Kezdőlap Címkék Barbarin

Címke: Barbarin

Lemond Franciaország prímása miután elítélték egy pedofil perben

0

Féléves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság Philippe Barbarin bíborost, mert nem jelentette a hatóságoknak egy pedofil pap ténykedését. Barbarin Lyon érseke és ebben a minőségben Franciaország prímása. Az ítélet után bejelentette:

Felajánlottam lemondásomat a szentatyának

Ferenc pápa hamarosan fogad ebben az ügyben – mondta sajtóértekezletén a bíboros. Egyházi szakértők szerint Ferenc pápa nem fogadná, ha nem kívánná elfogadni a lemondását. A francia püspöki kar úgy véli, hogy Barbarin bíboros csak érseki tisztéről akar lemondani, de meg kívánja őrizni a bíborosi kalapot. Korábban Washington és New York ex érseke lemondott bíborosi rangjáról is miután elítélték pedofil perekben. Az ő esete azonban jóval súlyosabb volt hiszen őt magát is pedofil bűncselekményekben találta bűnösnek a bíróság. Ezért Ferenc pápa az amerikai bíborost kizárta a papi rendből noha korábban jó kapcsolatot ápolt vele. Philippe Barbarin bíboros fontos tisztséget töltött be a Vatikán diplomáciájában is.

Korábban Ferenc pápa rá bízta az üldözött közel-keleti keresztények gyámolítását

Franciaország évszázadok óta a közel-keleti keresztények fő európai támogatójának számít. Az örmény népirtás idején például a legtöbb menekült Franciaországban talált új hazára. A francia püspöki kar szerint lehet, hogy Barbarin bíboros csak az érseki székről mond le Lyonban, de ettől függetlenül bíborosként tovább folytatja munkáját a közel-keleti keresztények érdekében. Nyilvánvalóan erről is szó lesz akkor amikor a Vatikánban Ferenc pápa fogadja Barbarin bíborost.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK