Szolidaritás nuku: maszk export tilalom Németországban

0
1860
Facebook

Az Európai Unió tagállamai arra törekszenek, hogy maximális készletekkel rendelkezzenek a korona vírus elleni háborúban, ezért több ország leállította az exportot. Németország tiltja a kivitelt, Franciaország kormányzati ellenőrzés alá helyezte a cégeket, Itáliában engedélyt kell kérni az exporthoz.

Miközben sok államnak érvényes szerződése van maszkok és egyéb védőfelszerelések behozatalára sok ország tiltja vagy engedélyhez köti az exportot! Erre mutatott rá Belgium egészségügyi minisztere amikor az uniós miniszterek vésztanácskozást tartottak. Ausztria, a balti államok és Luxemburg sietett csatlakozni.

“Hiány esetében kötelező a szolidaritás!”

Ezt hangsúlyozta Hollandia egészségügyi minisztere. Elvben mindenki egyetértett, de a gyakorlat mást mutat: a nemzeti szempontok elsőbbséget élveznek! Érdekes módon indokolta a nemzeti önzést Jens Spahn német egészségügyi miniszter: “jelenleg a maszkok a piacon nem oda kerülnek, ahol a leginkább szükség lenne rájuk! Az kap maszkot, aki a legtöbbet fizet érte! Ezért Németország kezdeményezte az uniós export leállítását. Amíg ez bekövetkezik, addig életbe léptettük a német export tilalmat!”

Lesznek azért kivételek – mondta Németország egészségügyi minisztere. “Egyéni kérések alapján továbbra is exportálunk maszkokat, természetesen elsősorban a szomszédos államokba!” – mondta Jens Spahn egészségügyi miniszter.

Óriási a túlkereslet

Erre hívta fel a figyelmet Thierry Breton uniós biztos, akihez az ipar ügyei tartoznak. A napokban összehív egy tanácskozást, hogy megvitassa a gyártó cégekkel: hogy lehetne gyorsan növelni az exponenciálisan növekvő kereslet kielégítését?! Mindenki az eddiginél gyorsabb reakciót sürgetett. A németek, görögök és portugálok azt indítványozták, hogy jöjjön létre egy olyan uniós platform, amely azonnal közölné minden tagállam intézkedéseit a korona vírus elleni háborúban. Jelenleg ugyanis nincs idő a koordinációra, mert olyan gyorsan tör előre a korona vírus járvány Európában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .