Kezdőlap Címkék Barcelonai merénylet

Címke: barcelonai merénylet

Hol van az iszlám állam Európai központja?

0

Az öreg kontinenst eddig megkímélték a dzsihadista terroristák, és most is csak azért hajtottak ott végre két merényletet, hogy eltereljék a figyelmet arról, hogy az Iszlám állam európai stratégiai központja valószínűleg valahol Katalóniában van – állítja a dzsihád terrorizmus egyik legjobb francia szakértője.

Jean-Pierre Filiu véleményét a párizsi Le Monde ismerteti. A szakértő felhívja a figyelmet arra, hogy 2015. óta követ el merényleteket Európában a szíriai és iraki központú Iszlám állam. Azóta Párizs, Berlin, London már szerepelt a célpontok között, de Madrid vagy Barcelona nem. Pedig régebben – 2004-ben – pont Spanyolországban volt a legvéresebb iszlamista merénylet, amely 191 ember életét követelte Madrid főpályaudvarán, az Atochan. Felmerül a kérdés,

vajon miért nem akcióztak a közelmúltban Katalóniában vagy Spanyolország más részein az Iszlám állam terror különítményei?

Azért, mert ott vannak az Iszlám állam kiképző központjai, bombakészítő helyei és valószínűleg ott állomásozik az európai vezérkar is – válaszolja meg a kérdést a szakértő. Az ő biztonságuk érdekében kímélték meg eddig Spanyolországot a dzsihád terroristák.

De akkor most miért lett vége ennek? Miért ez a két véres merénylet Katalóniában? A terrorelhárító szakértő válasza a következő:

felrobbant egy bomba a merénylet előtti este Alcanarban, s erről akarták elterelni a figyelmet az iszlamista terroristák.

Korábban egyébként a FÜHÜ is beszámolt a robbanásról, s arról, hogy emiatt volt a két kisebb merénylet. Ám ezidáig arról nem esett szó, hogy ez egy figyelemelterelő művelet lett volna.

A terroristák egyike, aki belevezette az autót a tömegbe Barcelonában, nyilvánvalóan pályakezdő volt, ugyanakkor profi lehetett az az öt, aki egy Audiban a másik helyszínen próbálkozott. A szakértő ebből arra is következtet, hogy Spanyolországban jóval nagyobb a dzsihád terroristák száma mint ahogy azt korábban képzelték. Az alvó sejtek csak bevetésre várnak valahol Európában.

Az Iszlám állam nagyon meggyengült az utóbbi időben. Az európai terrorelhárító szolgálatok attól tartanak, hogy a központban kiadják a jelszót:

az európai útlevéllel rendelkező dzsihád harcosok térjenek haza!

Több ezren lehetnek. Ha ehhez hozzáadjuk a valószínűleg Spanyolországban rejtőzködő vezérkar szakértelmét terrorakciók megszervezésében és lebonyolításában, akkor Európa forró ősz elé nézhet.

A lecke tehát fel van adva a terrorelhárító szolgálatoknak mindenütt Európában, de elsősorban Spanyolországban.

 

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!