Kezdőlap Címkék állambiztonság

Címke: állambiztonság

Hogy végezte Kína kérészéletű külügyminisztere?

Öngyilkos lett vagy halálra kínozták az ex külügyminisztert az állambiztonság nyomozói miután Moszkva értesítette Pekinget: Csin Kang szeretője, aki gyereket is szült neki az MI 6 ügynöke.

Fontos üzenetet hozott Putyintól Hszi Csin-ping elnöknek Andrej Rugyenko orosz külügyminiszter-helyettes júniusban: Csin Kang külügyminiszter és a rakéta haderőnem vezérkara “együttműködik “ az angolszász hírszerzéssel. Ezt követően Csin Kang eltűnt, azóta sem látta senki sem. Karrierje korábban rakéta sebességgel ívelt fölfelé egészen a bukásáig hiszen Hszi Csin-ping elnök kedvenc diplomatája volt.

Nem is oly rég a pekingi külügy szóvivőjeként szolgált, de ekkor nagy szerencse érte: rábízták Hszi Csin-ping elnök külföldi utazásainak megszervezését. Ezt követően villámgyorsan külügyminiszterhelyettessé nevezték ki, majd megkapta a legfontosabb diplomáciai posztot: nagykövet lett Washingtonban, ahol arról panaszkodott, hogy a kutya sem áll szóba vele az amerikai vezetők közül. Ennek ellenére Hszi Csin-ping elnök hamarosan külügyminiszterré nevezte ki noha más diplomaták sokkal érdemesebbek lettek volna erre.

A villámkarrier Hszi Csin-ping elnök műve, a fatális bukás okozója pedig a szeretője.

Fu Hsziao-tian a Phoenix televízió üdvöskéje volt. Ezt megelőzően az újságírónő Cambridge-ben tanult, ahol a brit hírszerzés előszeretettel toboroz ügynököket. Minden bizonnyal ott szervezték be a fiatal és csinos újságírónőt, akit ráállítottak a törekvő diplomatára. A kapcsolat olyannyira kivirágzott, hogy az USA állampolgár tévés újságírónő gyereket szült Kína külügyminiszterének miközben a két nagyhatalom a hidegháború szélére sodródott. Az ifjú hölgynek igen gazdag támogatói lehettek hiszen olyan értékes ajándékokat küldött az Alma maternek Cambridgebe, hogy nevét megörökítették az egyik díszkertben. Manapság ehhez az kell Cambridgeben, hogy az illető legkevesebb 250 ezer fontot adományozzon az Alma maternek. A tévében jól fizetnek, de ennyire nem…

Fu újságírónőre már a kínai elhárítás is gyanakodott miután a társas oldalakon célozgatott arra, hogy újszülött gyermekének apja nem más mint Kína külügyminisztere. Áprilisban Pekingbe repült, és azóta nem látta őt senki sem.

Az újságírónő miatt lebukott a hadügyminiszter és a rakéta csapatok vezérkara is

A kínai hírszerzés felfigyelt arra, hogy az Egyesült Államokban túlságosan is sokat tudnak Kína nukleáris csapásmérő rakéta haderőnemének működéséről. Fu újságírónő, akit időközben valószínűleg fejbelőttek, ott is gyűjtött szigorúan titkos információkat. A rakéta csapatok három legfontosabb vezetője pillanatok alatt eltűnt, és helyükre nem a saját haderőnemből hanem a haditengerészettől és a légierőtől érkezett tábornokok kerültek vagyis az egész haderőnem gyanússá vált. A haderőnem egy korábbi parancsnokhelyettese villámgyorsan meghalt, a betegség jellegét nem közölték. Nem sokkal ezután eltűnt Li Sang-fu hadügyminiszter is, akit éppúgy mint Csin Kang külügyminisztert Hszi Csin-ping emberének tartottak. Márciusban nevezték ki a posztra, és szinte azonnal eltűnt. Csak októberben jelentették be a leváltását. A külügyminiszter újra az előd lett: Vang Ji, aki tagja a Politikai bizottságnak is vagyis ő számít Kína első diplomatájának. Hadügyminisztere egyelőre nincsen Kínának.

Időközben elhalálozott Li Ko-csiang ex kormányfő, aki állítólag belefúlt az uszoda vizébe amikor szívinfarktust kapott. Rossz nyelvek szerint ez olyan Pekingben mint Moszkvából az a hír, hogy valaki kiesett az ablakon.

Csakhogy Li Ko-csiang nem volt akárki: a majd mindenható kommunista párt második számú vezetőjének számított egészen a legutóbbi pártkongresszusig. Ahol is botrány tört ki a leváltása miatt. Hu Csin-tao ex főtitkár tiltakozott a plénum előtt, mire kivezették a teremből mondván “gyengélkedik a veterán vezető”. Neki ugyanis azt ígérte Hszi Csin-ping elnök, hogy a második számú vezető elveszíti ugyan posztját hiszen túljutott a korhatáron, de benne marad a Politikai bizottságban vagyis továbbra is hallathatja a hangját a legfelső pártvezetésben. Nem így történt: a második számú vezető még a központi bizottságba sem került be. Majd pedig belefulladt egy uszoda vizébe. Hszi Csin-ping elnök irodájából rögtön jött is a parancs: nem kell túlzásba vinni a gyász szertartást. 1989-ben az vezetett el a Tienanmen téri lázadáshoz, hogy egy reformista pártvezér, Hu Jao pang temetését használta ki a változást kívánó frakció a politikai szervezkedésre. Kínában a Tienanmen téri lázadás és annak leverése továbbra is tabu, mert ország világ előtt megmutatta a kommunista pártvezetés megosztottságát. Csao Ce-jangot, aki pedig a kommunista párt főtitkára volt, leváltották, és haláláig házi őrizetben állt. Csao Ce-jang reformista vezér 85 éves korában halt meg, és az emlékiratait ezzel a címmel jelentették meg külföldön: az Állam foglya…

Kész a III/3-as főtisztek listája

33 évvel a rendszerváltás után tette ezt közzé Tabajdi Gábor  történész arról a belső elhárításról, melyet feloszlattak a szocialista rendszer bukásakor. 600 név és 131 fotó szerepel a könyvben, melyet az 56-os intézet adott ki.

“A történelem nem a kémregények világa. A diktatúra állambiztonságának hétköznapjai sok esetben irodai papír munkát jelentenek” – mondta Tabajdi Gábor  történész a valasz.hu portálnak. Kiemelte Harangozó Szilveszter tábornok személyét. Ő Péter Gábor titkárságán kezdte meg karrierjét vagyis az ÁVH keretei között kóstolt bele az állambiztonsági munkába. Jegyezzük meg, hogy Kádár János felesége is ott dolgozott, ezért volt Péter Gábor altábornagy, az ÁVH vezetője Kádár esküvői tanúja. A Rajk per idején 1949-ben Kádár János és Péter Gábor gyakran együtt hallgatták ki a félig agyonvert kommunista vezetőt, akivel együtt irányították az illegális pártot 1945 előtt. Péter Gábort 1953 elején tartóztatták le cionista összeesküvés vádjával – Sztálin parancsára.

A szovjet diktátor halála után a per folytatódott Péter Gábor és más ÁVH vezetők ellen, de a cionizmust törölték a vádak közül. Harangozó Szilveszter fontos szerepet töltött be a megtorlásokban 1956 után. 1971-től vált a III/3-as főosztály vezetőjévé. 1985-ben a belügyminiszter helyetteseként az állambiztonság főnöke lett.

“A megismert főtisztek egynegyedének volt ávós múltja” – hangsúlyozta Tabajdi Gábor történész. Aki azt is elmondta, hogy

”1956 után az ávós állomány 99%-át átigazolták.”

Az ávós nem vész el csak átalakul

Hova tűnt az ÁVH csapata? Szovjet hatásra az állambiztonsági tisztek fontos posztokra kerültek a minisztériumokban, államigazgatási szervekben vagy a sajtó irányításában. Jurij Andropov, aki a Szovjetunió budapesti nagykövete volt 1956-ban egész pályafutása során “magyar komplexusban” szenvedett miután látott ávós tiszteket faágra akasztva. A Mitrohin archívumból kiderült, hogy ő javasolta az állambiztonsági hálózat kiterjesztését, melyet azután a KGB elnöki pozíciójában 1967-1982 meg is valósított. A döntésképtelen kommunista párt helyett az állambiztonságot szánta a rendszer vezető erejének.

A fontos információkat a szolgálat magának tartotta meg. Amikor 1982-ben Jurij Vlagyimirovics Andropov a kommunista párt főtitkára lett, akkor kiderült: szinte egyedül ő tudja áttekinteni a helyzetet, mert információi csakis neki vannak igazán. Gorbacsov emlékirataiban azt írta:

“1983-ban mint a politikai bizottság tagja és a központi bizottság titkára megkértem Andropovot Rizskovval, a Tervhivatal elnökével együtt, hogy mutassa már meg a költségvetés valós számait!” Mire a válasz: „túlságosan sokat kértek elvtársak!”

“1962 után Magyarországon az állambiztonság a kemény fellépés helyett a manipulációt választotta” – hangsúlyozta Tabajdi Gábor.

Sajnos azzal a kérdéssel nemigen foglalkozik, hogy mi lett a belügyi főtiszti karral a rendszerváltás után. Pedig Andropov árvái Magyarországon továbbra is fontos szerepet játszottak és játszanak a közéletben. Nemcsak nálunk van ez így hiszen Iliescu Romániában, Babis Csehországban vagy Bojko Boriszov Bulgáriában  az állambiztonság főtisztjei voltak már a kommunista időkben is. Ami még ennél is érdekesebb: a nemzeti együttműködés rendszere sok tekintetben Andropov öröksége. A hálózat, amely mindent és mindenkit ellenőriz, és amelyet személyesen a nagy vezér irányít nagyon is ismerős nálunk is.

Csakhogy a III/3-as dokumentáció jelentős részben megsemmisült. Miért? Amikor a belügyesek rájöttek, hogy a rendszerváltozás elkerülhetetlen, akkor nekiálltak az iratok megsemmisítésének, de észrevették, hogy nem érnek a végére pedig azok a legérdekesebb információk. Ezért azután hozzáláttak az utolsó időszak megsemmisítésének. “Így maradt meg a közepe a III/3-as dokumentumoknak” – nyilatkozta Tabajdi Gábor történész a valasz.hu-nak.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK