Túlárazott és még használhatatlan is, bukik e a felelős?

0
1538
Facebook

5 millió zlotyért vásárolt az egészségügyi minisztérium Varsóban  maszkokat, melyekről azután kiderült: nem felelnek meg az előírásoknak!

Áll a bál Lengyelország egészségügyi minisztere körül. Ráadásul olyan pillanatban amikor küszöbön az elnökválasztás, amely létfontosságú a hatalmon levő párt számára. Szumowski egészségügyi miniszter testvérének jóbarátja szállította a kérdéses maszkokat – írta az ellenzéki Gazeta Wyborcza.

Lengyelországban nincs olyan többsége a parlamentben a kormányzatnak, amely felül tudná írni az esetleges elnöki vétót. Andrzej Duda jelenlegi elnök általában együttműködik a hatalommal hiszen őt a rendszer erős embere, Kaczynski jelölte erre a posztra. Ő a jelölt most is, de az ellenzéki jelöltek feljöttek. Fennáll az esély, hogy legyőzik Andrzej Dudát, akkor pedig borulhat az egész nemzeti együttműködési rendszer Lengyelországban.

Botrány a legrosszabbkor

Lukasz Szumowski megbecsült szívsebész volt, aki politikai pályára került: belőle csinált egészségügyi minisztert Jaroslaw Kaczynski. Ez a poszt Lengyelországban sem leányálom hiszen az egészségügy helyzete rossz. Ez pedig a járvány idején különösen megmutatkozott Lengyelországban is. Lukasz Szumowski a járvány idején érthető módon az előtérbe került. Az ellenzéki politikusok és a sajtó pedig árgus szemekkel figyelte: hogy teljesít a nemzeti együttműködés rendszere a járvány idején!

Kis korrupció is számít

A lengyel nemzeti együttműködési rendszer abban különbözik a magyartól, hogy kevésbé korrupt. Épp ezért szúrt szemet a Gazeta Wyborcza című ellenzéki lapnak, hogy az egészségügyi minisztérium által rendelt maszkok nemcsak, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, de szörnyen túlárazták őket! 39 zlotyt fizetett a minisztérium egy egészségügyi maszkért miközben a járvány előtt egy ilyen 4 zlotyba került! A sebészeti maszkokat nyolcszorosan túlárazták! Kitől vásároltak? Egy síoktató kisvállalkozótól, aki ki akarta használni a konjunktúrát. A baj az, hogy a miniszter testvére a legjobb barátja! Mivel védekezik a miniszter? „Óriási hiány volt maszkokból! Még az ördögtől is vettünk volna!” Lukasz Szumowski vizsgálatot ígér a hibás maszkok ügyében. Csakhogy a média szagot fogott. Elkezdtek vizsgálódni Szumowski korábbi ügyeiben. Korábban a derék doktor a tudományos ügyek minisztériumában volt államtitkár. A sajtó kiderítette: az államtitkár utasítására 300 millió zlotys vissza nem fizetendő támogatást kapott Szumowski testvére, aki egészségügyi vállalkozó! Ráadásul a vállalkozásban benne van a miniszter, az egykori államtitkár úr neje is! Egy másik egészségügyi vállalkozás, melyben részvényes maga Szumowski is, 24 millió zlotys vissza nem térítendő állami támogatásért pályázott. A pályázaton elbuktak. Fellebbeztek. Az államtitkár úgy látta: jogosan! Meg is kapták a 24 millió zlotys vissza nem térítendő állami támogatást!

A hatalom kiáll a korrupcióval gyanúsított miniszter mellett

Maga az egészségügyi miniszter mindent tagad. Morawiecki miniszterelnök hangsúlyozta: olyan minisztert támadnak, aki megóvta Lengyelországot egy súlyos járványtól, amely nagy pusztítást okozott Nyugat Európában! Jaroslaw Kaczynski, a hatalom erős embere egyenesen kijelentette: a minisztert érintő vádak nevetségesek!

A kormánypárt – egyetlen szavazattal – megakadályozta egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az ügyben, de az ellenzék nem adja fel. Annál kevésbé, mert nagyon szoros verseny ígérkezik az elnökválasztáson, melyet befolyásolhat az egészségügyi miniszter korrupciós botránya Lengyelországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .