Kezdőlap Címkék Kerékpár

Címke: kerékpár

Deréktól lefelé megbénult az olimpiai bajnok

0

Ez sz…r, de ez van!- mondta a sajtónak a 27 éves kétszeres olimpiai bajnok Kristina Vogel, aki júniusban egy edzésen összeütközött egy társával és azóta kórházban ápolták.

Egy ideig mesterséges kómában tartották, majd megműtötték, de hiába. Deréktól lefelé megbénult.

Sosem fogok járni többé! – mondta a londoni és a rioi olimpia kerékpáros bajnoknője, aki ezen kivül még 11 világbajnoki aranyérmet is szerzett. Azonnal tudtam, hogy nagy baj van!

Valaki levette a cipőmet, és nem éreztem semmit!

Ez van, el kell fogadnom! Most már túl vagyok ezen – nyilatkozta Kristina Vogel, aki Kirgizisztánban született, de az aranyérmeket már Németországnak nyerte.

A német közvéleményt rendkívüli mértékben megrázta a kétszeres olimpiai bajnoknő súlyos balesete, mert újra kiderült, hogy az élsport igen veszélyes foglalkozás. Az is megtörténhet, hogy egy 27 éves bajnoknő egész életére béna lesz deréktól lefelé, holott Kristina Vogel még nem is oly rég újabb győzelmekre készülve jelentette ki: aki nálam gyorsabban hajt, az biztosan aranyérmes lesz…

Mélyütést kapott a bajnok

0

Jan Ullrich, a ma már nyugdíjas egykori kelet-német kerékpáros csoda összeverekedett filmsztár barátjával, Til Schweiger színésszel. Mindez Mallorcán történt, s a helyi bíróság távolságtartási végzést rótt a 45 éves kerékpárosra, akinek mélyütést jelenthet a botrány.

Jan Ullrich még az NDK színeiben kezdte a versenyzést. 1997-ben – németként elsőként – megnyerte a Tour de France-ot. Auztán dopping botrányok következtek, és a csodakerékpáros visszavonult, Svájcban telepedett le, de ott részegen súlyos balesetet okozott és ezért elítélték. Ezt követően átköltözött Mallorca szigetére Spanyolországba. Éppen a barátja, Til Schweiger színész mellé.

Akivel azonban most összeverekedtek – számolt be a Diario de Mallorca helyi lap. A színész nyaralójában nagy hétvégi partit rendeztek, ami zavarhatta a 45 éves egykori élsportolót, aki átugrott a kerítésen, és erősen becsípve szó- és pofon-párbajt vívott ex-barátjával. A helyi bíróság villámgyorsan távoltartási döntést hozott, azaz a verekedő Ullrich nem közeledhet ex-barátjához.

Ez annál is kínosabb a számára, mert jelen pillanatban abból él, hogy kerékpáros túrákat szervez Mallorcán, főként német turistáknak. A szigeten nagy német kolónia él, s Jan Ullrich népszerű személyiségnek számított – eddig mindenképpen.

A hétvégi botrány után azonban kérdés, hogy ki fizet be egy olyan kerékpáros túrára, melyet az alkohol problémákkal küzdő ex-bajnok Jan Ullrich szervez.

Biciklivel Szent László nyomában

0

Szent László örökségének nyomába ered a Középkori Templomok Útja Egyesület biciklistúrája.

A három napos túra június 15-17. között halad keresztül a Felső-Tisza-vidék rétközi, bodrogközi és nyíri mezőségi tájain. A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit járják végig.

Az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb régészeti emlékeivel, váraival és kastélyaival, például Közép-Európa legimpozánsabb földvárával Szabolcsban, Magyarország egyik legszebb kastélyával Tiszadobon, a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori régészeti lelőhelyével Karoson, az Alföld két legszebb és legkorábbi reneszánsz várkastélyával Vaján és Pácinban.

A túrára június 10-ig lehet regisztrálni.

Kerékpárra pattan(t) a magyar

0

Országosan és Budapesten is egyre többen kerékpároznak. A lakosság közel fele, a budapestiek negyede közlekedik alkalmanként biciklivel, írja a TNS Hungary Magyar Kerékpárosklub számára készített reprezentatív felmérése.

A felnőtt lakosság 48%-a, a budapestiek 25%-a közlekedett biciklivel két hét alatt júliusban. 2015 nyarához képest országosan 1, Budapesten 5%-kal többen ültek biciklire – derült ki a kutatásból.

A bicikli inkább közlekedési eszköz, mint sportszer. Országosan háromszor annyian tekertek két hét alatt legalább egyszer dolgozni, bevásárolni vagy ügyeket intézni, mint kikapcsolódni. Budapesten harmadával többen közlekedtek biciklivel, mint ahányan sportoltak – olvasható a közleményben.

A legbringásabb régió a Dél-Alföld, az itt élők 80%-a közlekedik alkalmanként biciklivel, őket Észak-Magyarország követi 68%-kal. Nyugat-Dunántúl a harmadik 57%-kal.

Forrás: Magyar Kerékpárosklub

Nemek közt sincs nagy különbség: a férfiak 52%-a, a nők 45%-a jár biciklivel legalább két hetente. Korcsoportok közt a 18-29 évesek vezetnek, 55%-uk alkalmi kerékpáros közlekedő. Az idősebbek sem teszik le tömegesen a kerékpárt: az 50-59 évesek 47%-a is legalább kéthetente egyszer biciklivel megy valahova.

Télen is egyre többen kerékpároznak. Januárban az ország lakosságának 44%-a, a budapestiek 10%-a biciklivel közlekedett két héten belül legalább egyszer. Ez Budapesten 1%-os, országosan 4%-os növekedés a két évvel korábbi arányokhoz képest.

További részletek itt

 

 

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK