Haláláig álnéven élt a krakkói gettó hóhéra

0
4059
privat

Az unokahúg adott ki könyvet arról az emberről, aki a varsói gettóból az auschwitzi halálba küldött gyerekek ruháit eladta, aki álnéven könnyed életét élt a hatvanas években bekövetkezett haláláig. Családja mindvégig hallgatott, míg nem unokahúga most megtörte a csendet.

A fiatal SS parancsnok géppisztollyal lelőtt egy tucat zsidó foglyot, akik munkából tértek vissza a gettóba Krakkó városában. Amikor felettesei felelősségre vonták, akkor az ittasan lövöldöző fiatal SS tiszt azzal védekezett, hogy nemrég jött az SS iskolából, és még sohasem látott együtt ilyen sok zsidót! Felettesei nem büntették meg, sőt előlépett: egy magasrangú SS tiszt szárnysegéde lett Krakkóban. Amikor a nácik elrendelték a gettó felszámolását, akkor ő irányította a gyerekek elszállítását az auschwitzi lágerbe, ahol biztos halál várt rájuk. A fiatal Horst Pilarzik eladta a gyerekek ruháit a fekete piacon…

A háború után felvette a Burkhart nevet. A családban mindenki tudta, hogy álnevet használ, de senki sem tudakolta, hogy miért? Horst Burkhart szállodákban dolgozott és szép pénzt keresett. Sportkocsikkal járt, de állandóan félt. Sohasem maradt sokáig egy városban, mert félt a leleplezéstől. A hatvanas években halt meg, és mindenki megfeledkezett róla …

A kíváncsi unokahúg könyvet adott ki az SS hóhérról

Christiane Falge utánajárt a titokzatos nagybácsi életének. Az unokahúg adott ki könyvet arról az emberről, hogy az alkoholista nagybácsi mindvégig az SS lengyelországi zsidó részlegénél „dolgozott”. Sosem járt a fronton. A háború után keresték Horst Pilarzikot, akiről a krakkói gettó túlélői csak rosszat mondtak a bíróság előtt. Az álnéven élő SS tisztet soha nem leplezték le. Idejében meghalt. Unokahúga, aki az SS nagybácsi halála után született, erkölcsi kötelességének érezte, hogy bemutassa a család e fekete bárányát. „Rosszul éreztem magam, hogy a családom hallgat a tömeg gyilkos rokonról. Most, hogy megírtam róla az igazságot, jobban érzem magam” – nyilatkozta a közszolgálati Deutsche Wellenek a krakkói SS hóhér unokahúga.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .