Kezdőlap Címkék Kilövés

Címke: kilövés

Terminátor kaputt

Telegramon mutatták meg be ahogy a majdnem sérthetetlennek mondott orosz Terminátor-2 tankot az ukrán erők megsemmisítik.

Úgy tűnik, szombaton az ukrán különleges erőkkel együtt dolgozó ukrán harckocsiegység megsemmisített egy sokat dicsért orosz Terminator-2 harckocsit.

A jelek szerint az ukrán biztonsági szolgálat SBU (Služba bezpeky Ukrajiny) által a Telegramon közzétett videón a tank megsemmisülése és a közeli katonák menekülése látható.

A hivatalos nevén BMPT, az orosz tank egy erős gép, komoly harctéri potenciállal. Négy rakétavetővel, két gépágyúval és két gránátvetővel van felfegyverkezve.

Ukrán tisztviselők táviratban azt írták, hogy a találatot „csak néhány kamikaze drónnal” hajtották végre. A tisztviselők ezután kifejtették, hogy Oroszország egy másik tank segítségével próbálta kiszabadítani a járművet, amelyet aztán a közelben várakozó ukrán különleges erők teljesen megsemmisítettek.

„Folytatjuk a munkát a teljes győzelemig”

– idézte a Newsweek az SBU illetékeseit.

Az amerikaiak kilőtték Irán egyik legfőbb katonai vezetőjét

Amerikai rakéta támadás ért egy konvojt Bagdad repülőterének közelében. A támadás következtében meghalt két fontos katonai vezető: az egyikük az iráni forradalmi gárda külföldi erőinek parancsnoka volt, a másik pedig a shia milícia parancsnok helyettese Irakban. Két másik iraki síita katonai vezetőt az amerikaiak elfogtak Irakban.

 

Ki volt Kászím Szoleimani?

Az Al Kudsz erők parancsnokaként ő hangolta össze Irán külföldi hadműveleteit a Közel Keleten. Teheránban ezért siettek az USA-t és Izraelt megvádolni Szoleimani meggyilkolásával. Irán nem ismeri el Izraelnek még a létjogosultságát sem. Teherán aktívan támogatja Libanon Hezbollah milíciáját az Izrael elleni „csendes háborúban „, és ezenkívül mind nagyobb szerepet játszik a palesztin szélsőségesek fegyver ellátásában a gázai övezetben.

Szoleimani tábornok irányította ezeket az akciókat éppúgy mint a háborút Jemenben, ahol Szaúd Arábia és szövetségesei a helyi huthi milíciával küzdenek a hatalomért. Több rakéta támadás is érte Szaúd Arábiát, mely ezért egyértelműen Iránt tette felelőssé.

Mit keresett Kászím Szoleimani tábornok Irakban?

Bagdadban a síita milíciák, melyek egy része beolvadt a hadseregbe, szabályosan ostromolták az Egyesült Államok követségét. Irakban az USA a saját csapdájába esett: miután megbuktatta Szaddám Huszein diktatúráját, a demokratikus választások a síita többséget hozták helyzetbe. A síiták Irakban évszázados kapcsolatot ápolnak Iránnal, legfontosabb vallási vezetőjüket is onnan importálták. Amíg tartott az atomalku Irán és a nagyhatalmak között addig ez csak belpolitikai problémát okozott Irakban, de miután Trump felrúgta a megállapodást kiéleződött a helyzet. Irán egyrészt iraki zászló alatt kezdte eladni kőolaját, melyet az amerikaiak szankciókkal sújtottak, másrészt pedig megkísérelte az USA kiszorítását Irakból. Felbátorította erre az iráni iszlamista vezetést az, hogy Trump – Törökország sürgetésére – csapatainak egy részét kivonta Szíriából. Ebből azt a következtetést vonták le Teheránban, hogy az USA távozik a Közel Keletről, és helyébe az orosz-török-iráni szövetség lép. Szoleimani tábornok halála azt mutatja, hogy ez némiképp elsietett következtetés volt …

Nézze élőben a SpaceX , az első magánszféra által finanszírozott Hold expedíció indítását

0

Missed the early morning launch? Watch SpaceX blast off with the first-ever privately funded Moon mission

Missed the early morning launch? Watch SpaceX blast off with the first-ever privately funded Moon mission

Közzétette: The Independent – 2019. február 22., péntek

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!