Kezdőlap Címkék Lezárás

Címke: lezárás

Jövő januárban az USA megegyezik Putyinnal Ukrajnáról

Akár Biden akár Trump lesz az Egyesült Államok elnöke, a választások után első dolga lesz az ukrajnai háború lezárása méghozzá úgy, hogy végső soron az orosz érdekek inkább érvényesülnek mint az ukránok – írta a Financial Timesban az Egyesült Államok egyik vezető stratégiai szakértője.

Stephen Walt professzor a Harvard egyetemen tanít, és a realista iskola hívének számít. Mindez most azért érdekes, mert a Biden adminisztráció fő ukrán szakértője, Victoria Nuland államtitkár helyettes Kijevben járt, hogy felmérje a helyzetet. Ő volt az, aki a sajtónak elmondta, hogy az USA 5 milliárd dollárt költött a nyugati fordulatra Ukrajnában, ahol vezető szerepet akar játszani. És az Európai Unió? Fuck the EU! – válaszolta finom női tapintattal az USA államtitkár helyettese. Aki most azt akarta megállapítani, hogy milyen az ukrán vezetés stabilitása hiszen Zelenszkij elnök arról értesítette Biden elnököt, hogy leváltja a népszerű vezérkari főnököt, Valerij Zaluzsnij tábornokot. A leváltás ürügyeként Zelenszkij azt hozta fel, hogy a vezérkar főnöke újabb 500 ezer katona behívását kérte tőle, és ő ezt megtagadta. A valóságos ok az, hogy a nacionalista körökben igencsak kedvelt Zaluzsnij tábornok titokban tárgyalásokat folytatott orosz kollégájával Geraszimov tábornokkal. Két Valerij állítólag tűzszünetről is megállapodott, melyet Zelenszkij és az USA elutasít.

A háború megnyerhetetlen

Az oroszok egyre nagyobb fölénybe kerülnek a fronton, ahol ukrán oldalon szinte mindenből hiány van: emberből, fegyverből és lőszerből egyaránt. Budanov tábornok, a katonai hírszerzés vezetője, akit Zelenszkij szeretne a hadsereg élén látni, múlt ősszel még azt ígérte Washingtonban, hogy télen is folytatják a nyáron megkezdett sikertelen offenzívát, de ebből semmi sem lett. Most Victoria Nuland USA államtitkár-helyettessel együtt “tavaszi  offenzívát” hirdettek meg Kijevben, de a katonai szakértők többsége – az erőviszonyok ismeretében – ebben ugyancsak kételkedik.

Budanov új stratégiát javasol: nem frontális támadást hanem az orosz infrastruktúra gyengítését jól irányzott csapásokkal és kommandós akciókkal.

Budanov a katonai hírszerzést jól megszervezte, és az sok ilyen akciót hajt végre, de komoly katonai tapasztalata nincs. Washingtonban azonban támogatják elképzeléseit, mert lehetővé teszi az Egyesült Államok számára, hogy a közel-keleti válsággal foglalkozzon. Blinken külügyminiszter személyesen közvetít Izrael és Hamász támogatói között, mert az Egyesült Államok mindenekelőtt  a Közel Keleten szeretne tűzszünetet nehogy az egész térség szembeforduljon a Nyugattal és Izrael teljesen elszigetelődjön. Ukrajna ügye várhat.

Az elhúzódó háború komoly anyagi haszonnal jár az USA számára

Az amerikai fegyvergyárak profitja az egekben, képtelenek kielégíteni az új rendeléseket. Az olaj és a földgáz ára a világpiacon jóval magasabb mint az Egyesült Államokban, ezért az amerikai cégek jelentős verseny előnnyel indulnak a globális gazdasági versenyben Kínával, Japánnal vagy az Európai Unióval szemben. Ezek az ágazatok Trump fő szponzorai közé tartoznak miközben Biden a high tech támogatására számíthat. Az USA elnöke ezért korlátozta a cseppfolyósított földgáz exportját környezetvédelmi okokra hivatkozva. Trump külügyminisztere, Pompeo még hiába házalt Európában “a szabadság földgázával”
2019-ben, de az energia válság ugyancsak felértékelte az amerikai cseppfolyósított földgázt hiszen Európa államainak többsége levált az orosz földgázról.

Biden egyelőre az ukrajnai háború folytatása mellett döntött, Victoria Nuland kijelentette Kijevben:

”az oroszok sok mindenen meglepődnek majd a fronton 2024-ben!”

Putyin orosz elnök ugyanezt jósolja Ukrajnának. Az Európai Unió, melyet oly nagyvonalúan küldött el Nuland USA államtitkár helyettes a p…ba, áll mint Bálám szamara: a vesztesége óriási hiszen energiahálózata az olcsó orosz földgázra épült. Most ehelyett itt a véget nem érő háború, melyet jórészt Brüsszel finanszíroz csak épp maga sem tudja, hogy miből és miért? Macron francia elnök euró kötvények kibocsátását javasolja. Ukrajna újjáépítése legkevesebb 1000 milliárd dollárba kerülne: kinek lesz erre ennyi pénze? Egyáltalán ki akarja újjáépíteni Ukrajnát ? Egy stratégiai NATO határállamban csakis a hadsereg a fontos. A csődtömeg finanszírozása jórészt az Európai Unióra marad, de ott sehol nincsen nagy hajlandóság erre. Marad a közös hitelfelvétel, mely közelebb viszi az Európai Uniót az Európai Egyesült Államokhoz. Félő, hogy ez lesz az egyetlen előnye a megnyerhetetlen háborúnak Ukrajnában, melyet az Európai Unió stagnáló tagállamai képtelenek hosszútávon finanszírozni.

Recessziót okozhatnak a lezárások Kínában

Összecsuklik a szolgálató szektor Kínában, ahol az egész gazdaság bajban van. Az ok: a Covid lezárások, melyek ezúttal az ország politikai központját, Pekinget és gazdasági centrumát, Sanghajt érintik.

36,2%-ot mutatott a Caixin menedzser index áprilisban. Ez komoly visszaesés, mert az előző hónapban még 42% volt. Nem mintha az jó eredménynek számított volna. Kína szakértők szerint, ha a menedzserindex nem éri el az 50%-ot, akkor baj van: a gazdaság nem előre megy hanem hátra – írja a CNN gazdasági rovata. Néhány közgazdász már azt jósolja, hogy a GDP növekedés mínuszban lesz a második negyedévben. Ha ez bekövetkezik, akkor igen rossz hírt jelent Hszi Csinping elnöknek, mert ősszel ül össze a Kínát kormányzó kommunista párt kongresszusa, melyen az államfő szeretné bebetonozni a hatalmát. Csakhogy ehhez sikereket kellene felmutatni mind a járványkezelésben mind pedig a gazdaságban.

A zéró tolerancia miatt a járvány kezelés csapdában van. A járvány ellen küzdő bizottság vezetője bevallotta, hogyha Sanghajt nem zárták volna le, akkor olyan sokan kaptak volna fertőzést, hogy az egészségügyi rendszer összeomlott volna. Az ok az, hogy a kínai oltások nem hatékonyak a 60 plusz lakosságnak.

A pekingi vezetés tisztában van a problémákkal

Személyesen Hszi Csinping elnök jelentett be nagyszabású infrastruktúra fejlesztési programot, hogy ezzel dinamizálhassa a világ második legnagyobb gazdaságát. Pekingben egy háromnapos tanácskozáson azt közölték a technológiai óriások vezetőivel, hogy vége a vegzálásnak, nyugodtan foglalkozhatnak a biznisszel.

A morózus hangulat jól érzékelhető volt a május elseje körüli ötnapos munkaszüneti időszakban. Máskor ez óriási pezsgést hoz az egész szolgálatátó szektorban. Csakhogy most Kínában 180 millió ember él lezárt körzetekben, ahol a turizmus egyáltalán nem képzelhető el. Sanghajban március 28-án kezdődött meg a nagy lezárás, és a város 26 millió lakosa közül 8 millió még mindig lakásában zárva próbálja meg túlélni a Covid járványt. Így érthető, hogy teljes kudarccal zárult a május elsejei turista szezon: 43%-al költöttek kevesebbet a turisták mint tavaly. Ez 64,7 milliárd jüant jelentett vagyis 9,8 milliárd dollárt.

Másutt a fizetőképes kereslet okoz gondot:

„a cégeknek egyre nehezebb áthárítani az áremelkedést a fogyasztókra. Ezért inkább elbocsátásokkal akarják megoldani a problémáikat”

– nyilatkozta a CNN gazdasági rovatának a Caixin Insight Group vezető közgazdásza, Vang Zse.

Ezek után nem csoda, hogy a Fitch is arra az álláspontra helyezkedett, amely recessziót jósol Kínában. A második negyedévben negatív lehet a GDP mutató. Ilyen nem történt csak akkor amikor, Kínában kitört a Covid járvány. Hivatalosan ez 2020 márciusában történt noha a járvány már előző ősszel kitört Vuhanban.

A zéró Covid tolerancia politikáért egyre nagyobb árat kell fizetnie a kínai gazdaságnak – vonja le a következtetést a CNN.

Kína és az Omicron háborúja

A 15 milliós Tiencsin csatája  az Omicron ellen – így jellemzi a Pekinghez közeli nagy kikötőváros küzdelmét az Omicron vírusmutáns ellen a Global Times, amely hangsúlyozza: annál is nagyobb figyelem kíséri ezt a kínai fővárosban, mert február elején  kezdődik a Holdújév és akkor rendezik meg a téli olimpiát is.

Húsz Covid 19 vírusfertőzést észleltek a hétvégén Tiencsinben, és ebből kettő biztosan az Omicron vírusmutáns volt. Vasárnap ezért tömeges tesztelés kezdődött meg, mert ez „Kína első csatája az Omicronnal”- írja Peking portálja, a Global Times. A járványszakértőket azért döbbentette meg az Omicron jelentkezése a kínai kikötővárosban, mert a két fertőzött nem járt külföldön! Vagyis az Omicron vírust nem onnan hozták be, holott Kínát azért zárják el a külvilágtól, hogy távol tartsák az új vírusmutánsokat.

Ami méginkább zavarja a szakértőket az az, hogy a húsz fertőzöttből, akikből csak kettőnél biztos az Omicron, de a többieknél sem lehet kizárni azt, 15 gyerek van! 8-13 éves gyerekek kapták el a fertőzést pedig korábban ezt a korosztályt védettnek tekintették Kínában.

Vasárnap éjfélkor ezért megtiltották Tiencsin lakóinak, hogy elhagyják a várost. Csakis engedéllyel lehet távozni és érkezni Tiencsinbe, ezért a nagyváros határában ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol mindenkit tesztelnek. Csakis azt engedik ki illetve be, akinek negatív a tesztje és rendben van az engedélye.

Minden polgárt tesztelnek Tiencsinben. Akinek nincs 24 órán belül készült negatív vírus tesztje, az nem szállhat metróra vagy buszra.

Vásárlási pánik

A 15 milliós Tiencsin lakói attól tartanak, hogy a 13 milliós Hszian sorsára jutnak vagyis lezárják az egész várost. Ez pedig azt jelenti, hogy minden családból csak egyetlen családtag mehet vásárolni, és ő is csak minden második napon.

Pánik felvásárlás kezdődött Tiencsinben, mert mindenki igyekszik bespájzolni a nehéz időkre.

A Global Timesnak arról számoltak be a helyi lakosok, hogy a szupermarketekben már a nyitás után teltház volt, és hosszú sorok kígyóztak a boltok előtt. Volt olyan piac, ahol mindent megvettek, ezért átmenetileg fel kellett függeszteni az árusítást, mert nem jött utánpótlás. A város vezetése igyekszik megnyugtatni a lakosságot: a zöldség még 3-4 napra elég, a rizs, a liszt és az étolaj 30 napig.

Az Omicron nem olyan mint az influenza

Kína egyik vezető vírusszakértője cáfolta azt a nézetet, hogy az Omicron nem okoz súlyosabb problémát, mert olyan mint az influenza. Zsang Venhung professzor szerint az Omicron vírusmutáns veszélyes. Le tudja győzni az emberek immunrendszerét! A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az Omicron feltűnése a Peking közeli Tiencsinben veszélybe sodorhatja a téli olimpiát is. Rengeteg ember ingázik ugyanis rendszeresen Peking és Tiencsin között.

Körülbelül 100 ezren lehetnek a rendszeres ingázók, őket arra „kérték”, hogy dolgozzanak otthonról. Az a két városrész Tiencsinben, ahol az Omicron vírust észlelték karanténba került.

Ugyanakkor a vonatok menetrendszerűen közlekednek Peking és Tiencsin között – írja a Global Times.

Mi lehet a megoldás?

A villámgyors és tömeges tesztelés.

„A vírus négy vagy öt napig lappanghat, ezért a közeli napokban sok új fertőzéssel számolhatunk” – mondta egy vezető vírusszakértő Vuhanból, ahonnan a járvány elindult 2019 őszén. Jang Zsancsiu professzor szerint az a legfontosabb, hogy a járvány gócokat gyorsan megtalálják és lezárják. Ha ez sikerül Tiencsinben, akkor biztonságos lehet a Holdújév fesztivál – mondta a kínai szakértő arra célozva, hogy olyankor több mint 500 millió kel útra, hogy felkeresse őseinek szülőföldjét.

Teljes lezárás jöhet

Teljes zárlatot rendelhet el a kormány húsvétig a koronavírus-járvány miatt – értesült az Index. A lépéseket várhatóan Gulyás Gergely jelenti be a mai Kormányinfón.

Az Index információi szerint a teljes országot lezárják húsvétig a járvány terjedése miatt. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban bezárhatnak az iskolák, óvodák, üzletek. A lap értesülései szerint Magyarországon is életbe léphet a szomszédos szlovákhoz hasonló rendelkezés, miszerint az üzletekben kötelező lesz az FFP2-es kategóriájú maszk viselése, később pedig ezeket minden egyéb zárt területen is kötelező lesz hordani.

Ideje volna nyitni?

Az MSZP európai parlamenti képviselője, Ujhelyi István azzal állt elő egy tegnapi sajtótájékoztatón, hogy „nyitni kellene”, „újra kell gondolni a kormányzati korlátozások mértékét”.

Szerinte a november 11-én bevezetett korlátozások – a vendéglátás és a szállodák, valamint a színházak, mozik, hangversenytermek, edzőtermek stb. bezárása – felülvizsgálandó, mert a társadalom, a vállalkozások tűrőképessége elfogyott. Ceglédi Zoltán politikai elemző a hvg360-on „Kedves Egyesült Ellenzék, nyissatok, ne lökjetek minket a Mi Hazánkhoz!” címmel ismétli meg Ujhelyi követelését, hozzátéve, hogy a vendéglátás nyitását a politikában egyedül a Mi Hazánk képviseli, és nem lenne szabad az ellenzéki pártoknak a Mi Hazánkra hagyni a korlátozásokkal elégedetlenek politikai képviseletét.

Nagyon nem értek egyet velük.

Engem is nyomaszt a bezártság, az, hogy idős, krónikus betegségekkel is sújtott emberként a veszélyeztetett csoportokhoz tartozom, és egyedül töltöm a heteket a lakásomon, hónapok óta nem találkozhatom a hozzám legközelebb állókkal. Azt is tudom, hogy ez még hónapokig így lesz, az oltásra nekem is még hosszú ideig várnom kell.

Mégis azt mondom: ezeket a hónapokat nekem is, a vendéglátósoknak is, a kultúra embereinek is, az egyetemistáknak is ki kell bírnunk. Aki megbetegszik, és hetekig, hónapokig ágyhoz van kötve, és reményt adó orvosi kezelést kap, annak ki kell bírnia a gyógyulásig tartó heteket, hónapokat, akkor is, ha nehéz.

A koronavírus-járvány az egész ország, az egész világ egyfajta megbetegedését jelenti. Van rá reményt adó kezelés, reményt adó gyógyszer, előbb-utóbb az oltás, amelyet lenyűgöző erőfeszítéssel, példátlanul gyorsan kifejlesztettek a tudósok és gyártja a gyógyszeripar. Ötmilliárd embert kell vele ellátni, köztük legalább négyszázmillió európait, és ennek elérése még eltart egy darabig. Az addig tartó időre a kezelés fő eszköze az emberek közötti találkozások lehetséges legnagyobb mértékű korlátozása.

Segít a kézmosás, az általános fertőtlenítés, segít a maszk is, de a legfontosabb mégis csak az, hogy minél kevesebb találkozás nyisson utat közöttünk a vírusnak.

Ezért bizony áldozatot kell hoznunk. Ahogy egy beteg embernek az élet sokféle öröméről kell lemondania – a gyógyítható betegnek átmenetileg, a nem gyógyíthatónak végleg, életük végéig –, úgy kell a betegségtől szenvedő országnak, világnak átmenetileg lemondania életünk sokféle öröméről: a vendéglőbe, kávéházba járásról, a nyaralásról, a színházról, moziról, hangversenyről, klubéletről, a vallásgyakorlás közös formáiról.

A pápa még a karácsonyi éjféli misét is közönség nélkül celebrálta Rómában, Tokióban elhalasztották az olimpiát, a világ operaházai, zenekarai online előadásokat tartanak, online tartják az uniós csúcsértekezleteket, tudományos konferenciákat és így tovább.

Orbán Viktor augusztusban, a második hullám előtt azt hitte, hogy az országnak „működnie kell”, elég a határokat lezárni és elterjeszteni a maszkviselést, és nem vették elő a tavasszal használt „maradj otthon” jelszót. Hiba volt, és

a kormánynak novemberben módosítania kellett a védekezés módját.

Sajnos a sokkal enyhébb tavaszi hullámhoz képest nálunk is, és Európában másutt is visszaszorult a home office, most kerül csak napirendre, hogy széles körben alkalmazzák, sőt elrendeljék mindenütt, ahol lehet. Igaz, a vendéglátó és kulturális vállalkozásoknak az eddiginél komolyabb, kiszámítható kompenzációt kell nyújtani.

Szerintem nincs itt az ideje a nyitásnak. Nem akkor kell nyitni, amikor nem bírjuk már tovább a bezártságot – felnőtt emberek vagyunk –, hanem akkor, amikor a tömeges oltás megteremti ennek feltételeit. Most éppen ott tartunk, hogy a vírus új mutációi fokozzák a veszélyt, és sok európai kormányt késztettek a korlátozások szigorítására.
Én a találkozások korlátozásából három fajta találkozással tennék csak kivételt: a munkába járással (ahol nincs mód a távmunkára), az orvoshoz járással, ahol annak halasztása egészségromlással járna, és a bölcsődei, óvodai és általános iskolai jelenléttel, mert a tavaszi hullám idején Európa-szerte szerzett tapasztalatok szerint annak hiánya visszafordíthatatlan, tartós károkat okoz a gyerekeknek. E három kivételtől eltekintve kitartanék amellett: a találkozások (kontaktusok) maximális korlátozására kell törekednünk

„Az új koronavírus fertőzőbb, de kevésbé halálos Kínában”

Hétfőn lezárták az orosz határmenti Hejlungcsiang tartomány egy részét a járvány miatt. A Pekinghez közeli 5 milliós Langfang ugyanerre a sorsra jutott.

A 11 milliós Sicsiacsuang után ez a harmadik nagy lezárás – írja a pekingi Global Times, amely rámutat arra, hogy Kína más részein is új járvány gócok alakulnak ki, mert a
Covid-19 új variánsa tünetmentes és sokkal fertőzőbb mint a korábbi.

Pekingben azért aggódnak, mert mindez akkor történik amikor küszöbön áll a nagy népvándorlás a Holdújév alkalmából amikor 500-600 millió ember indul útnak Kínában …

Fokozza az aggodalmat, hogy a járvány most már a falvakban is terjed. Ott pedig jóval gyengébb az egészségügyi hálózat és az ellenőrzés. Ez derült ki Hszincsiang-ujgur tartományban – írja a Global Times. Ez is határtartomány éppúgy mint Hejlungcsiang (ez utóbbi a Fekete Sárkány folyót jelenti, melyet mi Amurnak ismerünk). Korábban orosz vírusról beszéltek a kínai szakértők, most inkább már európairól. A hatóságok szerint a Peking közeli 11 milliós Sicsiacsuangban a repülőtérhez közeli falu vált a Covid-19 járvány gócává.

Itt a legsúlyosabb a helyzet, mert 103 új fertőzést jelentettek hétfőn. Öt hónapja nem fordult elő, hogy egyetlen napon 100 feletti fertőzést jeleztek volna Kínában!

A tünetmentes vírus terjesztők jelentik a fő gondot

Júliusban Hszincsiang-ujgur tartományban volt olyan járvány mint most Sicsiacsuangban illetve Hejlungcsiang tartomány egy részén – írja az újság, amely akkoriban nemigen tudósított arról, hogy a határtartományban újra felütötte fejét a járvány, melynek ünnepélyes legyőzését korábban Hszi Csinping elnök bejelentette.

„Az új koronavírus olyan influenzává vált Kínában, melynek a fertőzőképessége nagyobb, a halálozási rátája viszont alacsonyabb mint a korábbié”

– nyilatkozta egy vezető vírusszakértő.

Ebből az következik, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni, mert különben szuper fertőző gócok alakulhatnak ki, melyek országos járványt okozhatnak. Ez magyarázza a teljes zárást Hejlungcsiang tartomány egy részében és Sicsiacsuangban, de Kína néhány más megnemnevezett részén is.

Mi lesz Holdújévkor?

Idén ezt februárban ünneplik és az utazásokat sok tartományban korlátozni fogják – figyelmeztet a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt portálja. Így lehet elkerülni az országos járványt – írja a Global Times.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Peking határában minden járművet megállítanak. Kilenc csomóponton lehet bejutni a kínai fővárosba, és mindenütt szigorú járvány kontroll lépett életbe. Hétfőtől minden beutazót ellenőriznek, mert Sicsiacsuang nagyon közel van a fővároshoz.

Magában a 11 milliós Sicsiacsuangban rohamtempóban folyik a tesztelés. A hatóságok abban bíznak, hogy 2-4 hét alatt leküzdhetik a járványt. Ígérik: a Hold újévig minden rendben lesz, de mi van, ha mégsem?

11 milliós várost zártak le Kínában járvány veszély miatt

Sicsiacsuang Hopej tartomány fővárosa, amely közel van Pekinghez. A Holdújév közeledtével ezért a hatóságok a maximális szigorral próbálják megfékezni a járványt.

83 Covid-19 fertőzöttet számláltak Sicsiacsuang városában – tudósít a pekingi China Daily, amely beszámol arról is, hogy mit jelent az elzárás a gyakorlatban.

Egyetlen jármű sem hagyhatja el a 11 milliós várost illetve léphet be oda – kivéve a járvány ellen küzdő különleges matricával rendelkező autók. Minden járműben maximum két ember ülhet, és mindkettőnek fel kell mutatnia a személyi igazolvány mellett az érvényes negatív vírus teszt igazolást is.

A repülőtér is csaknem teljesen leállt, mert Sicsiacsuang legfertőzöttebb körzete mindössze 10 kilométerre fekszik tőle.

A pályaudvar leállt: senki sem érkezhet vagy távozhat vonaton a városból.

Három helyi vezetőt megbüntettek, mert későn jelentették a fertőzést – írja a China Daily. A baj az, hogy a fertőzés központja nem magában a városban van hanem egy Sicsiacsuanghoz csatolt faluban, ahol nagyon szerény az egészségügyi ellátó rendszer. A hétvégén észlelt fertőzés miatt az egész 11 milliós várost le kellett zárni.

(Kínában minden nagyvároshoz sok falusi települést is hozzácsaptak, mert még Mao elnök döntött úgy, hogy a megfelelő mezőgazdasági ellátás érdekében agrár övezetnek is kell a városhoz tartoznia.) A teljes zárással egyidőben megkezdődött a tömeges tesztelés Sicsiacsuangban. Ezért Hopej tartomány 1000 egészségügyi dolgozót küldött oda más településekről.

Hopej más városai is fertőzöttek

Az okozza a legnagyobb fejtörést a kínai hatóságoknak, hogy Hopej tartomány más városaiból is jeleztek új Covid-19 fertőzést. 51 új esetet jelentettek csütörtökön – a többi között Hszingtai városából is, ahol emiatt korlátozták a távolsági autóbusz forgalmat – írja a China Daily.

Hopej tartományban az összes fertőzöttek száma meghaladja a 230-at – a Global Times híradása szerint. A pekingi vezetés angol nyelvű portálja címlapon közli a cikket, ezzel is hangsúlyozva, hogy a Holdújév előtt fokozott figyelmet kell fordítani a járvány veszélyre.

Orosz vírus?

Nem találják az első fertőzöttet Sicsiacsuangban, de a vírust elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy kívülről hozhatták azt be a Peking közeli nagyvárosba. A vírus hasonlít ahhoz, melyet korábban Oroszországból hoztak be – hangsúlyozza a Global Times. Egy vírus szakértő arról nyilatkozott a portálnak, hogy valószínűleg a repülőtérről terjedhetett el a vírus akár ember akár valamilyen tárgy révén. A terjedését felgyorsította a szilveszter, melyet a falusiak nagy családi körben ültek meg Sicsiacsuang külső területein, melyeket most még magától a várostól is elzártak, minezt Kína kellős közepén.

Csak óvatosan a mai napon!

0

Nem vág a Független Hírügynökség profiljába, s elég szokatlan, hogy olvasóinkat közlekedési hírekkel traktáljuk – kiváltképpen ilyen korán reggel –, de a mai nap kivétel. A kulcsszó: a kínai miniszterelnök látogatása és a Kína-Kelet-Közép-Európa (KKE) csúcstalálkozó.

Emiatt ugyanis napokra felfordul a budapestiek élete: régen látott és hosszan tartó forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest több pontján.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Li Ko-csiang kínai kormányfõt Budapesten.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Szerdáig le lesz zárva a Lánchíd, a Széchenyi István tér, az Apáczai Csere János utca és ezek környéke, továbbá a Pesti alsó rakpart a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között. Ezeken kívül további fő közlekedési útvonalakat is le- lezárnak, ezért tanácsos nem gépkocsival közlekedni ma a városban. Például hétfőn 7 és 10 óra között lezárják az Andrássy út-Dózsa György út-Ajtósi Dürer sor-Stefánia út útvonal forgalmát, több alkalommal a keresztirányú forgalmat is korlátozzák.

De azok egy része sem jár jobban, akik tömegközlekednének a fővárosban, ugyanis változik egyes közösségi közlekedés menetrendje is. Ezért azt tanácsoljuk, mielőtt bevetnék magukat a városba, nézzenek körül az Interneten, tudakozódjanak.

 

Augusztus 20: már péntektől útlezárások lesznek Budapesten

0

Péntektől lezárásokra kell számítani az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó hétvégi rendezvények miatt Budapest több forgalmas útvonalán, például a Lánchídon és egyes rakparti szakaszokon.  

A budapesti programok biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) forgalmi változtatásokat vezet be a hétvégén.

Péntek reggel 6 órától hétfő reggel 6 óráig lezárják

a gépjárműforgalom elől a Lánchidat, a Lánchíd utcát, a Döbrentei utcát, az Ybl Miklós teret, a Várkert rakpartot, a Clark Ádám teret, az Alagút utcát, a Fő utcát és a Bem rakpartot a Szilágyi Dezső térig.

A légi és a víziparádé, illetve a tűzijáték miatt szombat este 10 órától vasárnap este fél 11-ig, majd az éjszaka később is több órára a pesti alsó rakpartot is lezárják a Margit hídtól a Havas utcáig. A Budai alsó rakparton az Üstökös utcától a Lágymányosi hídig vasárnap reggel 7 órától késő estig, majd szintén hétfőre virradó éjszaka lesz lezárás. Mindemellett a tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében a vasárnap este 6 órától este fél 11-ig a Lánchidat a gyalogosforgalom elől is elzárják.

A Szent Jobb körmenet biztosítása érdekében

vasárnap délután 4 órától este fél 11-ig az V. kerületben a József Attila utca, a Széchenyi tér és az Arany János utca lesz lezárva.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a 19-es és a 41-es villamos a Bem rakparton és a Várkert rakparton pénteken üzemkezdettől a vasárnapi üzemzárásig nem közlekedik, a 2-es villamos pedig rövidített útvonalon jár a Közvágóhíd és a Március 15. tér között. A 16-os és a 105-ös autóbusz mindkét irányban az Erzsébet híd felé terelve szállítja az utasokat. Ezen felül a H5-ös HÉV vasárnap Szentendréről és Békásmegyerről csak a Margit hídig közlekedik.

A szervezők felhívták a figyelmet, hogy akik vasárnap a Balatonról érkeznek, indulásuk tervezésénél vegyék figyelembe a megnövekedett forgalmat. Emellett azt kérik, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedést részesítsék előnyben. Az ünnepi programok idején a 2-es metró a teljes szakaszon sűrített járatokkal közlekedik, nagy tömeg esetén viszont kiiktathatják a Batthyány téri állomást – írták a szervezők, hozzátéve, erről tájékoztatják majd a közlekedőket.

A BKK forgalomirányító szakemberei a helyszíneken is segítik a lakosság tájékoztatását. További részletek megtalálhatók a www.augusztus20.kormany.hu oldalon.

Augusztus 20-a az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére hivatalos állami ünnep. Az ünnepi rendezvényeket idén először a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezi.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!