Welle. Később aztán sok európai állam követte a németeket ezen az úton …

Túlárazott és még használhatatlan is, bukik e a felelős?

5 millió zlotyért vásárolt az egészségügyi minisztérium Varsóban  maszkokat, melyekről azután kiderült: nem felelnek meg az előírásoknak!

Áll a bál Lengyelország egészségügyi minisztere körül. Ráadásul olyan pillanatban amikor küszöbön az elnökválasztás, amely létfontosságú a hatalmon levő párt számára. Szumowski egészségügyi miniszter testvérének jóbarátja szállította a kérdéses maszkokat – írta az ellenzéki Gazeta Wyborcza.

Lengyelországban nincs olyan többsége a parlamentben a kormányzatnak, amely felül tudná írni az esetleges elnöki vétót. Andrzej Duda jelenlegi elnök általában együttműködik a hatalommal hiszen őt a rendszer erős embere, Kaczynski jelölte erre a posztra. Ő a jelölt most is, de az ellenzéki jelöltek feljöttek. Fennáll az esély, hogy legyőzik Andrzej Dudát, akkor pedig borulhat az egész nemzeti együttműködési rendszer Lengyelországban.

Botrány a legrosszabbkor

Lukasz Szumowski megbecsült szívsebész volt, aki politikai pályára került: belőle csinált egészségügyi minisztert Jaroslaw Kaczynski. Ez a poszt Lengyelországban sem leányálom hiszen az egészségügy helyzete rossz. Ez pedig a járvány idején különösen megmutatkozott Lengyelországban is. Lukasz Szumowski a járvány idején érthető módon az előtérbe került. Az ellenzéki politikusok és a sajtó pedig árgus szemekkel figyelte: hogy teljesít a nemzeti együttműködés rendszere a járvány idején!

Kis korrupció is számít

A lengyel nemzeti együttműködési rendszer abban különbözik a magyartól, hogy kevésbé korrupt. Épp ezért szúrt szemet a Gazeta Wyborcza című ellenzéki lapnak, hogy az egészségügyi minisztérium által rendelt maszkok nemcsak, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, de szörnyen túlárazták őket! 39 zlotyt fizetett a minisztérium egy egészségügyi maszkért miközben a járvány előtt egy ilyen 4 zlotyba került! A sebészeti maszkokat nyolcszorosan túlárazták! Kitől vásároltak? Egy síoktató kisvállalkozótól, aki ki akarta használni a konjunktúrát. A baj az, hogy a miniszter testvére a legjobb barátja! Mivel védekezik a miniszter? „Óriási hiány volt maszkokból! Még az ördögtől is vettünk volna!” Lukasz Szumowski vizsgálatot ígér a hibás maszkok ügyében. Csakhogy a média szagot fogott. Elkezdtek vizsgálódni Szumowski korábbi ügyeiben. Korábban a derék doktor a tudományos ügyek minisztériumában volt államtitkár. A sajtó kiderítette: az államtitkár utasítására 300 millió zlotys vissza nem fizetendő támogatást kapott Szumowski testvére, aki egészségügyi vállalkozó! Ráadásul a vállalkozásban benne van a miniszter, az egykori államtitkár úr neje is! Egy másik egészségügyi vállalkozás, melyben részvényes maga Szumowski is, 24 millió zlotys vissza nem térítendő állami támogatásért pályázott. A pályázaton elbuktak. Fellebbeztek. Az államtitkár úgy látta: jogosan! Meg is kapták a 24 millió zlotys vissza nem térítendő állami támogatást!

A hatalom kiáll a korrupcióval gyanúsított miniszter mellett

Maga az egészségügyi miniszter mindent tagad. Morawiecki miniszterelnök hangsúlyozta: olyan minisztert támadnak, aki megóvta Lengyelországot egy súlyos járványtól, amely nagy pusztítást okozott Nyugat Európában! Jaroslaw Kaczynski, a hatalom erős embere egyenesen kijelentette: a minisztert érintő vádak nevetségesek!

A kormánypárt – egyetlen szavazattal – megakadályozta egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az ügyben, de az ellenzék nem adja fel. Annál kevésbé, mert nagyon szoros verseny ígérkezik az elnökválasztáson, melyet befolyásolhat az egészségügyi miniszter korrupciós botránya Lengyelországban.

Modern kalózkodás avagy világháború a maszkokért

A berlini rendőrség 200 ezer maszkot rendelt Kínából, de az sosem érkezett meg. Ehelyett a szállítmány Amerikában landolt. Berlinben ezért „modern kalózkodással”  vádolják az amerikaikat. Akik azzal vágnak vissza: az eladók annak adják el a keresett árut, aki többet fizet érte!

Nemcsak a németek jártak így. Franciaország legnagyobb régiójának elnökasszonya ugyanerről panaszkodik. Valérie Pecresse a 12 millió Ile de France régió elnökasszonya azt nyilatkozta, hogy az amerikaiak háromszoros árat ígérnek és rögtön fizetnek. „Én viszont nem költhetek korlátlanul az adófizetők pénzéből „- mondta a francia politikus.

Pánik Trump környezetében

100-240 ezer korona vírus halottat jósolnak az Egyesült Államokban, ahol novemberben elnökválasztást rendeznek. Ha ilyen nagy a járvány veszély, akkor nem lehet gyorsan újraindítani a gazdaságot úgy ahogy azt Trump elnök szeretné. Akkor viszont villámgyorsan növekszik a munkanélküliek serege. Sehol sem öröm a munkahely elvesztése, de az USA-ban ez valóságos katasztrófa a szegényebb néprétegekben, ahol a havi fizetésből törlesztik a hiteleket és fizetik a lakbért. Sok család emiatt nagyon gyorsan hajléktalan is lehet az Egyesült Államokban. Néhányan már azt jósolják a közgazdászok közül, hogy a harmincas évek világa köszönt újra az Egyesült Államokra. Akkor pedig hosszú évek nyomorúsága után a New Deal hozta ki az országot a válságból és teremtett elfogadható életszínvonalat a lakosság szegényebb felének. Trump az ő szavazataikkal lett elnök 2016-ban. 2020-ban ezt nehéz lesz megismételnie…

Szolidaritás nuku: maszk export tilalom Németországban

Az Európai Unió tagállamai arra törekszenek, hogy maximális készletekkel rendelkezzenek a korona vírus elleni háborúban, ezért több ország leállította az exportot. Németország tiltja a kivitelt, Franciaország kormányzati ellenőrzés alá helyezte a cégeket, Itáliában engedélyt kell kérni az exporthoz.

Miközben sok államnak érvényes szerződése van maszkok és egyéb védőfelszerelések behozatalára sok ország tiltja vagy engedélyhez köti az exportot! Erre mutatott rá Belgium egészségügyi minisztere amikor az uniós miniszterek vésztanácskozást tartottak. Ausztria, a balti államok és Luxemburg sietett csatlakozni.

„Hiány esetében kötelező a szolidaritás!”

Ezt hangsúlyozta Hollandia egészségügyi minisztere. Elvben mindenki egyetértett, de a gyakorlat mást mutat: a nemzeti szempontok elsőbbséget élveznek! Érdekes módon indokolta a nemzeti önzést Jens Spahn német egészségügyi miniszter: „jelenleg a maszkok a piacon nem oda kerülnek, ahol a leginkább szükség lenne rájuk! Az kap maszkot, aki a legtöbbet fizet érte! Ezért Németország kezdeményezte az uniós export leállítását. Amíg ez bekövetkezik, addig életbe léptettük a német export tilalmat!”

Lesznek azért kivételek – mondta Németország egészségügyi minisztere. „Egyéni kérések alapján továbbra is exportálunk maszkokat, természetesen elsősorban a szomszédos államokba!” – mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Óriási a túlkereslet

Erre hívta fel a figyelmet Thierry Breton uniós biztos, akihez az ipar ügyei tartoznak. A napokban összehív egy tanácskozást, hogy megvitassa a gyártó cégekkel: hogy lehetne gyorsan növelni az exponenciálisan növekvő kereslet kielégítését?! Mindenki az eddiginél gyorsabb reakciót sürgetett. A németek, görögök és portugálok azt indítványozták, hogy jöjjön létre egy olyan uniós platform, amely azonnal közölné minden tagállam intézkedéseit a korona vírus elleni háborúban. Jelenleg ugyanis nincs idő a koordinációra, mert olyan gyorsan tör előre a korona vírus járvány Európában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK