Hordjunk maszkot!

0
886
Pinterest

A múlt héten állt elő Orbán miniszterelnök azzal, hogy napokon belül elérjük az öt és félmillió beoltottat, és akkor megint meg lehet szüntetni egy sor korlátozást, többek között azt, hogy az üzletekben és a tömegközlekedési járműveken sem kell maszkot hordani, a vendéglátóhelyeken nem kell védettségi igazolványt felmutatni.

Zárt térben sem kell védekezni a fertőzés ellen.

Sok felelőtlen dolgot csinált már Orbán ebben a közel másfél éve tartó járványidőszakban. Késlekedett a korlátozások bevezetésével, nem vezetett be széles körű tesztelést, gyakorlatilag abbahagyták a kontaktuskutatást. Sokan talán már el is felejtették a kórházi ágyak kiürítését. Ma már

a különösen felelőtlen lépések között kell számon tartanunk, hogy mintegy félmillió idős embert oltottak be azzal a kínai vakcinával, amelynek hatásosságát idős embereken sem Kínában, sem másutt nem vizsgálták.

Azt feltételezni, hogy Magyarországon öt és félmillió első oltás után nem kell attól tartanunk, hogy zárt térben terjedhet a vírus, és ezért nincs szükség maszkhasználatra, újabb példája annak, hogy a kampányszempont, vagyis annak érzékeltetése, hogy mennyire sikeres az Orbán-kormány által szervezett magyarországi védekezés, fontosabb az elemi biztonsági szempontoknál.

Múlt pénteken állítólag megvolt az öt és félmillió első oltás,

és ezért szombat óta nem kötelező a maszkviselés zárt terekben sem, kivéve az egészségügyi és szociális intézményeket. Azt tapasztalom, hogy a buszokon, villamosokon, üzletekben az emberek többsége nem hord maszkot, és nincs maszk az eladókon sem. Mindez akkor, amikor

a nálunk jóval nagyobb mértékben átoltott Nagy-Britanniában és Izraelben a Delta variáns miatt növekszik a fertőzöttek száma, itt a járvány negyedik hulláma.

Orbán Magyarországa az elmúlt hetekben valóban élen járt, mégpedig abban, hogy a labdarúgó EB budapesti mérkőzésein nem korlátozták a nézők számát, miközben másutt még csak félig vagy annyira sem megtöltött nézőterek előtt játszották a mérkőzéseket.

Azóta már Anglia is felzárkózott, az elődöntőkre és a döntőre a Wembley stadion nézőterén is hatvanezren tolonghatnak, kiabálhatnak, mint korábban a budapesti arénában. Büszkék lehetünk erre az úttörésre?

Finnországban már megállapították, hogy a szentpétervári meccsekről frissen megfertőzve tért haza a drukkerek negyede, s Skóciában is hasonlókat figyeltek meg a Londonból visszaérkezőknél.

Ebben a helyzetben lemondani a maszk viseléséről?

Orbán felelőtlenségével szemben általában tehetetlenek vagyunk. Most azonban megtehetjük, hogy tovább hordjuk a maszkot zárt terekben, továbbra is tartjuk a távolságot, s élünk a védekezés egyéb eszközeivel. Örvendetes, hogy a fővárosi önkormányzat – megint kormányzati feladatot véve át – tesztekkel vizsgálja a kínai vakcinával beoltott idősek védettségét. Ha az Orbán-kormány változatlanul felelőtlen, mi viselkedjünk felelős módon. Ismétlem: hordjuk a maszkot – lehetőleg az FFP-2 maszkot – mindenütt, ahol zárt helyen vagy tömegben vagyunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .