Kezdőlap Címkék Krakkó

Címke: krakkó

Haláláig álnéven élt a krakkói gettó hóhéra

Az unokahúg adott ki könyvet arról az emberről, aki a varsói gettóból az auschwitzi halálba küldött gyerekek ruháit eladta, aki álnéven könnyed életét élt a hatvanas években bekövetkezett haláláig. Családja mindvégig hallgatott, míg nem unokahúga most megtörte a csendet.

A fiatal SS parancsnok géppisztollyal lelőtt egy tucat zsidó foglyot, akik munkából tértek vissza a gettóba Krakkó városában. Amikor felettesei felelősségre vonták, akkor az ittasan lövöldöző fiatal SS tiszt azzal védekezett, hogy nemrég jött az SS iskolából, és még sohasem látott együtt ilyen sok zsidót! Felettesei nem büntették meg, sőt előlépett: egy magasrangú SS tiszt szárnysegéde lett Krakkóban. Amikor a nácik elrendelték a gettó felszámolását, akkor ő irányította a gyerekek elszállítását az auschwitzi lágerbe, ahol biztos halál várt rájuk. A fiatal Horst Pilarzik eladta a gyerekek ruháit a fekete piacon…

A háború után felvette a Burkhart nevet. A családban mindenki tudta, hogy álnevet használ, de senki sem tudakolta, hogy miért? Horst Burkhart szállodákban dolgozott és szép pénzt keresett. Sportkocsikkal járt, de állandóan félt. Sohasem maradt sokáig egy városban, mert félt a leleplezéstől. A hatvanas években halt meg, és mindenki megfeledkezett róla …

A kíváncsi unokahúg könyvet adott ki az SS hóhérról

Christiane Falge utánajárt a titokzatos nagybácsi életének. Az unokahúg adott ki könyvet arról az emberről, hogy az alkoholista nagybácsi mindvégig az SS lengyelországi zsidó részlegénél „dolgozott”. Sosem járt a fronton. A háború után keresték Horst Pilarzikot, akiről a krakkói gettó túlélői csak rosszat mondtak a bíróság előtt. Az álnéven élő SS tisztet soha nem leplezték le. Idejében meghalt. Unokahúga, aki az SS nagybácsi halála után született, erkölcsi kötelességének érezte, hogy bemutassa a család e fekete bárányát. „Rosszul éreztem magam, hogy a családom hallgat a tömeg gyilkos rokonról. Most, hogy megírtam róla az igazságot, jobban érzem magam” – nyilatkozta a közszolgálati Deutsche Wellenek a krakkói SS hóhér unokahúga.

Meghalt, aki túlélte a halál angyalát

0

Auschwitz közelében halt meg Mózes Éva, aki túlélte Mengele doktor iker kísérleteit. 85 éves korában Krakkóban egy szállodában hunyt el Eva Kor, aki minden évben ellátogatott Auschwitzba, hogy tanúságot tegyen arról , hogy mi is történt a haláltáborban a magyar zsidókkal 1944-ben.

Mózes Éva ikertestvérével együtt Erdélyben született, mely a bécsi döntés értelmében részben visszakerült Magyarországhoz. A Mózes családot azonnal gettóba terelték 1940-ben, majd pedig Auschwitzba deportálták őket 1944-ben. Az őrök már a pályaudvaron megkérdezték az édesanyját, hogy a lányai ikrek-e? Amikor igennel válaszolt, akkor a két lányt kiválasztották Mengele doktor iker kísérleteihez. Mindketten túlélték a lágert, de Miriam viszonylag fiatalon meghalt – valószínűleg a kísérletek következtében. Mózes Éva, aki férjhez ment a lágerben megismert Korhoz, akinek a nevét fel is vette, megírta emlékeit ezzel a címmel: Aki túlélte a halál angyalát – így hívták Mengele doktort, aki foglyokon, köztük gyerekeken kísérletezett Auschwitzban.

A szabadulás után Mózes Éva – Eva Kor az Egyesült Államokban és Izraelben élt. 1984-ben megalapította a CANDLES (gyertyák) alapítványt azoknak a gyerekeknek az emlékére, akik átestek Mengele doktor kísérletein Auschwitzban.

Idős kora ellenére Mózes Éva – Eva Kor rendszeresen visszatért a náci holokauszt legszörnyűbb táborába tanúságot tenni arról, hogy mi is történt az oda deportált foglyokkal, akiknek mindössze annyi „bűnük” volt, hogy zsidónak születtek …

Lázár jó tanácsa: ne mondj hülyeséget, butaságot Orbánnak!

Honlapja lett Lázár Jánosnak. Személyes hangvételű, teli emberi megközelítésekkel – épp olyan, mint amilyennek egy politikusi honlapnak választási kampány közeledtével lennie kell.

Magáról szerényen alig mond valamit Lázár János, leginkább a munkájáról vall a honlapon és persze a főnökéről is mond néhány felemelőt.

„Orbán Viktorral mindig lehet beszélni, csak ahhoz olyan minőséget kell megütni, hogy az ember partiképes legyen”– mondja Lázár, sajtófőnöke, Krakkó Ákos értő mikrofonja előtt.  Ha nem lenne világos, hogy mire gondol, kifejti részletesebben is: Szerinte „hogy valaki egy ilyen intellektuális felkészültségű, egy ekkora politikai tudással rendelkező embernek mondjon valamit – és ne csak beszélgessen vele –, ahhoz kell bátorság, felkészültség, és a feleségem szerint bennem van gátlástalanság is ehhez”.

És még mindig nincs vége, Lázár további kulcsot is ad azok kezébe, akik Orbán Viktorral beszélgetnének: „Ha hülyeséget mondasz, butaságot mondasz, vagy kommersz dolgokkal próbálod etetni, az nyilvánvalóan kizárja azt a lehetőséget, hogy máskor is megkérdezze a véleményedet” – mondja Lázár.

Most végre megtudtuk, hogy Orbán Viktor miért nem áll szóba évek óta valódi újságírókkal, ellenzéki politikusokkal, vagy, mint legújabban, a diákok képviselőivel.

Nem azért, amire szinte mindenki gondol. Hogy tart tőlük, vagy/és lenézi őket. Hanem azért, mert nem olyanok, mint Lázár János. Csak hülyeségeket mondanának neki, butaságot, arra pedig a miniszterelnöknek nincs ideje. Ha kommersz dolgokkal próbálják etetni – nos, Orbán az ilyenre sem vevő.

Orbánnak az kell, hogy az illető partiképes legyen – jelentsen ez bármit. Bátorság kell hozzá, felkészültség és – ahogyan ezt Lázár János felesége jó érzékkel felismerte a férjében – gátlástalanság.

Ez hiányzik azokból a magyarokból, akikkel Orbán Viktor nem szokott szóba állni. Végre megtudtuk a titkot, ami persze mostantól nem titok többé.

Igyekezni fogunk megfelelni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK