Neutronokat az ipar hasznára

0
1610
neutronvizsgálati technológia
A kutatóreaktor - Fotó: bnc.hu

Van néhány olyan tudományos és innovációs terület, amelyben – bár kevesen tudnak róla – Magyarország a világ élvonalába tartozik. Ilyen például a neutronvizsgálati technológia, amelyről holnap fontos konferenciát rendeznek Budapesten Tudomány, innováció, versenyképesség címmel.

A neutronos kutatások sok olyan műszaki és technológiai kihívás és probléma megoldásának középpontjában állnak, amellyel modern társadalmunk naponta szembesül. Az MTA Budapesti Kutatóreaktora és szolgáltató intézménye, a BNC – az ország legnagyobb kutatási infrastruktúrája – szervezi azt az Európai Unió SINE2020 projektje által is támogatott konferenciát, amelynek témája a neutronok széles értelemben vett alkalmazása, többek között az ipar, az egészségügy, a gyógyszergyártás és a kulturális örökség területein (a teljesség igénye nélkül).

A nemzetközi konferencia prioritásai közzé tartozik, hogy összehozza az egyetemek, az ipar és a kutató-fejlesztő intézetek szakembereit, valamint az egyetemi hallgatókat, a doktoranduszokat és a pályájuk korai szakaszában lévő mérnököket, akik már használtak vagy potenciálisan érdeklődnek kutatási infrastruktúrák, különös tekintettel a Budapesti Neutron Centrum (BNC) használata, és általában, a „roncsolás-mentes” neutronos vagy más típusú nukleáris módszereket alkalmazó kutatások iránt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása – a BNC által kezdeményezett „oktatási kampány” mellett -, várhatóan aktív részvételre ösztönzi az egyetemekről érkező professzorokat és diákokat, illetve, az ún. Duális Képzésben részt vevő iparvállalati szakembereket. Az előzetes regisztrációk alapján elmondható, hogy Magyarország és a közép-európai régió számos műszaki egyetemének részvétele várható.

A holnap tartandó egynapos rendezvény az egyetemi, kutatóintézeti és ipari partneri kapcsolatokra fókuszál. A BNC kutatói eddig is törekedtek az együttműködésre a hazai műszaki karok anyagtudománnyal foglalkozó tanszékeivel.

A meghívott külföldi és hazai előadók kutatási infrastruktúrákat, neutronos anyagszerkezet-feltáró és analizáló módszereket, és az ipari szektorok alkalmazási példáit mutatják be.

Mire jó a neutronos anyagszerkezeti vizsgálat?

A csillebérci neutronkutató központ mögött már hatvan évnyi tapasztalat áll. Az anyagszerkezeti vizsgálati módszerek fokozatosan bővültek, a BNC-ben ma szinte minden olyan vizsgálatot el lehet végezni, ami az ipar számára nélkülözhetetlen, így kopás-, öregedés- és anyagkiválás-vizsgálatokat, ötvözetek szerkezeti meghatározásait, a közegáramlás, a belső feszültségek és az elemösszetétel mérését. A BNC által kínált anyagvizsgálati módszerekkel tehát a legkülönfélébb ipari kérdésekre lehet választ találni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .