„Az új koronavírus fertőzőbb, de kevésbé halálos Kínában”

0
1740
Facebook

Hétfőn lezárták az orosz határmenti Hejlungcsiang tartomány egy részét a járvány miatt. A Pekinghez közeli 5 milliós Langfang ugyanerre a sorsra jutott.

A 11 milliós Sicsiacsuang után ez a harmadik nagy lezárás – írja a pekingi Global Times, amely rámutat arra, hogy Kína más részein is új járvány gócok alakulnak ki, mert a
Covid-19 új variánsa tünetmentes és sokkal fertőzőbb mint a korábbi.

Pekingben azért aggódnak, mert mindez akkor történik amikor küszöbön áll a nagy népvándorlás a Holdújév alkalmából amikor 500-600 millió ember indul útnak Kínában …

Fokozza az aggodalmat, hogy a járvány most már a falvakban is terjed. Ott pedig jóval gyengébb az egészségügyi hálózat és az ellenőrzés. Ez derült ki Hszincsiang-ujgur tartományban – írja a Global Times. Ez is határtartomány éppúgy mint Hejlungcsiang (ez utóbbi a Fekete Sárkány folyót jelenti, melyet mi Amurnak ismerünk). Korábban orosz vírusról beszéltek a kínai szakértők, most inkább már európairól. A hatóságok szerint a Peking közeli 11 milliós Sicsiacsuangban a repülőtérhez közeli falu vált a Covid-19 járvány gócává.

Itt a legsúlyosabb a helyzet, mert 103 új fertőzést jelentettek hétfőn. Öt hónapja nem fordult elő, hogy egyetlen napon 100 feletti fertőzést jeleztek volna Kínában!

A tünetmentes vírus terjesztők jelentik a fő gondot

Júliusban Hszincsiang-ujgur tartományban volt olyan járvány mint most Sicsiacsuangban illetve Hejlungcsiang tartomány egy részén – írja az újság, amely akkoriban nemigen tudósított arról, hogy a határtartományban újra felütötte fejét a járvány, melynek ünnepélyes legyőzését korábban Hszi Csinping elnök bejelentette.

„Az új koronavírus olyan influenzává vált Kínában, melynek a fertőzőképessége nagyobb, a halálozási rátája viszont alacsonyabb mint a korábbié”

– nyilatkozta egy vezető vírusszakértő.

Ebből az következik, hogy nagyon gyorsan kell cselekedni, mert különben szuper fertőző gócok alakulhatnak ki, melyek országos járványt okozhatnak. Ez magyarázza a teljes zárást Hejlungcsiang tartomány egy részében és Sicsiacsuangban, de Kína néhány más megnemnevezett részén is.

Mi lesz Holdújévkor?

Idén ezt februárban ünneplik és az utazásokat sok tartományban korlátozni fogják – figyelmeztet a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt portálja. Így lehet elkerülni az országos járványt – írja a Global Times.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Peking határában minden járművet megállítanak. Kilenc csomóponton lehet bejutni a kínai fővárosba, és mindenütt szigorú járvány kontroll lépett életbe. Hétfőtől minden beutazót ellenőriznek, mert Sicsiacsuang nagyon közel van a fővároshoz.

Magában a 11 milliós Sicsiacsuangban rohamtempóban folyik a tesztelés. A hatóságok abban bíznak, hogy 2-4 hét alatt leküzdhetik a járványt. Ígérik: a Hold újévig minden rendben lesz, de mi van, ha mégsem?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .