Kezdőlap Címkék Dömsödi Gábor

Címke: Dömsödi Gábor

Dömsödi: reszkessetek Fideszesek!

Jövőre ismét elindul Pásztó polgármesteri posztjáért a független Dömsödi Gábor, aki a hétvégén alulmaradt az időközi választáson Fideszes ellenfelével, Farkas Attilával szemben. Dömsödi azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy feltehetően a szavazatok újraszámlálását is kérni fogja, mert mindössze 106 szavazattal szorult a második helyre. A független jelölt hiányolta, hogy az ellenzéki pártok nem álltak mögé egy megnyerhető választáson sem. Egyébként a Fidesz nyertes polgármestere 49 millió forintért kampányolt, ezzel szemben Dömsödi pedig 100 ezer forintot költött.

 

Érzeted előre, hogy ha csak néhány tucat szavazattal is, de elveszíted a polgármesteri széket?

A szavazás előtt még azt gondoltam, hogy vagy nagyon megnyerem, vagy nagyon elvesztem ezt a választást. Ugyanis a kormánypárt által beindított durva rágalomkampány annyira nemtelen volt, hogy a helyieknek dönteniük kellett, vagy én maradok, vagy a Fidesz embere jön. Végül egy barátomnak lett igaza, aki azt jósolta, hogy döntetlen körüli eredmény lesz, mert van, aki megtéveszthető, és van, aki viszont átlát a szitán.

A barátodnak lett igaza, hiszen csak 106 szavazattal maradtál le. Fel sem merült benned, hogy ez olyan kis különbség, hogy érdemes lenne a szavazatokat újraszámlálni?

Eddig ez eszembe sem jutott, de jó ötletnek tartom. Az biztos, hogy beavatkoztak a tisztességes választás menetébe, de nem azon a ponton, ahol a számlálást végezték. Ráadásul az egyik szavazókörben reggel 6-ig számolták a szavazatokat, és nem akarok kitolni a kollégáimmal, hogy ezt a munkát újra elvégezzék. Egyébként pedig úgy látom, hogy 106 szavazat nem kis különbség, ha csak 6 lenne, akkor kötelességemnek érezném, hogy újraszámolják.

Harmadik jelöltként indult Plecskó Péter, aki 122 szavazatot szerzett és esélytelennek számított, de ennyi szavazat megszerzésével téged pont megbuktatott.

Ez a politika! Kampányolt ellenem, majd mellettem. Kineveztem, majd a városgazdálkodás élén zűröket csinált, leváltottam. De szerintem nem ezért vesztettem.

Említetted, hogy komoly rágalomhadjárat indult ellened, amiről korábban nem beszéltél. Te ismerted ezeket a szövegeket?

Nem foglalkoztam velük, csak az utóbbi napokban láttam, hogy mennyire primitív módon rasszistáztak le, korábban a Fidesz honlapján szemkilövetőnek tituláltak, illetve részegesnek. Borzasztó aljas szövegek jelentek meg. Gondoskodom róla, hogy mindennek legyen jogi következménye.

Ha jól tudom, te igazából nem szálltál be a választási kampányba, még csak plakátokat, vagy röplapokat sem raktál ki, amelyeken a programodról tájékoztattad volna a szavazókat. Ez nem volt hiba?

Három és fél éve vagyok Pásztó polgármestere, ami hazai viszonylatban nem alacsony fizetés, de nem is olyan magas, hogy választási kampányt lehetne rá alapozni. Amikor polgármester lettem, akkor a saját, korábban megszerzett vagyonom feléléséből tudtam kampányolni; 2014-ben a legszebb veteránautómat adtam el, hogy kifizessem a nyomdaszámlát, meg a plakátragasztást. Ma már nincsenek ilyen tartalékaim, a fizetésemből pedig nem tudok erre a célra félretenni. Azt pedig nem akartam, hogy valaki támogasson.

Pedig a jelek azt mutatják, hogy esélyed volt a győzelemre. Más jelölt híján az ellenzéki pártok nem akartak felsorakozni mögéd?

A pártok támogatásának akkor lett volna értelme, ha mindenki egységesen beáll mögém. De a pártok nem tolongtak, még az LMP sem, amelynek színeiben tavasszal az országgyűlési választáson indultam. Viszont ha csak egy-két párt áll ki mellettem, az inkább ártott volna, mint használ.

Ezért aztán úgy nézett ki a választási hadjárat, hogy ellenem tankokkal, gépfegyverrel felvonult egy hadsereg, az én zsebemben pedig csak egy bugylibicska volt. Így álltam ki velük szemben.

Az egykori politikus Raskó György ezt úgy összegezte a Facebookon, hogy százezer forint állt szemben a tízmillióval. Az alacsonyabb összeget te, a rengeteget pedig a Fidesz költötte kampányra. Igaz?

Az első összeg stimmel, én valóban ennyit költöttem választási kampányra – a fele meg is maradt – de a második szám ponttalan, mert a Fidesz nevében a győztes Farkas Attila, illetve a Pásztói Polgárok Alapítványa 49 millió 999 ezer forintot kampányolt el. Erről egyébként sehol egy büdös szót nem írtak, csak véletlenül derült ki.

Mindenesetre a helyiek úgy értékelték, hogy Farkas Attila jobb polgármester lesz, mint te. A programok versenye volt ez, vagy a személyiségek versenyfutása, esetleg kizárólag a pártoké?

Farkas Attila alkalmatlan erre a feladatra, ezt bátran ki merem jelenteni. Se gyakorlata, se képessége nincs meg a város vezetéséhez. Ezt azért is tudom, mert lemondásáig ő volt a Fidesz által delegált pásztói alpolgármester. Hiába nem akartam, őt kellett kinevezni, mert a Fidesz rám erőltette.  Ezért a testvérvárosi kapcsolatok ápolását bíztam rá. Bár a kampányban nem hangsúlyoztam, de Farkas az angol és német nyelvvizsga után úgy kapott fizetés-kiegészítést, egyik nyelven sem tud elfogadhatóan.

A történethez hozzátartozik, hogy Farkas Attila a tavaszi választás után azért távozott, mert az addig független Dömsödi Gábor LMP színekben indult a választásokon.  Nem volt hiba a függetlenség feladása, ami neked a polgármesteri címedbe került?

Semmiképp nem volt ez hiba. Csak pártok segítségével lehet beszállni a nagypolitikába, márpedig nem lehet hagyni azt, amit a Fidesz művel az országgal. Csak együttműködéssel lehet a Fidesz kétharmadát megakadályozni, vagy a kormányt legyőzni.

Igen ám, de pont az LMP tiltotta meg az együttműködést, s emiatt nem sikerült megakadályozni a Fidesz újbóli kétharmados többségét.

De nekem az LMP-nél azt ígérték, hogy lesz együttműködés. Sajnos nem tartották be a szavukat.

Nem azért igyekeztél a nagypolitikába, mert nem bíztál abban, hogy polgármesterként már nem nyerhetsz Pásztón?

Győzni akartam az LMP színeiben. Az LMP Nógrád megyei elnöke azt ígérte, hogy ha ez mégsem sikerül, akkor a párt gondoskodik rólam. De pár nap múlva ez a hölgy kilépett a pártból.

Akkor nem is kérdezem, hogy a polgármesteri cím elvesztése után hívtak-e már…

Köszönöm, ha nem kérdezed, mert akkor nem kell válaszolnom rá.

Amikor az LMP-s indulásoddal kockáztattad a polgármesteri címed, akkor konzultáltál a pásztói szavazókkal?

Igen, és a pásztóiak most is megválasztottak, csak két kisebb település, tehát Mátrakeresztes és Hasznos polgárai szavaztak ellenem. Ott a Fidesz nagyon megerősödött. A helyi hatalom emberei épp olyan arrogánsak, mint az ország vezetői, csak a sameszok nem annyira jó képességűek, mint a főnökeik.

Meddig vagy hivatalban?

Vasárnap estig voltam. Persze dolgom még van, csak fizetést nem kapok érte.

A választás előtt azt nyilatkoztad, hogy nincs „B” terved, de a vereség után mégiscsak szükség lesz rá. Újságíró voltál, de ez a pálya manapság elég rögös. Van más ötleted?

Állásajánlataim akadnak, de a tervek is alakulnak. Mielőbb szeretnék dolgozni, hogy a csekkeket tudjam fizetni. De bízom magamban, ha egy veszteséges városból, Pásztóból nyereségest tudtam csinálni, akkor nem vagyok annyira hülye gyerek.

Lehet, hogy a következő pásztói önkormányzati választáson újra elindulsz a polgármesteri székért?

Három napja talán még azt mondtam volna, hogy ez még véletlenül sem fordulhat elő. Két napja még a lábam sem igen akartam újra betenni a városba. Ma viszont azt mondom, hogy mindenképp újraindulok, mert nem bírnám nézni, hogy lerohasztják Pásztót. Figyelni fogok, bő kétmilliárd forint van a számlánkon, nem engedem elherdálni a település vagyonát. Legrosszabb esetben bő egy év múlva újra választás, legjobb esetben már fél év múlva ismét nyerhetek. Úgyhogy reszkessetek Fideszesek!

Bréking nyúz, augusztus 10. – Tudósítás a másik valóságból

0

Az alternatív média sztárjává, hogy úgy mondjuk, megmondóemberévé nőtte ki magát a Figyelőt erősítő Deák Dániel politológus, aki napról napra több „közmédiát” is végighaknizik kormánypárti üzeneteivel. Ismét kapnak muníciót a nem fideszes-KDNP-s színekben politizáló erők, így a függetlenként a hétvégén Pásztón újrázni próbáló polgármester, Dömsödi Gábor; s a baloldali-liberális politikusok, akik nem hajlandók kifizetni a rájuk rótt pénzbírságokat. S persze nem telhet el nap anélkül, hogy migránsügyben ne jusson olvasnivaló.

M1/MTI/Magyar Idők: Tovább nőtt a kormánypártok támogatottsága

Tovább nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága az elmúlt négy hónapban, az ellenzéki pártok mindegyike nagyon komoly válságban van – mondta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Deák Dániel azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz-KDNP négy közvélemény-kutató intézet méréseinek átlaga alapján az előző havihoz hasonlóan 53 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson, azt mondta: általában azt látni, hogy a választáson győztes párt tudja növelni a népszerűségét, azonban ez a növekedés nem magyarázható csupán ezzel.

Szerinte a növekedés oka, hogy a „választók már előretekintenek”

kevesebb mint 10 hónap múlva lesz az európai parlamenti választás, amelynek „jelen pillanatban nagyon komoly tétje van, hiszen amit április 8-án Magyarországon meg tudtak üzenni a választók, azt most európai szinten is ki tudják mondani”. A politológus szerint a pártok kínálata alapján azt látni, hogy jelenleg kizárólag a Fidesz-KDNP tud válaszokat adni azokra a kihívásokra, amelyek Európát érik.

Origo: Áljelölt és rasszista támadások: így kampányol Dömsödi Gábor Pásztón

Vasárnap időközi testületi és polgármester-választást tartanak a Nógrád megyei Pásztón, miután az országgyűlési választások után a képviselőtestület föloszlatta magát.

Dömsödi Gábor jelenlegi polgármester, bukott televíziós, trükkökkel igyekszik bebiztosítani hatalmát: Farkas Attila néven indítják független önkormányzati jelöltként a hivatal alkalmazásában álló Farkas Mihály Attilát.

Ebben az a trükk, hogy a városban elismert és népszerű, eddigi fideszes alpolgármestert és képviselőt Farkas Attilának hívják. Ő azonban most csak a polgármesteri posztért indul (a törvény szerint indulhatna képviselőjelöltként is), ezért sokan azt hihetik, az ő neve szerepel az egyéni képviselők szavazólapján is.

De nem ez az egyetlen elképesztő eleme Dömsödiék kampányának, egyik embere durva, rasszista Facebook-bejegyzéseket támogat. A bukott tévés saját maga vallotta be: egyéb jövedelme sincs már, csak a megélhetési polgármesterkedés, így nyilvánvaló: egyetlen célja, hogy megőrizhesse a székét.

Pesti Srácok: Újjáépítés helyett a migránsimport fenntartásában érdekeltek az uniós vezetők

A Közel-Keleten a demokrácia, a fékek és ellensúlyok hiányára hivatkozva nem kezdik meg nyugati segítséggel az újjáépítést, Afrika kapcsán pedig már csak legyintenek a segélyszervezetek vezetői, hogy a globális felmelegedés miatt az elvándorlás úgyis megállíthatatlan. A magyar kormány álláspontja szerint nem a problémát kell Európába importálni, hanem a bajba jutott országoknak helyben kell segíteni. Bár egyre több európai állam gondolkodik hasonlóképpen, egyes vezetőknek és szervezeteknek mintha érdekükben állna továbbra is fenntartani a migrációt gerjesztő válságot – írja portál terjedelmes elemzésében, amelynek összegzése szerint láthatóan

Európában is egyre erősödnek azok a hangok, amelyek a globális migrációs válság megoldását a helyben segítésben látják.

Bár vannak országok, amelyek gazdasági érdekeiket humanitárius segtségnyújtásnak álcázva házhoz rendelik a menekülteket, akikből reményeik szerint olcsó munkaerő lesz, a migránsok magas száma egyre több európai választópolgárt bizonytalanít el a jelenleg propagált megoldások helyességében. A válságban lévő, és a Nyugati országok előtti legnagyobb kihívás, hogy megoldható -e az innováción és a forrásokon keresztül élhetővé tenni Afrikát és a Közel-Keletet, és ez a szándék képes lesz -e felülírni a hatalmi villongásokat. Egy azonban biztos, a problémák Európában történő kezelése eddig semmilyen eredményre nem vezetett.

Magyar Hírlap: Vonakodnak fizetni az elítélt balosok

Még 2018 februárjában jogerősen egyetemlegesen kétszázhúszmillió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla a hűtlen, illetve hanyag kezelés miatt elítélt szocialista és szabad demokrata önkormányzati képviselőket, egyelőre egyetlen fillért sem fizettek meg a VI. kerületi önkormányzatnak. A másodfokon eljáró bíróság két Andrássy úti ingatlan 2004-es elidegenítése ügyében, több száz millió forintos hűtlen kezelés miatt helybenhagyta a Fürst Györgyre első fokon kiszabott két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztést. A vagyongazdálkodásért felelős volt MSZP-s alpolgármester bűntársai, tizenegy egykori szocialista, illetve szabad demokrata önkormányzati képviselő esetében ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla hűtlen kezelésről hanyag kezelésre enyhítette a vádlottak büntetését, s a felfüggesztett szabadságvesztést megrovásra mérsékelte.

A másodfokú bíróság az önkormányzatnak megítélt polgári jogi igény összegét 123 millió forintra mérsékelte, amit az elítélteknek egyetemlegesen kell megfizetniük. Ez az összeg a kamatok miatt emelkedett csaknem kétszázhúszmillió forintra a bíróság 2018. február 28-i végzése alapján.

Hiába küldött ki fizetési felszólítást a terézvárosi önkormányzat, a kötelezettek egyelőre nem is reagáltak, sőt volt olyan egykori önkormányzati képviselő, aki át sem vette az önkormányzat fizetési felszólításáról szóló értesítőt.

Tessék választani! – Vasárnap, négy helyen is lesz rá lehetőség

0

Négy településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: Balmazújvárosban, Felcsúton és Sorkikápolnán polgármestert, Pásztón településvezetőt és képviselőket is választanak.  A hétvégi négy időközi választás körül kettőt országos figyelem kísér: a felcsútit és a pásztóit.

Fotó: Facebook

A Fejér megyei Felcsúton biztosan új személy veszi át a település irányítását – az ország gázszerelője, az Orbán Viktor barátjaként elhíresült, az elmúlt években viharos gyorsasággal Magyarország egyik leggazdagabb emberévé vált Mészáros Lőrinc ugyanis lemondott. Az országos figyelmet nem csak amiatt váltotta ki ez a vasárnapi voksolás, hanem amiatt is, mert megjelent a Kétfarkú Kutyapárt, amely nem a visszafogottságáról híres.

A viccpárt mindig tesz egy csavart abba, amit csinál: ezúttal azzal, hogy egy Mészáros Lászlót indította a Mészáros Lőrinc által a szavazók figyelmébe ajánlott, eddig helyetteseként funkcionáló Mészáros László István ellen.

A három Mészárost egyébként semmilyen rokoni kapcsolat nem fűzi egymáshoz. A falu választói névjegyzékében szereplő 1507 ember könnyen téveszthet tehát az iksz behúzásakor. A Kutyapárt egyébként azzal is rájátszott a névazonosságra, hogy saját jelöltjének plakátjait a Fidesz-KDNP színeiben induló Mészáros Lászlóéra hajazóan terveztették.

A kutyapártos Mészáros László a Független Hírügynökségnek adott interjújában a többi között azt mondta, hogy „Természetesen én nem félek, engem az ilyen veszélyes szituációk kifejezetten inspirálnak. Ha valaki erődemonstrációt tart, az ellenállást vált ki belőlem, de tisztában vagyok azzal, hogy ma sokan féltik az egzisztenciájukat Magyarországon. Viszont szeretnék egy olyan közhangulatot kialakítani, amelyben az embereknek nem kell semmitől tartani.

Erre a legjobb módszer a humor, ha a hatalmat kinevetik, akkor a félelem megszűnik.

Ha majd polgármesterként viccesen kicsúfolnak a hibáimért, akkor velük nevetek, s kijavítjuk a tévedést.”

 

 

Fotó: Hír TV

A Nógrád megyei Pásztón polgármestert és képviselőket is választanak vasárnap, ugyanis a település képviselő-testülete április végén feloszlatta magát. Az időközi választáson újra elindul a polgármesteri tisztségért Dömsödi Gábor (független), aki 2014 óta áll a város élén, s a Momentum és a Párbeszéd támogatja őt ebben, ami érdekes, hogy ezt ő nem kérte, hanem maguk ajánlották fel.

Dömsödi a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy

nem csinált kampányt – mint mondta: három és fél éve egy város polgármestere, akkor mit kampányoljon?

A viszony azért romlott meg – mondta –, hoyg indult az országgyűlési választásokon, amelyen egyébként a Fidesz-KDNP és a Jobbik jelöltje után csak a harmadik helyet tudta elérni.

Dömsödi mellett Farkas Attila (Fidesz-KDNP) volt alpolgármester és Plecskó Péter (független) volt képviselő is megméretteti magát. A nyolc önkormányzati képviselői helyre 39-en pályáznak. A csaknem tízezer lakosú nógrádi városban a szavazatra jogosultak száma megközelíti a 7700-at.

A Hajdú-Bihar megyei Balmazújvárosban a korábbi polgármester tisztségének megszűnése miatt kellett kiírni az időközi választást, a települést 2014 óta vezető Veres Margitot (független) ugyanis áprilisban hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla. A vasárnapi voksoláson 14 137-en jogosultak szavazni, ők négy jelölt – Csige Sándor (független), Dobány László (Magyar Munkáspárt), Hegedüs Péter (független), Nagy Tamás (független) – közül választhatnak – írja az MTI.

A Vas megyei Sorkikápolnán az időközi választást Nárai László (független) polgármester halála miatt írták ki. A tisztségért két független jelölt indul: Fodor Béla József és Tóthné Plózer Judit. A 250 lakosú faluban 205 választásra jogosult adhatja le vasárnap a voksát.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK