Kezdőlap Címkék Lövöldözés

Címke: lövöldözés

Két izraeli fiatalt meggyilkoltak egy terrortámadásban Ciszjordánia északi részén

0

Két izraelit meggyilkoltak egy lövöldözésben vasárnap délután Ciszjordánia északi részén, Huwara városában – jelentette a Jerusalem Post.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint egy palesztin fegyveres tüzet nyitott egy izraeli tulajdonú autóra a 60-as főúton, mielőtt elmenekült a helyszínről. Az áldozatok autója golyókkal volt tele.

A helyszínre érkező Magen David Adom mentőápoló kijelentette: „Amikor megérkeztünk, láttuk, hogy a két sebesült a jármű közelében feküdt, eszméletlenek voltak. Az orvosok két 20 év körüli férfit láttak el, akik súlyosan megsérültek, és helikopterrel kórházba szállították őket. Később azonban bejelentették, hogy meghaltak.

„változtasson paradigmán és térjen át a védekezésről a támadásra”.

„Nem lehet, hogy a terroristák világos nappal megengedik maguknak, hogy ártatlan civileket lőjenek le, ez pedig azt jelenti, hogy nincs kellő mértékű elrettentés” – mondta Dagan.

Hajtóvadászatot indítottak a fegyveresek után, és több utat is lezártak a környéken. Huwara régóta gyújtópont Ciszjordániában, mivel ez az egyetlen palesztin város, amelyen keresztül izraeliek rendszeresen utaznak, hogy elérjék az északi ciszjordániai településeket.

„Izrael népe és Szamária lakosai erősek, nem fogunk megtörni a Palesztin Hatóság gyilkos terrorjával szemben.”

Szinte kivégzések voltak Ostravában

Öngyilkos lett az ostravai ámokfutó. Kilenc embert lőtt meg, hatan meghaltak. Áldozatait szinte kivégezte. Valószínű, hogy elégedetlen korábbi beteg volt a tettes.

Az ostravai oktató kórházban történt lövöldözés elkövetője autójában öngyilkos lett, főbe lőtte magát – közölte frissített tudósításában a Euronews. A halálos áldozatok számáról ellentmondóak a jelentések. Először úgy szóltak a hírek, hogy a helyszínen élet vesztett négy ember után elhunyt a két sérült is. A páneurópai tévécsatorna viszont egy kórházi orvosra hivatkozva hét halottról tud. Ezzel szemben az iDNES.cz a kórház igazgatóját, Jiří Havrlantot idézve

a támadó összesen kilenc embert lőtt le, hat meghalt.

Az áldozatok között négy férfi és két nő volt, mind a kórház betege. A cseh jelentés szerint a három sérült egyike fejlövéssel, életveszélyes állapotban az intenzív osztályon van.

Az idézett cseh forrás szerint a támadó a traumatológia várótermébe lépett be, a gyerekeket kirángatta onnan, majd a bennlévőkre nyitott tüzet 9 mm-es kézifegyverrel. Szinte kivégezte áldozatait,

közelről fejre és nyakra célzott.

A lövöldözés után evakuálták a kórházat, a kommandósok pedig elindították a hajtóvadászatot. A cseh jelentés szerint négy órával később egy rendőrségi helikopter megtalálta a menekülő tettes autóját. A merénylő ekkor főbe lőtte magát.

Róla annyit közöltek, hogy 42 éves, opavskói lakos és nem volt engedélye lőfegyverhez. Fél órán át próbálták újjáéleszteni, de nem sikerült. Azóta azonosították V. Ctirad építőmérnökként.

Azóta az is kiderült, hogy a kórház egy korábbi páciense volt a tettes (ezt Andrej Babis miniszterelnök el is mondta), aki úgy vélte, nem bántak vele megfelelően. A cseh miniszterelnök arról is beszélt, hogy

hazament édesanyjához, bejelentette, hogy megölt embereket, aztán távozott azzal, hogy öngyilkos lesz.

Kollégáit megdöbbentette az eset, nem ilyennek ismerték.

Az ostravai Oktató Kórházban nem sokkal reggel hét órakor hallották az első lövéseket, az egyik járóbeteg osztályon. A rendőrség 7:19-kor kapott értesítést a lövöldözésről, az első járőr 7:24-kor érkezett a helyszínre. Öt perc múlva a bevetési egység is a helyszínre ért.

Jan Hamáček cseh belügyminiszter a merénylet után közölte, hogy a gyors reagálású egységek a helyszínen vannak, és helikoptereket is bevetnek a merénylő utáni kutatás során.

Terror a zsinagógában

0

19 éves amerikai diák kezdett el lövöldözni a Chabad zsinagógában Poway városában San Diego mellett (Kalifornia,USA ). Egy ember meghalt és három megsebesült. A rabbi is a sebesültek között van. A serif szerint a merénylő fegyvere csütörtököt mondhatott, mert próbált lövöldözni, de nem sikerült annyi embert megölnie mint ahányat szeretett volna – írta a Haaretz című izraeli portál.

A merénylet előtt a tettes, John Earnest kiáltványt tett közzé és ebben dicsőítette a Pittsburgh-i és a Christchurch-i merényletet. Fél évvel ezelőtt Pittsburgh-ben egy antiszemita merénylő 11 embert lőtt le egy zsinagóga körül. Nemrég Új Zélandon egy másik terrorista 50 embert ölt meg két muzulmán mecsetben. A 19 éves amerikai diák az ő példájukat akarta követni.

Kiáltványában „áruló cionistának” nevezte Donald Trumpot. Szidalmazta a zsidókat, a muzulmánokat, a migránsokat és a feministákat. John Earnest elmenekült a helyszínről, de később feladta magát a rendőrségen Kaliforniában. A terrorakciót mindenki elítélte az Egyesült Államokban éppúgy mint külföldön. A kaliforniai rendőrség igyekszik megnyugtatni a közvéleményt, hogy csak magányos merénylő hajtott végre terrorakciót a Chabad zsinagógában vagyis nincs általános terror veszély Kaliforniában, az USA legnépesebb államában.

Hullahegy az amerikai lövöldözésekben

Legalább tizenegy ember meghalt a pittsburghi zsinagógában az antiszemita merényletben. A szabad fegyverhasználat jogával élve ötven év alatt másfél-millióan haltak meg. Többen, mint Amerika eddigi összes háborújában.

Egyelőre változóak a számok arról, hányan estek áldozatul a Pennsylvania állambeli Pittsburgh egyik zsinagógájában szombaton, itteni idő szerint délután. A CNN esti jelentése szerint hat embert ért találat, köztük négy rendőrt, legalább négyen meghaltak az antiszemita támadásban az Élet fája zsinagógában. Az elkövető is megsérült, kórházba szállították és őrizetbe vették.

A fegyverek tartása az amerikai alkotmányban rögzített alapjog, igaz, ezt még a függetlenségi háború után, 1791-ben, a második kiegészítésben nyilvánították ki. Azóta alapjaiban változtak meg a társadalmi viszonyok, de a szabad fegyvertartás ma is kettéválasztja a lakosságot, főleg az iskolai lövöldözések után izzanak fel az indulatok.

A legsúlyosabb tömegmészárlásokban kétszáznál többen haltak meg és csaknem nyolcszázan megsebesültek 1982 óta, ahogyan azt a statista.com összeállítása tartalmazza (áprilisi adatok alapján). Látható, hogy a legutóbbi két évben 124 halálos áldozata volt lövöldözéses merényleteknek.

Forrás: statista.com

Ami a legmegdöbbentőbb, az az, hogy csupán az elmúlt ötven évben több haláleset írható fegyverek számlájára, mint amennyien az Egyesült Államok 1775 óta viselt összes háborújában elestek.

Forrás: statista.com

A fegyverbirtoklás legalább némi korlátozásáért folytatott eddigi – demokrata párti – kísérleteinek kudarcában nem csak az emberek tudatába mélyen beleégett „alapjognak” van szerepe, hanem a fegyverlobbinak is. A Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) évente dollármilliókat költ a korlátozás nélküli fegyvertartás támogatására. Az amerikai törvényhozásban bevallott lobbiösszeg tendenciájában egyre nő. A számok azt mutatják, hogy Donald Trump megválasztása óta óriásit ugrott a politikai lobbizásra fordított pénz.

Forrás: statista.com

Az USA 330 milliós lakosságának kezében nagyjából 400 millió (!) fegyver van, a Föld egészében civilek által birtokolt pisztolyok-puskák csaknem fele.

Amiből levonható az a cseppet se elhamarkodott következtetés, hogy a magánkézben lévő fegyverek általi hullahegy magassága csak nőni fog a következő években.

Most megnézheti, mit láttak a rendőrök a Las Vegas-i tömeggyilkos szobájában

0

Nyilvánosságra hozta a Las Vegas-i rendőrség két rendőr testkamerájának a felvételeit, amelyek akkor készültek, amikor októberben, Las Vegasban Stephen Paddock egy szállodából lövöldözve 58 embert megölt, százakat megsebesített. Ez volt az Egyesült Államok történetének legtöbb halálos áldozatot követelő lövöldözése.

Az AP és több más médium indított pert a rendőrség ellen, hogy adják ki a kamerák felvételeit, a rögzített segélyhívásokat, a bizonyítékokról és a meghallgatásokról készült jelentéseket. A rendőrség azt ígérte, hogy

a következő hetekben további felvételeket is közzé fognak tenni,

de a média kéréseinek eleget tenni monumentális feladat.

Joe Lombardo megyei seriff elnézést kért, mert szerinte a felvételek további szenvedést okozhatnak „az így is megrendült közösségnek”.

Több száz órányi felvétel készült, de

egyik sem ad választ arra, hogy Paddock miért lőtt

– mondta Lombardo.

A most közzétett videókat két olyan rendőr testkamerája rögzítette, akik behatoltak abba a 32. emeleti lakosztályba, ahonnan Paddock tüzet nyitott a tömegre, majd megölte magát. Az elsőként belépő rendőr testkamerájának felvételét a rendőrség nem tudta kiadni, mert ő nem kapcsolta be a kamerát. Ezzel egyébként lehet, hogy megsértette a rendőrség előírásait.

A tömeggyilkos Stephen Paddockról írt korábbi cikkünket itt olvashatja el.

Lövöldözés volt a YouTube székházában

0

Valószínűleg magánéleti vita miatt lövöldözött egy nő kedden a kaliforniai székházban. Megsebesített három embert, köztük az ott dolgozó barátját is, majd öngyilkos lett.

A Google tulajdonában lévő YouTube székháza San Brunóban található. A nő kedden, ebédidőben ment be, az udvari étkezőben kezdett lövöldözni, ahol barátja mellett eltalált egy 32 éves és egy 27 éves nőt is. Ezután a támadó bement az épületbe, ahol maga ellen fordította a fegyvert.

A dolgozók pánikszerűen menekülni kezdtek, de olyanok is voltak, akik elbarikádozták magukat az épületben, és a közösségi médiában kértek segítséget, illetve osztották meg a lövöldözés hírét.

Mire a rendőrök megérkeztek, a támadó már halott volt. Egyelőre nem közölték, hogy mi lehetett az indíték, és nem is azonosították.

Annyit lehet tudni, hogy 35-40 év közti nő volt a támadó. 36 éves barátja válságos állapotban van, a két másik sérült állapota kielégítő – közölte a San Franciscó-i kórház, ahol kezelik őket.

Az amerikai elnök a Twitteren reagált a hírre: megköszönte a rendőrség nagyszerű munkáját, és azt írta, imádkozik az érintettekért.

120 perc – 2018. január 23. 20:00

0

Karácsony Gergely: Új magyar középosztály kell

Az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Nyíregyházán beszélt arról, hogy mindenkinek esélyt kell adni ahhoz, hogy biztonságban éljen, programjukban igazságos adó- és nyugdíjrendszer megalkotása, hozzáférhető, magas színvonalú egészségügyi ellátás biztosítása és a minőségi oktatás megteremtése szerepel kiemelt helyen. (MTI)

Reagált a Nyílt Társadalom Alapítvány a Stop Soros csomagra

Az alapítvány közleménye szerint a törvénytervezet nem Soros Györgyről és a Nyílt Társadalom Alapítványról szól. Azt írják: „a törvény alkotóinak szándéka az, hogy kriminalizálják a civil társadalmat” és megbélyegezzék a még független vélemények képviselőit. A támadások az alapítvány szerint a magyarországi demokrácia létét ássák alá. (FüHü)

Iskolai lövöldözés Amerikában

Egy ember meghalt, többen megsérültek Kentucky államban, egy középiskolában, miután egy diák lövöldözni kezdett. A támadót elfogták, egyelőre úgy tűnik, nem voltak társai. (Reuters)

Lövöldözés miatt kiürítették a londoni metró egyik állomását. Frissítés: Scotland Yard: nincs nyoma lövöldözésnek és sérülteknek

0

Lövöldözés miatt riasztották a rendőröket a londoni metró Oxford Circus állomásához. Az állomást kiürítették. Később a rendőrség közölte, hogy lövöldözés miatt riasztották őket.

A közösségi médiában megjelent amatőr videókon menekülő embereket és fegyveres rendőröket lehet látni. A BBC beszámolója szerint a rendőrség úgy reagált mint ahogy a terrorcselekményekre szokás. Közben lezártak még egy metróállomást is.

A Black Friday miatt zsúfolásig tele Oxford Street-i boltokat kiürítették és bezáratták.

Texasi lövöldözés: agyonlőtte magát a merénylő

0

Önkezével leadott lövés végzett azzal az amerikai ámokfutóval, aki 26 embert megölt egy texasi baptista templomban – mondta Joe Tackitt Wilson megyei seriff a CBS-nek.

Tackitt a televízió hírműsorában megerősítette, hogy tűzpárbaj volt a lövöldöző és két felfegyverzett állampolgár között a vérengzést követő autós üldözés során.

„Több lövést is leadtak kölcsönösen – úgy vélem – az autópályán is, majd az elkövető autója elakadt. (…) Úgy véljük, miután a gépkocsi meghibásodott, az elkövető meglőtte saját magát” – mondta a seriff.

A dél-texasi Sutherland Springs templomában vasárnap délben lövöldözött az ámokfutó, halálos áldozatainak száma 26, a sebesülteké pedig meghaladja a harmincat. A támadó – egy egykori katona – tettének indoka egyelőre nem ismert.

Több mint húsz halottja van a texasi templomi lövöldözésnek

0

Legalább 27 ember meghalt és többen megsebesültek, miután helyi idő szerint fél 12-kor egy fegyveres lövöldözni kezdett egy dél-texasi baptista templomban.

A merénylő a vasárnapi istentiszteleten nyitott tüzet a Wilson megyei Sutherland Springs baptista templomában. Az FBI egyelőre egy elkövetőről tud, azt még nem lehet tudni, hogy miért nyitott tüzet a támadó.

A rendőrség tájékoztatása szerint legalább 27 ember meghalt és 20-25 sérültje is van a támadásnak – írja a BBC.

A fegyveres elmenekült a helyszínről, de rövid üldözés után a szomszédos Guadalupe megyében tűzpárbajban meghalt – tájékoztatta a CNN-t a helyi sheriff. Az még nem világos, hogy öngyilkos lett, vagy pedig a hatóságok lőtték le, és a személyazonossága sem ismert.

A Japánban tartózkodó Donald Trump Twitter-üzenetben reagált a támadásra. „Isten segítse meg a Sutherland Springsben  élőket” – írta az amerikai elnök. Twitter-bejegyzésben adott ki közleményt Greg Abbott texasi kormányzó is, amelyben azt írja, imádkoznak az áldozatokért.

Ez rövid időn belül már a második súlyos merénylet az Egyesült Államokban: október 1-jén, Las Vegasban Stephen Paddock 58 embert ölt meg egy koncerten, és több százat megsebesített.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK