Kezdőlap Címkék Legfelsőbb Bíróság

Címke: Legfelsőbb Bíróság

A “legnagyobb” fehér nacionalista, kontra zsidók

A Roe kontra Wade ügy legfelsőbb bírósági döntése nyomán Nick Fuentes, a fehér nacionalista vezető és a Republikánus Párt jobb szélén álló befolyásos személyiség azt mondta követőinek, hogy „a zsidók útjában álltak” a katolikus legfelsőbb bíróság bíráinak, akik végül, hogy hatályon kívül helyezték az 1973-as döntést, amely garantálta az abortuszhoz való jogot az Egyesült Államokban.

Ki az a Nick Fuentes?

Fuentes, aki megalapította az Amerika Első Politikai Cselekvési Bizottságát és a „groyper hadsereget”, egy radikális peremcsoportot, a Right Wing Watch internetes oldala szerint pénteken élő közvetítésben így nyilatkozott.  

„keresztények kormányára van szükségünk”, és „a zsidók itt lehetnek, de nem hozhatják meg a törvényeinket”.

“Ha Ruth Bader Ginsburg, egy zsidó nő nem halt meg tavaly, hogy Amy Coney Barrettet, egy katolikus nőt kinevezhessenek a helyére, akkor is meglenne a Roe kontra Wade” – mondta Fuentes. “Most azt mondod nekem, hogy ez egy zsidó-keresztény ország… Azt mondod, hogy nem számít, hogy sok zsidó van a kormányban.”

Az olyan neves szervezetek, mint az Anti-Defamation League és a Southern Poverty Law Center, Fuentest régóta a gyűlölet-csoportok vezetőjének minősítették, aki a rasszista és nativista ideológiák mellett az antiszemitizmust és a holokauszt tagadását is támogatja. YouTube-csatornáját korábban gyűlöletbeszéd miatt kitiltották.

Ennek ellenére számos megválasztott republikánus tisztviselő felszólalt Fuentes AFPAC-konferenciáján februárban, akik közül  a kongresszusban ülő aktív tag is található. Például Marjorie Taylor Greene Georgiában és Paul Gosar Arizonában; Janice McGeachin idahói főkormányzó; és Wendy Rogers Arizona állam szenátora (akit még az állam republikánus pártja is bírált a konferencián való megjelenése miatt). Annak ellenére, hogy a konferencián szembesülhettek Fuentes nézeteivel egyikük sem volt hajlandó elítélni Fuentest vagy szervezetét. Gosar korábban közös adománygyűjtést is szervezett Fuentesszel.

Peremvidéki katolikus csoportok

Fuentes antiszemita megjegyzései a „hagyományos katolikus” csoportok hasonló kifejezéseit tükrözik, amelyek általában úgy vélik, hogy minden zsidó a kereszténység ellensége. A zsidó törvények legtöbb értelmezése megengedi valamilyen formában az abortuszt.

A Legfelsőbb Bíróság jelenlegi konzervatív szupertöbbségének magvait akkor ültették el, amikor Mitch McConnell, a szenátus többségének vezetője 2016-ban nem volt hajlandó szavazni Obama akkori elnök jelöltjét. Obama utódja, Donald Trump jelöltje a konzervatív Christian Neil Gorsuch lett. 

A többség aztán megszilárdult 2020 őszén, amikor Ginsburg meghalt, és új helyet nyitott Trump akkori elnöknek, hogy kormányzása végső hónapjaiban betöltethesse a megüresedett széket a katolikus Barrett-tel. A jelenlegi liberális kisebbségének két tagja zsidó; az egyik, Stephen Breyer bíró a mandátum lejártával nyugdíjba vonul.

Fekete nő az USA Legfelső Bíróságán

A liberális Stephen Breyer visszavonulása lehetővé teszi fekete nő jelölését, de elfogadtatása hosszú és kínos folyamat lehet a választás évében. Ezt megígérte Biden elnök, de kemény politikai harc vár a demokratákra, ha ezt meg is akarják valósítani.

A demokraták valószínűleg elveszítik a többségüket a képviselőházban a választásokon, ezért mielőbb pótolni kellene Stephen Breyer liberális főbírót. A Legfelső Bíróságon belül az erőviszonyok amúgy is a konzervatívoknak kedveznek 6-3 arányban. A minimális szenátusi többség és az egyelőre meglevő képviselőházi fölény miatt Biden könnyen jelölhetne fekete főbírónőt a Legfelső Bíróságra. Ezzel történelmet írhatna, és növelhetné népszerűségét, mely nem áll túlságosan magasan. Csakhogy az ellenzéki republikánusok kemény, hosszú harcra készülődnek. Ebbe belefér akár a karaktergyilkosság is – írja a CNN portál. Egyben emlékeztet arra, hogy a korábbi főbíró jelölések esetén is voltak hasonló törekvések, és a konzervatívok most revansra készülődnek.

Abortusz és fegyver viselés

Ez a két téma mélységesen megosztja az amerikai társadalmat és a Legfelső Bíróságot is, ahova legutóbb Trump olyan főbírónőt juttatott be, aki ellenzi az abortuszt. Jelen pillanatban a Legfelső Bíróságon belül is vita folyik az abortuszról, ezért a jelöltnek alaposan meg kell gondolni, hogy mit mond a meghallgatások során. Ugyanez a helyzet a fegyver viselés ügyében. Bár a demokrata elnökök megpróbálják korlátozni azt az iskolai lövöldözésekre és a terrorakciókra hivatkozva, de a fegyverlobbi igen befolyásos a szenátusban és a képviselőházban, ahol dönteni kell az új főbíróról.

Politikai menedzselés

Washingtonban sok bírálat érte Chuck Summerst, a demokraták frakcióvezetőjét a szenátusban, aki nem tudta keresztül vinni Biden óriási klímaváltozási és szociális csomagját, mert nem minden demokrata szenátor támogatta azt. A szenátusban 50-50 az arány a két párt között, és csak az alelnök plusz szavazatával lehet sikeres egy demokrata törvényjavaslat. Ehhez viszont az kell, hogy mind az 50 demokrata szenátor támogassa azt.

Biden szerencséje, hogy kabinet főnöke, Ron Klain sikeresen menedzselt főbíró jelöléseket a Clinton és az Obama adminisztráció idején.

Biden peche, hogy Washingtonban még sokan emlékeznek arra, hogy korábban nyakig benne volt főbíró jelölési ügyekben. A szenátus jogi bizottságának elnökeként fontos szerepe volt Reagan elnök ultra konzervatív jelöltjének, Robert Borknak elgáncsolásában. Egy másik főbíró jelölés ügyben viszont a baloldal bírálta Bident, mert nem vette elég komolyan Anita Hill jogász professzor szexuális zaklatási ügyét, amellyel meg akarták akadályozni Clarence Thomas konzervatív fekete főbíró bejutását a Legfelső Bíróságra.

Ha mindez nem lenne elég, akkor ott van még Trump, aki nyilvánvalóan nem mulasztja el, hogy borsot törjön Joe Biden orra alá. A pártosság eluralkodott Washingtonban – hangsúlyozza a CNN. Ezért erősen kérdéses, hogy az elnök és a kongresszus presztízse megnövedne a főbíró jelölés és megerősítés során, mert könyörtelen politikai küzdelem várható azért, hogy végülis Biden teljesíthesse ígéretét: először juttasson be fekete nőt az USA Legfelső Bíróságára.

Trumpnak ítélt a bíróság

0

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága szabad utat engedett Donald Trump elnök számára ahhoz, hogy tág értelemben alkalmazza az országba beérkező menekültekkel szembeni tilalmat. Ez részleges győzelem Trump számára.

Az ország első számú bírái pozitívan bírálták el a Trump adminisztráció kérését a Szövetségi Alkotmánybíróság döntésének blokkolására, ami lehetővé tette volna további – egyébként a bevándorlásra jogosult – 24 ezer menekült beengedését az országba.

A mostani döntés – írja a Reuters – részleges győzelmet jelent Trump számára azelőtt, hogy a bíróság kulcsfontosságú októberi meghallgatásra készül, amelyen az elnök ellentmondásos elnöki rendelete kerül terítékre, az, amellyel ideiglenesen, meghatározott időre megtiltotta hat muszlim-többségű ország (Líbia, Szudán, Szomália, Szíria, Irán és Jemen) állampolgárai számára a belépést az USA-ba, és korlátozta a menekültek befogadását. A rendelet júniusban lépett hatályba, s 120, illetve 90 napra szólt.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK