Kezdőlap Címkék BP

Címke: BP

15-22 milliárd dollárt kell leírnia a Shellnek

Nagy bajban a nagy olajtársaságok a csökkenő olaj fogyasztás miatt – írja a Bloomberg. A Shell kénytelen hatalmas összegeket leírni, míg BP eladta egyik részlegét, hogy pénzt szerezzen – számol be a BBC.

A második negyedévben a Shell olajtermék eladásai napi 3,5-4,5 millió hordó között lesznek havonta míg tavaly ez a szám 6,6 millió hordó volt – közli a Shell előzetes jelentése. Emiatt az olaj óriás kénytelen lesz leírni 15-22 milliárd dollárt!

Mi lesz a földgázzal, amire a jövőt alapozták?

A cseppfolyósított földgáz üzletág sem áll jól

A Bloombergnek nyilatkozó szakértő szerint épp ez az ágazat szenvedi el a legnagyobb csapást: egyrészt leértékelődnek a részvényei másrészt pedig kérdésessé válik az egész hosszú távú üzleti terv! “Lefelé mennek a bevételek a második negyedévben” – hangsúlyozza a Banco Santander szakértője. Jason Kenney szerint ezeket a negatív tendenciákat be lehetett árazni úgyhogy a jövőben talán felfelé is mehetnek a részvényárak.

A BP 5 milliárd dollárért eladta petrolkémiai részlegét

Bernard Looney, a BP főnöke elmondta a BBC-nek, hogy “meglepi a piacot ez az eladás”. Mindezt elsősorban környezetvédelmi szempontokkal indokolta meg a cég, de a szakértők szerint legalább ennyire fontos motiváció volt a pénz szerzés is. A BP döntése az egész globális gazdaságot érinti, mert a több mint 1700 munkatárs nemcsak brit üzemekben dolgozott hanem az USA-ban, Trinidad-on, Belgiumban, Kínában, Malajziában és Indonéziában. Németországban két petrolkémiai üzeme is van a BP-nek, de ezeket nem adják el.

Nem a petrolkémia az olajipar jövője

2018-ban a Nemzetközi Energia Ügynökség még azt jósolta, hogy a csökkenő olaj fogyasztást ellensúlyozhatja a műanyag gyártás. Azóta viszont a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt az olajcégek másképp látják a helyzetet: évtizedekig alacsony marad az olajár! Ezt jósolta a BP a hónap elején. Ennek a pesszimista jövőképnek megfelelően 10 ezer dolgozó elbocsátását helyezte kilátásba.

Az 5 milliárd dolláros eladással a BP idő előtt teljesítette tervét, mely csak jövőre irányozta elő az összesen 15 milliárd dolláros értékesítést.

Greenpeace: mi lesz a pénzzel?

A környezetvédő szervezet felszólította a BP-t, hogy az 5 milliárd dollárt környezetkímélő beruházásokra fordítsa. “Ha a BP-t érdekli a bolygónk jövője, akkor megújuló energia forrásokba fekteti a pénzt” – nyilatkozta a BBC-nek a Greenpeace olaj kampányainak egyik vezér alakja, Mel Evans.

Pikáns: Kínaiaké a Rosznyefty 14 százaléka

0

A CEFC kínai beruházási csoport bevásárolta magát a világ vezető tőzsdéin jegyzett orosz olajvállalatába, a Rosznyeftybe, miután megvette a QIA katari befektetési alap és a Glencore svájci cégcsoport konzorciumának 14,16 százalékát.

A vételi árról a Rosznyefty vezetője nem közölt semmit, hozzátette azonban, hogy az ügylet lezárásához a kínaiaknak még néhány engedélyt be kell szerezniük – írja az MTI. A Reuters a kínai cég egyik képviselőjét idézve ugyanakkor azt mondta, hogy 9,1 milliárd dollárt fizettek a 14,16 százalékért.

A kínai befektető hitelből vásárolta meg a részesedést, a hitelnyújtó pedig egy európai bank volt.

A Rosznyefty többségi tulajdonosa az orosz állam, 50 százalék plusz egy részvénnyel, a második legnagyobb résztulajdonos pedig az olajipari BP, 19,75 százalékkal.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK