11 milliós várost zártak le Kínában járvány veszély miatt

0
1193
Facebook

Sicsiacsuang Hopej tartomány fővárosa, amely közel van Pekinghez. A Holdújév közeledtével ezért a hatóságok a maximális szigorral próbálják megfékezni a járványt.

83 Covid-19 fertőzöttet számláltak Sicsiacsuang városában – tudósít a pekingi China Daily, amely beszámol arról is, hogy mit jelent az elzárás a gyakorlatban.

Egyetlen jármű sem hagyhatja el a 11 milliós várost illetve léphet be oda – kivéve a járvány ellen küzdő különleges matricával rendelkező autók. Minden járműben maximum két ember ülhet, és mindkettőnek fel kell mutatnia a személyi igazolvány mellett az érvényes negatív vírus teszt igazolást is.

A repülőtér is csaknem teljesen leállt, mert Sicsiacsuang legfertőzöttebb körzete mindössze 10 kilométerre fekszik tőle.

A pályaudvar leállt: senki sem érkezhet vagy távozhat vonaton a városból.

Három helyi vezetőt megbüntettek, mert későn jelentették a fertőzést – írja a China Daily. A baj az, hogy a fertőzés központja nem magában a városban van hanem egy Sicsiacsuanghoz csatolt faluban, ahol nagyon szerény az egészségügyi ellátó rendszer. A hétvégén észlelt fertőzés miatt az egész 11 milliós várost le kellett zárni.

(Kínában minden nagyvároshoz sok falusi települést is hozzácsaptak, mert még Mao elnök döntött úgy, hogy a megfelelő mezőgazdasági ellátás érdekében agrár övezetnek is kell a városhoz tartoznia.) A teljes zárással egyidőben megkezdődött a tömeges tesztelés Sicsiacsuangban. Ezért Hopej tartomány 1000 egészségügyi dolgozót küldött oda más településekről.

Hopej más városai is fertőzöttek

Az okozza a legnagyobb fejtörést a kínai hatóságoknak, hogy Hopej tartomány más városaiból is jeleztek új Covid-19 fertőzést. 51 új esetet jelentettek csütörtökön – a többi között Hszingtai városából is, ahol emiatt korlátozták a távolsági autóbusz forgalmat – írja a China Daily.

Hopej tartományban az összes fertőzöttek száma meghaladja a 230-at – a Global Times híradása szerint. A pekingi vezetés angol nyelvű portálja címlapon közli a cikket, ezzel is hangsúlyozva, hogy a Holdújév előtt fokozott figyelmet kell fordítani a járvány veszélyre.

Orosz vírus?

Nem találják az első fertőzöttet Sicsiacsuangban, de a vírust elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy kívülről hozhatták azt be a Peking közeli nagyvárosba. A vírus hasonlít ahhoz, melyet korábban Oroszországból hoztak be – hangsúlyozza a Global Times. Egy vírus szakértő arról nyilatkozott a portálnak, hogy valószínűleg a repülőtérről terjedhetett el a vírus akár ember akár valamilyen tárgy révén. A terjedését felgyorsította a szilveszter, melyet a falusiak nagy családi körben ültek meg Sicsiacsuang külső területein, melyeket most még magától a várostól is elzártak, minezt Kína kellős közepén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .