Kezdőlap Címkék Konferencia

Címke: konferencia

Orbán konferenciája nem szívesen látott vendég Brüsszelben

0

A Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) konferencián Orbán Viktor európai konzervatív és szélsőjobboldali politikus társai vesznek részt, a tanácskozást az MCC szervezi nyilván a magyar kormány pénzén Brüsszelben.

Az európai központban levő Concert Noble közölte a szervezőkkel: nem áll módjában fogadni a konferenciát, melyet kedden és szerdán rendeznek Brüsszelben.

Frank Füredi, az MCC brüsszeli irodájának vezetője, dühösen reagált: ”ez az esemény is azt mutatja, hogy veszélybe került a szólásszabadság egész Európában. Most háború zajlik a szólásszabadságért, és minden jószándékú embernek készen kell állnia arra, hogy ezért harcoljon” – hangsúlyozta Frank Füredi, aki érthető módon nem tért ki a magyar helyzetre hiszen a nemzeti együttműködés rendszere 14 éves minden lehetséges eszközzel korlátozza a szólásszabadságot a saját hatalmának megerősítése érdekében.

Miért mondta le Orbán Viktor tanácskozását Brüsszelben a népszerű rendezvényszervező központ? A Brussels Times szerint antifasiszta szervezetek hívták fel az intézmény vezetőinek figyelmét arra, hogy milyen politikát folytat valójában Orbán Viktor, aki börtönben tart egy antifasiszta tüntetőt mint terroristát.

Mi az a NATCON konferencia, melyet az MCC szervez Brüsszelben? Olyan radikális konzervatív tanácskozás, amely a Trumppal szimpatizáló politikusokat gyűjti egybe az Atlanti óceán mindkét oldalán.

A mostani konferencia sztár vendégei Orbán Viktoron kívül: Suella Bravermann egykori brit belügyminiszter és Eric Zemmour, francia szélsőjobboldali politikus, aki Budapesten Orbán Viktor vendége volt.

A NATCON következő rendezvénye az Egyesült Államokban lesz. A korábbi rendezvényein részt vett Ron de Santis, floridai kormányzó, aki elindult Trump ellen, de megbukott, és Josh Hawley washingtoni szenátor.

Orbán Viktor azok közé a kisszámú európai vezető közé tartozik, aki nyíltan támogatja Donald Trumpot, és reménykedik a megválasztásában.

Orbán lelkesedését persze az is táplálja, hogy Biden elnök megbízásából a jelenlegi amerikai nagykövet mindent elkövet az ő megbuktatása érdekében.

Orbán kontra Meloni

A magyar miniszterelnök legfontosabb politikai szövetségese az Európai Unióban Giorgia Meloni olasz kormányfő lehetne, hogyha nem állítaná őket szembe két kardinális politikai probléma eltérő megítélése. Az egyik Ukrajna ügye: míg Orbán Viktor nyíltan paktál Putyinnal addig Giorgia Meloni többször is járt a háború sújtotta Kijevben, és minden fórumon kiáll Ukrajna mellett.

A másik probléma a migráns kérdés, melyben nemrég az Európai Parlament a korábbinál szigorúbb szabályozást szavazott meg – épp Giorgia Meloni nyomására. Olaszország viseli ugyanis a migráció legnagyobb terhét az Európai Unióban, ezért ennek korlátozása Giorgia Meloni létérdeke.

Csakhogy míg az európai határok szigorú védelmében egyetért az olasz és a magyar miniszterelnök addig a már itt levő migránsok ügyében nem.

Őket ugyanis az Európai Unió tovább akarja osztani a tagállamok között, hogy ily módon csökkentse a frontállamokra nehezedő nyomást. Orbán Viktor viszont a zéró migráns elvet vallja vagyis egyetlenegy illegális bevándorlót sem venne át Olaszországtól vagy más uniós tagállamtól.

Orbán Viktor keményvonalas politikája ezen a téren is megbukott míg Giorgia Meloni vígan hozzáláthat ahhoz, hogy megvalósítsa Orbán Viktor álmát: a jobboldal és a szélsőjobboldal összeboronálását Ursula von der Leyen asszony, aki újra indul a brüsszeli bizottság elnöki posztjáért, már jelezte is: együttműködne olyan szélsőjobb politikusokkal, akik nem Európa ellenesek, és nem Oroszországot támogatják Ukrajnával szemben. Vagyis az európai főáramlat hajlandó paktálni Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, de Orbán Viktorral nem. Meloni nemcsak Brüsszellel, de Donald Trumppal is jó kapcsolatot épített ki. Vagyis, ha Orbán imája meghallgatásra talál, és Donald Trump visszamasírozhat a Fehér Házba, akkor Giorgia Meloni sokkal inkább számíthat az európai kedvenc szövetséges címére mint Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök hiába blamálja magát: a hátrányok világosak, az előnyök a ködbe vesznek. Közben pedig mindjobban hiányoznak az euromilliárdok a nemzeti együttműködés rendszerének, mely az uniós szegényházban civakodik azon, hogy ki a legutolsó állam ma az Európai Unióban?!…

Más Meloni jön Budapestre mint akit Orbán vár

0

Giorgia Meloni lesz a díszvendége annak a demográfiai konferenciának, melyet Budapesten rendeznek meg. Régóta nem járt már uniós kormányfő Magyarországon, Orbán Viktor augusztus huszadikán türk barátaival vigasztalódott.

Mielőtt Giorgia Meloni hatalomra került volna, szélsőjobboldali nézeteket hangoztatott: pokolba kívánta a migránsokat és elszántan bírálta Mario Draghi miniszterelnök középutas Amerika és Európa barát politikáját. Miután hatalomra került, olyan kormányt alakított, amelyben egyértelműen ő játssza a főszerepet és vetélytársai csak statisztálnak.

“Amint valaki hatalomra kerül, akkor megoldásokat kell találnia a problémákra nem pedig bűnbakokat”

– fogalmazta meg a helyzetet az Il Foglio című centrista lap főszerkesztője. Márpedig Olaszország nem áll jól: gazdasága évek óta stagnál, a lakossága pedig folyamatosan csökken. Az elmúlt évtizedben 1,5 millióval csökkent Olaszország lakossága, ez körülbelül Milánó népességének felel meg!

Persze Magyarország lakossága is folyamatosan csökken – így a budapesti tanácskozás a demográfiáról felér a csődjelentéssel e két ország számára. Érzi ezt Meloni kormánya is, ahol a gazdasági miniszter ki is jelentette:

”Nem tudunk olyan nyugdíjrendszert kitalálni, amely a jelenlegi születésszám mellett egyensúlyba lenne közép és hosszú távon.”

Hogy reagál erre a Meloni kormány?

833 ezer bevándorlót akar beengedni sőt behívni Olaszországba három év alatt. Ezenkívül szükséges lesz még 452 ezer dolgozóra olyan munkakörökben mint vízvezeték szerelő, villanyszerelő, szociális munkás, idény munkás a turista szezonban stb.

Olaszországban a bevándorlási törvény lehetővé teszi, hogy a törvényes bevándorlók magukkal hozzák a családjukat is, ezért ezeket a számokat meg lehet szorozni hárommal – mondják a szakértők.

“Tíz év alatt legkevesebb 1,5 millióan érkezhetnek legálisan Olaszországba” – mondja a milánói Ambrosini egyetem demográfia professzora, aki a brüsszeli Politiconak nyilatkozott. Hozzátette, hogy Meloni azért váltott, mert a nagyvállalkozók rádöbbentették őt a realitásokra.

Meloni pártja tagadja az irányváltást, de elismeri: bevándorlókra szükség van

“Nincsen olyan fejlett ország, amelynek ne lenne szüksége bevándorlókra, de ezek számát alacsonyan kell tartani és ellenőrizni kell” – hangsúlyozza Meloni pártjának Európa parlamenti képviselője, Nicola Procaccini.

Közben pedig folyamatosan érkeznek a migránsok Olaszországba annak ellenére, hogy Meloni kemény fellépést ígért velük szemben: 106 ezren jöttek az idén hajókon a Földközi tengeren, kétszer annyian mint tavaly amikor az év hasonló időszakában 53 ezren szálltak partra Itáliában.

Meloni miniszterelnök július Tunéziába utazott Ursula von der Leyen társaságában, és ott aláírtak egy szerződést arról, hogy az afrikai állam igyekszik visszafogni a migrációt, és cserébe uniós pénzügyi támogatást kap.

Ukrajna ügyében Meloni és Orbán tűz és víz

Olaszország miniszterelnök asszonya nem sokkal hatalomra jutása után Varsóba sietett, ahol Morawiecki kormányfővel együtt hitet tettek Ukrajna támogatása mellett. Orbán Viktorral ellentétben Giorgia Meloni ellátogatott Ukrajnába. Washingtonban támogatásáról biztosította Biden elnök diplomáciáját, mely épp az ukrajnai háború kapcsán egyesíti a Nyugatot szemben Oroszországgal és Kínával. Giorgia Meloni közölte: kilépnek az Új Selyemút programból, amely a kínaiak kedvenc külföldi nyomulást terve. Magyarország kitart az Új Selyemúton.

Ha ilyen nagyok a politikai különbségek, akkor lehetséges-e valamiféle szélsőjobb egységet létrehozni az Európai Parlamentben?

Mind Giorgia Meloni mind Orbán Viktor erre törekszik. Csak épp másképp. Giorgia Meloni szorgosan tárgyal azzal a Manfred Weberrel, aki a legnagyobb frakciót vezeti az Európai Parlamentben. Ez az Európai Néppárt frakciója, melyből Orbán kilépett mielőtt kirúgták volna. Weber Melonival tárgyal, de elutasít minden együttműködést az Alternative für Deutschland párttal, amelyben neonáci csoportok is megtalálják a helyüket. Épp ez okozta a végső szakítást Angela Merkel és Orbán Viktor között: az Alternative für Deutschland Németországban nem szalonképes, a magyar miniszterelnök számára viszont potenciális partner.

Giorgia Meloni éppoly fiatal mint Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején – 46 éves, de máris ügyesebb politikusnak mutatkozik mint

a rosszul öregedő Orbán, aki minden áron vezetni akar másokat noha maga sem tudja, hogy merre tart.

A budapesti Meloni-Orbán találkozó megmutathatja, hogy képes-e még váltani a hatvan éves magyar miniszterelnök, ahogy ezt a jóval fiatalabb Giorgia Meloni megtette a realitások szorításában vagy tovább követi a saját útját a senki földjén?…

Putyin-Zelenszkij találkozó Dubajban?

Novemberben ENSZ klímakonferenciát rendeznek az Egyesült Arab Emírségekben, Mohamed ben Zajed sejk ezt az alkalmat szeretné kihasználni arra, hogy tárgyalóasztal mellé ültesse Oroszország és Ukrajna elnökét. Ferenc pápa és az USA állítólag támogatja az elképzelést – írja a L’orient le jour nevű libanoni lap.

Jelen pillanatban semmi sem mutat arra, hogy Moszkva és Kijev készen állna a kompromisszumra, de kívülről egyre többen sürgetik a háború befejezését. Jól mutatta ezt, hogy Dmitrij Peszkovtól interjút közölt a New York Times, amely közel áll a Fehér Házhoz. Biden elnök elküldte Szaúd Arábiába nemzetbiztonsági tanácsadóját az Ukrajna béke konferenciára. Jake Sullivan tárgyalásairól nem szivárgott ki semmi, de az kiderült: Szaúd Arábia trónörököse, Mohamed bin Szalman herceg is ügyködik a béke érdekében. Szaúd Arábia és Oroszország a világ két legnagyobb olaj exportőre, ezért a két állam vezetői között szoros a kapcsolat, melyet az alapozott meg, hogy az Oroszországban megrendezett futball világbajnokság nyitó mérkőzését együtt nézte a díszpáholyból Putyin elnök és Mohamed bin Szalman herceg.

Törökország és Kína  is békét akar

Erdogan elnök a gabonaegyezmény új változatát sürgette, amely elvezetne a tűzszünethez Ukrajnában. Törökország mind Oroszországtól mind pedig Ukrajnából vásárol gabonát, és egyik garantálója volt a gabona egyezménynek, melyet Putyin elnök júliusban felmondott.

Kína képviselője most először részt vett egy nemzetközi tanácskozáson Szaúd Arábiában, melyen az ukrajnai békét vitatták meg. Utána Vang Ji külügyminiszter felhívta Szergej Lavrovot, és megnyugtatta:

”Kína sohasem hagyja magára Oroszországot.”

Egy ilyen mondat után kezdhetnek izgulni a Kremlben, mert elképzelhető , hogy a kínaiak és az amerikaiak közösen dolgoznak ki valamilyen béketervet , melyet sem Moszkva sem pedig Kijev nem utasíthatna vissza. Az egyre nehezebb helyzetbe került Oroszország mind jobban rá van szorulva Kínára. Zelenszkij ukrán elnök pedig korábban már beismerte: Biden elnök öt perc alatt békét köthetne Ukrajna feje fölött Moszkvával.

MOL vezér: USA-Kína kétpólusú világ alakul, Európa vesztes

0

Mindenkinek vannak tervei mindaddig amíg pofán nem csapják – idézte Hernádi Zsolt a legendás nehézsúlyú bokszolót, Mike Tysont. 

Őszintén bevallotta, hogy ilyen negatív forgatókönyvet a MOL-nál senki sem tudott korábban elképzelni. A geopolitikai szempontok uralkodóak, és az üzleti racionalitás a háttérbe került. A politika ördögszekerén ülünk – mondta a MOL vezér.

Szerinte új kétpólusú világ van kialakulóban, és ez hátrányos Európának. Oroszország Kína övezetébe került. Európának valahonnan más forrásból kell biztosítania az energiát, de hogyan? Egyelőre Hernádi Zsolt sem látja a megoldást.

Földgáz mizéria

Az Európai Unió  éves földgáz igénye évente 400 milliárd köbméter, ennek a 90%-a kívülről érkezik. Oroszországból eddig 160 milliárd köbméter jött évente. Most csak a Török Áramlaton és Ukrajnán keresztül 20-25 milliárd köbméter érkezik. Senki sem tudja, hogy meddig.

Cseppfolyósított földgázból 175 milliárd köbméteres fogadó kapacitással rendelkezik az Európai Unió. Jövőre hiányozni fog a rendszerből 35-40 milliárd köbméter földgáz – hangsúlyozta Hernádi Zsolt a Portfolió konferenciáján.

A MOL vezér kijelentette, hogy fokozni kell a takarékosságot és gyorsítani az áttérést a megújuló energia forrásokra. Csakhogy ez méregdrága folyamat azokkal a beruházásokkal együtt, melyek az orosz energia kiváltását teszik lehetővé. Magyarország egész egyéves GDP-je kellene ahhoz, hogy a magyar gazdaságot teljes mértékben átállítsuk a megújuló energia forrásokra.

Ha Magyarország nem a megfelelő döntéseket hozza, akkor a kétpólusú világban a vesztesek közé tartozik majd – jelentette ki a MOL vezér , aki Ady Endrét idézte: minden egész eltörött!

3 érv a vidéki rendezvényhelyszín mellett

0

Céges rendezvényről van szó, amit a csapat nem szívesen tartana meg egy nagy belvárosban? Akkor remek lehetőséget kínálnak a vidéki helyszínek, amikből hazánkban is bőven akad választái lehetőség. Magát az eseményt rábízhatjuk rendezvényszervező cégre, de természetesen házon belül is megoldható egy-egy ilyen program lebonyolítása. Akárhogyan is döntünk, az első feladat mindig a megfelelő és kellemes helyszín megtalálása. Lássuk tehát, hogy milyen érvek szólnak a vidéki lehetőség mellett!

A megfelelő rendezvényhelyszín kiválasztása

Manapság kardinális kérdés, hogy az adott eseményt hol tartjuk meg. Legyen szó akár születésnapról, akár esküvőről, esetleg egy konferenciáról egyaránt, fontos, hogy a választott épület mindenki számára kellemes legyen. Sokaknak elege van már a nagyvárosi tömött irodákból és termekből, éppen ezért alakítottak át megannyi vidéki szálláshelyet Budapest és környékén. A Sziráki kastély egy tökéletes vidéki konferencia helyszín, ha nyugalomra és csendre vágyik a csapat. Lássuk az érveket!

1. Érv: Elvonulás lehetősége

Akadnak olyan események, ahol szükség lehet az intim környezetre ahhoz, hogy a fontos döntéseket meghozzuk. Sokszor itt köttetnek meg a legjobb üzletek és születnek meg a legjobb megállapodások is. A vendégek a program ideje alatt nyugodtan magukénak érezhetik a területet, hiszen kizárólagosságot élveznek.

2.  Érv: Csendes és nyugodt környezet

Kinek ne esne jól néha kiszakadni a mindennapi nyüzsgésből és a nagyváros helyett egy kisebb vidéki területre utazni? Ha rendezvényről van szó, akkor pedig rendkívül fontos a csend és a nyugalom, hiszen egy csapatépítő tréning, egy szakmai esemény, de még egy konferencia sem vezényelhető le egy forgalmas városrészen. Érdemes tehát a résztvevőket elvinni egy komfortosabb és szebb környezetbe, ahol a gondolatok is könnyebben felszabadulhatnak, sokkal több ötlet lát napvilágot. Az emberek így egy kicsit kikerülhetnek a nyomás alól és élvezhetik a természet közelségét, ami a kutatások szerint is jó hatással van a szervezetre és a gondolkodásra.

3.  Érv: Szabadidős programlehetőségek

Amennyiben egy többnapos eseményről van szó, biztosan mindenki szívesen kikapcsolódna. Erre remek lehetőséget nyújtanak a vidéki konferencia helyszínek, hiszen ezek általában az erdő közelében találhatóak. Nyugodtan lehet tenni egy kisebb sétát, megcsodálni a környező településeket, felfedezni a közeli látnivalókat. Kirándulni mindig jó, hát még egy szakmai konferencia közben, aminél fontos, hogy néha egy kicsit kikapcsoljuk az agyunkat.

Összegezve

Vidéki konferencia helyszínben gondolkodsz? Akkor bízunk benne, hogy ezek az érvek meggyőztek, hogy végül egy ilyen helyet válassz a következő nagy eseményre. Hiszen amellett, hogy itt könnyen el lehet vonulni, nagy a csend és a nyugalom, ráadásul még szabadidős programlehetőség is várják az ide érkező vendégeket.

Andy Landy mosolyalbuma – Sorstalanság

Malmőben nemzetközi holokauszt fórumon Novák Katalin, családügyi miniszter arra buzdította a fórum résztvevőit, hogy avatkozzanak be a magyar belpolitikába.

A konferencián holokauszt-túlélők szólaltak fel, és a fokozódó antiszemitizmus miatti aggodalmukról beszéltek, illetve arról, hogy a közösségi médiában milyen gyorsan terjednek a gyűlöletkeltő elméletek, Novák Katalin arra használta fel az alkalmat, hogy felhívja a figyelmet a magyarországi belpolitikára. Mármint arra, hogy „a nyíltan antiszemita Jobbik” összefogott a komplett ellenzékkel, ez ellen pedig mindenkinek sürgősen fel kellene lépnie.

AL

Neutronokat az ipar hasznára

0

Van néhány olyan tudományos és innovációs terület, amelyben – bár kevesen tudnak róla – Magyarország a világ élvonalába tartozik. Ilyen például a neutronvizsgálati technológia, amelyről holnap fontos konferenciát rendeznek Budapesten Tudomány, innováció, versenyképesség címmel.

A neutronos kutatások sok olyan műszaki és technológiai kihívás és probléma megoldásának középpontjában állnak, amellyel modern társadalmunk naponta szembesül. Az MTA Budapesti Kutatóreaktora és szolgáltató intézménye, a BNC – az ország legnagyobb kutatási infrastruktúrája – szervezi azt az Európai Unió SINE2020 projektje által is támogatott konferenciát, amelynek témája a neutronok széles értelemben vett alkalmazása, többek között az ipar, az egészségügy, a gyógyszergyártás és a kulturális örökség területein (a teljesség igénye nélkül).

A nemzetközi konferencia prioritásai közzé tartozik, hogy összehozza az egyetemek, az ipar és a kutató-fejlesztő intézetek szakembereit, valamint az egyetemi hallgatókat, a doktoranduszokat és a pályájuk korai szakaszában lévő mérnököket, akik már használtak vagy potenciálisan érdeklődnek kutatási infrastruktúrák, különös tekintettel a Budapesti Neutron Centrum (BNC) használata, és általában, a „roncsolás-mentes” neutronos vagy más típusú nukleáris módszereket alkalmazó kutatások iránt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása – a BNC által kezdeményezett „oktatási kampány” mellett -, várhatóan aktív részvételre ösztönzi az egyetemekről érkező professzorokat és diákokat, illetve, az ún. Duális Képzésben részt vevő iparvállalati szakembereket. Az előzetes regisztrációk alapján elmondható, hogy Magyarország és a közép-európai régió számos műszaki egyetemének részvétele várható.

A holnap tartandó egynapos rendezvény az egyetemi, kutatóintézeti és ipari partneri kapcsolatokra fókuszál. A BNC kutatói eddig is törekedtek az együttműködésre a hazai műszaki karok anyagtudománnyal foglalkozó tanszékeivel.

A meghívott külföldi és hazai előadók kutatási infrastruktúrákat, neutronos anyagszerkezet-feltáró és analizáló módszereket, és az ipari szektorok alkalmazási példáit mutatják be.

Mire jó a neutronos anyagszerkezeti vizsgálat?

A csillebérci neutronkutató központ mögött már hatvan évnyi tapasztalat áll. Az anyagszerkezeti vizsgálati módszerek fokozatosan bővültek, a BNC-ben ma szinte minden olyan vizsgálatot el lehet végezni, ami az ipar számára nélkülözhetetlen, így kopás-, öregedés- és anyagkiválás-vizsgálatokat, ötvözetek szerkezeti meghatározásait, a közegáramlás, a belső feszültségek és az elemösszetétel mérését. A BNC által kínált anyagvizsgálati módszerekkel tehát a legkülönfélébb ipari kérdésekre lehet választ találni.

Kásler miniszter háborúra készül

Őseink generációi hozták létre egyedi kultúránkat, más nemzetektől megkülönböztető világszemléletünket” – ezt mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Rektori Konferencia ülésén.

Jelentsen ez bármit. Ha csak ennyi lenne, nem kellene foglalkoznunk vele, tegyük oda a NER többi baromsága közé, oszt jó napot!

Hanem hát, van még más is: azt is mondta még a miniszter, hogy „a negyedik ipari forradalom korszakában élünk, halmozódnak az ismeretek, ezért fel kell készülni az előttünk álló háborúra, amely nem feltétlenül véres háborúkat jelent.”

Nem feltétlenül. Ami azt jelenti, hogy azért a véres háború is benne van a pakliban.

Megszokhattuk már a kormánytól a háborús metodikát, emelik a hadkötelezettség korhatárát, puskaporszagról beszélnek, nemszeretem pocakos tábornokokról, zsoldosokról. Csapataik időtlen (idétlen) idők óta harcban állnak. Az ő csapataik. Nekünk, magyar polgároknak nincsenek csapataink. Nekünk gyerekeink vannak, családunk, barátaink. Mi nem harcolunk, mert békében élünk magunkkal és a világgal. Nem vágyunk háborúzni senkivel, utáljuk az ellenségeskedést, nem keressük a bajt ott, ahol nincs.

A kormány ezúttal is azt teszi, amihez egyedül ért. Nem igazgatja az országot, mert az macerás, helyette izgatja: uralkodik és csatázik. Harcban áll a világgal, megvédi a magyar embereket az őket bántó idegenszívűektől.

Abcúg Ejrópaji Junijó! Aggyad ide a pénzt, mi pedig nem leszünk gyarmat!

Sokkal egyszerűbb hülyeségeket gondolni a világról, mint reagálni a valóságra.

Harcban Orbán Viktor kormánya, de nem csupán a vélt ellenséggel, hanem a saját démonaival is küzd. Van egy kényszerképzete a világról, és ehhez próbálja igazítani a valóságot. Avítt, árvalányhajas, urambátyámos ez a valóság, félázsiai, vagy tán egészen az.

Idehaza ez még elmegy, mert a kétharmad mindent megszavaz, ami formailag törvénytervezetnek látszik. Ám a valódi világ, az, ami Magyarország határain kívül esik, bonyolultabb ennél. Vannak a Földnek olyan országai, ezeket általában demokráciának hívják, ahol a verseny nem bűn, hanem állapot, és a szabad véleménynyilvánítás nem kegy, hanem alapvető emberi jog.

Ebben a létező világban szintén vannak lököttek és normálisak, tisztességesek és gazemberek, ám ezeken a helyeken még véletlenül sem keverik őket össze egymással.

Magyarország mára egy ideges, rosszkedvű, magával és a világgal veszekedő, nemzetközi szinten lesajnált országgá vált. Versenyképességünk romlik, presztízsünk a béka feneke alatt.

Ne csodálkozzunk, hogy ilyenek lettünk. Megmondták a derék urak már 2010 előtt, hogy ha megszerzik a hatalmat, akkor úgy átalakítják az országot, hogy rá sem ismerünk.

Ha valamit, ezt az ígéretüket tényleg megtartották.

Hogyan működhet a sajtó Trump és az álhírek világában?

0

Donald Trump háborút hirdetett a sajtó ellen, Kat Downs Mulder, a Washington Post grafikai igazgatója arról beszélt a News Impact Budapest konferencián, hogyan lehet ilyen környezetben az újságíróknak dolgozni. Oliver Sauter, a WorldBrain alapítója pedig arról, hogyan lehet küzdeni az álhírek ellen.

Mivel Donald Trump állandóan támadja a sajtót, leszámítva persze a neki kedves, elsősorban a szélsőjobboldalhoz közel álló médiumokat, teljesen megváltozott az a környezet, amelyben az újságíróknak dolgozniuk kell. Trump és tanácsadói egyenesen arról beszélnek, hogy a média látja el az ellenzéki pártok szerepét – ha valakinek ez a gondolat ismerősnek tűnik, az nem véletlen, hasonló üzenetet közvetít a Fidesz is, természetesen Amerikából hozva az ötletet.

Kat Downs Mulder

Kat Downs Mulder felidézte a Washington Post egy másik szerkesztőjének, Marty Baronnak egy korábbi interjúját. Ő azt mondta:

Trump ugyan háborút hirdetett, de ez nem kölcsönös, mi nem háborúzunk, mi csak a munkánkat végezzük.

Azt is mondta: aki független, az ma már ellenségnek számít, ezért Trump gyakran démonizálja a médiát, az újságírókról pedig lealacsonyító kifejezésekkel beszél (ez is ismerős lehet Magyarországról).

Kat Downs Mulder szerint ebben a megváltozott környezetben az újságíróknak is másképp kell dolgozni: többek között átláthatónak kell lenni, elismerni az esetleges tévedéseket, ugyanakkor még alaposabban ellenőrizni a tényeket.

Oliver Sauter

Oliver Sauter is beszélt a megváltozott környezetről. Azt mondta: ő nem „igazság utáni” (post-truth) világnak nevezné a mostanit, hanem „bizalom utáninak” (post-trust). Szerinte ugyanis a közönség egy része pont a bizalmát vesztette el a sajtó felé, és ez is segíti az álhírek terjedését.

Ma képtelenség minden egyes információnak utánanézni, amellyel az interneten találkozunk, így bárki könnyedén áldozatául eshet az álhíreknek, dezinformációnak. Oliver Sauter szerint ez ellen muszáj küzdeni, de azt is fontosnak tartja, hogy

nem lehet meggyőzni embereket úgy, ha valaki megfellebbezhetetlen igazságként hangoztatja saját véleményét,

hanem meg kell mutatni több, eltérő gondolatot is.

Ehhez minőségi tartalomra van szükség, ezt előállítani viszont nehéz és időigényes. De megéri, hiszen az igazán hiteles, megbízható lapok (New York Times, Washington Post, Guardian) előfizetőinek a száma még az utóbbi időszakban is nőtt.

„Nem normális, ahogy most állunk”

0

Magyarország fantasztikusan rossz példa a média szempontjából – ezt mondta Dean Starkman Pulitzer-díjas újságíró, a CEU Center for Media, Data and Society kutatója a News Impact Budapest nevű konferencián, az Akvárium Klubban. Szerinte Donald Trump csak egyetlen szereplő a szabad sajtó elleni globális harcban.

Starkman szerint az újságírás ma nagyon rossz helyzetben van az egész világon, nagyon gyenge, ezért is támadja Donald Trump. Azt mondta: „nem normális, ahogy most állunk”, nem normális, ahogy Trump viselkedik a médiával, az amerikai nép ellenségének nevezi. De emögött

komoly politikai, pénzügyi, technológiai problémák vannak a médiában.

Közép-Európáról Starkman azt mondta, Magyarországon a kormány tudja, mennyire fontos a média, ez abból is látszott, hogy a 2010-es választási győzelem után egyik első dolga volt új médiatörvényt alkotni. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban is, de újabban már a szerb kormány is rendszeresen támadja a sajtót.

Starkman szerint

a médiának külső és belső kihívásokkal is szembe kell néznie.

A külső fenyegetések közé tartoznak a perek, a pénzügyi korlátozások, különadók, a jogi szabályozási környezet, a források elhallgattatása, egyes országokban a fizikai erőszak, és az utóbbi időben a hackertámadások is. A belső fenyegetések közé pedig az összeomló üzleti modellek, például a csökkenő reklámbevételek, a médiaipari koncentráció és a propagandamédia előretörése.

Magyarországról azt mondta:

„fantasztikusan rossz példa”

ebből a szempontból. A kormány egyre több médiumot szerez meg, emellett a legnagyobb hirdetők egyike, és így újságok „életéről és haláláról” dönthet.

Szerinte az egész világra jellemző jelenség, hogy egyre több olyan szélsőjobboldali médium alakul, amelyek nagyon fegyelmezettek, rengeteget posztolnak a közösségi médiában, és így nagyon sok emberhez jutnak el. A jobbközép média befolyása ezzel csökken, és a szélsőjobb erősödik – ez szerinte Steve Bannon hatása. Ő ugyanis tudta, hogy

sok sztorival a nagy médiumokba is be tudnak kerülni, így ők tudják tematizálni a közbeszédet.

Starkman szerint a helyzet azért félelmetes, mert Donald Trump csak egy szereplője a globális támadásnak a szabad sajtó ellen.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!