Kezdőlap Címkék Kormányfő

Címke: kormányfő

Búcsú Berlusconitól, Orbán egyik mentorától

Meghalt Silvio Berlusconi aki a II. világháború óta a leghosszabb hivatali időt töltötte kormányfőként. A La Stampa szerint vele együtt meghal a Második Köztársaság.

87 éves korában meghalt Silvio Berlusconi, aki már a Covid járvány idején is közel került a halálhoz. A háború utáni Olaszország legszínesebb közéleti szereplője volt, aki a legtöbb időt töltötte a kormányfői székben: 1994-95, 2001-2006 és 2008-2011.

Miért kényszerült végül távozásra Silvio Berlusconi a hatalomból? Mert úgy akarta megoldani Olaszország permanens pénzügyi válságát, hogy felvetette: kiléphetnének az eurozónából! Merkel kancellár az egész Európai Unió nevében figyelmeztette, hogy eddig és ne tovább! Olaszország nem léphet ki az eurózónából, mert akkor maga a rendszer kerül kritikus helyzetbe a hatalmas olasz államadósság miatt. Merkel kancellár akkoriban még Putyin orosz elnök támogatását is igénybe vette ahhoz, hogy távozásra bírja Silvio Berlusconit. Putyin kapcsolata a dollármilliárdos Berlusconival sajátságos volt, mert politikai karrierjének pénzelésében az oroszok intenzíven részt vettek. Korábban Moszkvából a kommunista pártot támogatták, de az lepaktált az Egyesült Államokkal, hogy kormányra kerülhessen Rómában. Miután az Olaszországot évtizedekig irányító kereszténydemokraták és szocialisták a korrupciós botrányokban eltűntek a színről, egy új jobboldali mozgalom előtt tág tér nyílt: ez volt a Forza Italia – Berlusconi mozgalma.

Olaszország leggazdagabb emberének több televíziója is volt, mely népszerűségét igencsak megnövelte. Olaszország alapvető gazdasági problémáit ő sem tudta orvosolni, sőt tulajdonképp komoly kísérletet sem tett rá, de látványos PR pótolta a valódi tetteket. Élete utolsó szakaszában már a politikai színpad perifériájára került – jelentős részben orosz kapcsolatai miatt. Idén februárban például üdvözlőkártyát küldött Putyin orosz elnöknek csaknem egy évvel az Ukrajna elleni orosz agresszió után. Ezzel végképp kiírta magát a politikai szereposztásból Olaszországban.

Hajrá Magyarország hajrá magyarok

A futball rajongó Orbán Viktor a jelszót Silvio Berlusconitól leste el, de nemcsak azt. Megtanulta, hogy Moszkvának Putyin idejében újra szava és befolyása lett Európában. A guruló rubelek az egész olasz politikai életet áthatották. Egyáltalán nemcsak Silvio Berlusconi profitált  a jó orosz kapcsolatokból, de Matteo Salvini, a Liga vezér szintén Putyin emberének számított az olasz közéletben. Orbán Viktor vele is kiváló politikai kapcsolatot ápolt.

Berlusconitól azt is megtanulta: a futball politikai tényező lehet! Berlusconit – Orbánnal ellentétben – nem érdekelte különösebben a futball, de az olasz miniszterelnök tudta: honfitársai megőrülnek érte. Orbán Viktornak szimbolikus helyen a Lazio stadionjában magyarázta el a futball politikai jelentőségét. Miért szimbolikus a Lazio stadionja? Mert a Lazio Benito Mussolini, a Duce csapata volt. A Lazio az olasz Fradi, Kubatov Gábor, az FTC elnöke egyben a Fidesz egyik kulcsembere is.

A legfontosabb tanulság, melyet Berlusconi megosztott Orbán Viktorral, aki 35 éves korában lett miniszterelnök, az az volt, hogy a pénz beszél! Az eszmék egyáltalán nem számítanak csakis a pénzügyi érdekek – hangsúlyozta Silvio Berlusconi, aki kétes erkölcsű bunga bunga partikon vendégül látta az európai elit jórészét. Berlusconi nyíltan fütyült a morálra, még a látszatra sem ügyelt. Olaszországban ez elfogadott, Magyarországon nem. Ezért Orbán a tartós képmutatás mellett döntött, és ezzel túltett mesterén, Silvio Berlusconin, akivel egy korszak is lezárult: ma már nem elég a látványos PR. Hozzá kellene fogni a problémák megoldásához Olaszországban éppúgy mint Magyarországon, de ezen a téren nincs mit tanulnia Orbánnak Berlusconitól. Attól viszont tarthat a magyar miniszterelnök, hogy nagy nulla jelzi majd a történelemben politikai teljesítményét éppúgy mint Silvio Berlusconiét.

Mai kérdés – Ön szerint Orbán Viktor végül eláll az EU-s költségvetés megvétózásától?

Kész feladni a korábban bejelentett vétószándékát Lengyelország az Európai Unió 2021-2027-as költségvetésével, illetve a koronavírus utáni helyreállítást segítő alappal kapcsolatban is, írja a Reuters.

„Nekünk ez a megoldás (…), hogy valami nyilatkozatot hozzáfűznek – mint a tacepaóra rajzszöggel feltűznek valami kis emlékeztetőt -, nem fog menni. Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy a két dolgot külön kell választani” – jelentette ki Orbán Viktor, reagálva arra, hogy csütörtök esti hírek szerint Varsó kész elállni a vétótól, ha az EU vezetői elfogadnak egy magyarázó nyilatkozatot az uniós pénzügyi támogatások és a jogállamiság közötti kapcsolatra vonatkozóan.

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint Orbán Viktor végül eláll az EU-s költségvetés megvétózásától?

Milliókat keresett pedig nem volt állásban

Hogy kereshetett milliókat az orosz kormányfő neje, ha nem is volt állásban? Eziránt tudakozódik Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, aki szerint rendkívül értékes ingatlanok is vannak Mihail Misusztyin birtokában.

Az új orosz miniszterelnök eddig az Adóhivatal főnöke volt, de korábban dolgozott az Állami vagyonügynökségen is. Vlagyimir Putyin – általános meglepetésre – jelölte ki az Oroszországban is alig ismert Mihail Misusztyint a kormány élére. A parlament fegyelmezetten meg is választotta az új miniszterelnököt. Aki eddig nem volt reflektorfényben, de nagyon gyorsan kiderült róla, hogy ő is szépen meggazdagodott az elmúlt húsz évben amíg Putyint szolgálta. Ráadásul ezt igen hatékonyan tette: növelni tudta az adóbevételeket. Egyik évről a másikra 20%-al megemelkedtek az állam adóbevételei, melyekre Putyinnak óriási szüksége is volt és van.

Putyin fő gondja a gazdaság stagnálása

Oroszország dinamikus fejlődését ígérte minden oroszok ura, de az elmúlt években a gazdaság stagnált, az életszínvonal pedig visszaesett. Ezzel párhuzamosan csökkent Putyin népszerűsége is. Maga az elnök is tisztában van ezzel. Ezért újévi üzenetében életszínvonal javító intézkedéseket ígért az oroszoknak, akik elsősorban erre koncentrálnak nem pedig az alkotmánymódosításra vagy a diplomáciai sikerekre.

Képes lesz-e az új kormányfő fordulatra a gazdaságban?

Életpályája nem épp erre mutat: hatékony apparatcsik volt a rendszerben, de egyetlen önálló gondolat sem bántotta egész életében. Viszont jól megszedte magát: hatalmas luxus ingatlant szerzett Moszkva Rubljovka kerületében, mely a legdrágábbak között van. Ráadásul neje is több mint 10 millió dollárral lett gazdagabb 10 év alatt miközben semmiféle állása sincsen! Persze az adóhivatal elnökének nejét sokan kereshetik meg kisebb-nagyobb ajándékokkal Oroszországban.

Putyin kétségkívül stabilitást teremtett Oroszországban, de ez az elmúlt években stagnálást is jelentett. Márpedig pénz nélkül nincsen stabilitás. Az új miniszterelnöknek pénzt kell szereznie ahhoz, hogy Putyin teljesíteni tudja jóléti ígéreteit. Különben nemcsak az új miniszterelnök bukhat, de meggyengülhet Putyin rendszere is, mely túl van a delelőjén Oroszországban.

Gruevszki a Seychelle-szigeteken

A macedón Nova TV most találta elérkezettnek az időt, hogy egy 2012-ben készült pár perces filmet tegyen fel a világ legnagyobb videómegosztójára. A Nova honlapján azt írja, hogy annak idején azt a kormánypropagandát akarták megcáfolni a többezer dolláros nyaralás képeivel, hogy Nikola Gruevszki miniszterelnök szerény életmódot folytat és egész idejét a macedón nép felvirágzásának szenteli.

Európa egyik legszegényebb országában ugyanis egy ilyen üdülés valóban szemet szúr és csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. Később sokkal több turpisság is kiderült a magyar miniszterelnök és az orosz elnök barátjáról. Például a 600 ezres Mercedes, a családi vagyon hatalmas méretű gyarapodása, választási csalások sorozata, több tízezer ember törvénytelen lehallgatása.

Ha nem is a Seychelle-szigetekre, de a Magyarországra szökését a magyar hatóságok tevőlegesen segítették, az ország diplomáciai tevékenységét közönséges gépkocsi használatra silányították. Egyik balkáni országból a másikba szállították a bukott és jogerősen elítélt volt macedón miniszterelnököt. Magyar diplomaták egy bűnöző szöktetését szervezték meg. Ez még akkor is színtiszta igazság, ha a magyarországi hatóságok görcsösön ragaszkodnak ahhoz, hogy Macedóniából való kijutásához semmi közük. Viszont miután (valószínűleg a zöld határon, tehát illegálisan) bejutott a szomszédos Albániába a magyar külügy (meg a többiek) átvették a mentőangyal szerepét.

Egy silány „kémtörténet” dilettáns szereplőkkel.

Orbán és a rejtélyes svájci útjai

0

Aggasztó az átláthatóság hiánya, ami a kormányfő svájci útjait jellemzi. Éppen ezért az Együtt az összes svájci út részleteinek nyilvánosságra hozatalára szólítja fel Orbán Viktort.

A miniszterelnöki utak Hír TV által nyilvánosságra hozott költségeiből kiderült, hogy Orbán Viktor 2014 májusa és idén szeptember vége között legalább három átlagos családi ház árát repülte el, ugyanis kilencven millió forintot költöttek repülőjegyeire. Ez idő alatt ötször járt Svájcban, amiből három látogatásról semmi sem tudható.

Rendkívül súlyos bizalmi kérdéseket vet fel az átláthatóság teljes hiánya, ami tapasztalható ezen utak kapcsán

– hangoztatta mai budapesti sajtótájékoztatóján Hajdú Nóra, az Együtt alelnöke. Ha Orbán Viktor nem tud elszámolni a különböző hivatalos, vagy éppen nem hivatalos külföldi útjaival, az komoly árnyékot vet a miniszterelnöki funkcióra és alkalmas a közbizalom megingatására.  Éppen ezért Hajdu Nóra az összes svájci út részleteinek nyilvánosságra hozatalára szólítja fel Orbán Viktort. Mint leszögezte:

„A magyar közvéleménynek meg kell tudnia, miért tartózkodott a miniszterelnök Svájcban.”

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK