A rendszeres mérsékelt kávéfogyasztás számos betegség, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség és a stroke megelőzésében segíthet. Ez áll a Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism folyóiratban megjelent tanulmányban – írja a Medical News Today.
Azok az emberek, akik napi három csésze kávét vagy 200-300 milligramm koffeint fogyasztottak, 48,1%-kal alacsonyabbak voltak az új kardiometabolikus betegségek, mint azoknál, akik szinte egyáltalán nem fogyasztottak koffeint.
Eközben azoknál, akik napi 100 mg-nál kevesebb koffeint fogyasztottak, 40,7%-kal alacsonyabb volt a betegségek kockázata.
Mik azok a kardiometabolikus betegségek
A kardiometabolikus betegségek olyan betegségek komplexuma, amelyek olyan gyakori betegségeket foglalnak magukban, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség, a stroke és más, a szív- és érrendszeri és az anyagcsere-rendszerek
munkájához közvetlenül kapcsolódó patológiák. E betegségek közül akár egy is megkétszerezi a halálozás kockázatát, több betegség egyidejű jelenléte pedig hétszeresére növelheti a halálozás kockázatát. Ezenkívül a kardiometabolikus multimorbiditásban szenvedőknél nagyobb a fizikai funkcióvesztés kockázata, és nagyobb valószínűséggel tapasztalnak stresszt.
Hogyan tanulmányozták a kávé hatását
A brit Biobank adatain alapuló tanulmány több mint 500 000 37 és 73 év közötti emberre terjedt ki. A résztvevők tájékoztatást adtak egészségi állapotukról, beleértve a kórtörténetet, a kórházi feljegyzéseket és a koffeinfogyasztásról szóló önbevallást.
Kiválasztották azokat, akik teljes körű információt szolgáltattak a koffeinhasználatról, a kutatók több mint 360 000 személy adatait elemezték.
Több mint koffein
A kávé és a tea több száz bioaktív vegyületet, például flavonoidokat és polifenolokat tartalmaz, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
Ezek az anyagok segíthetnek csökkenteni a szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségek kockázatát. Különösen segíthetik a szervezetet az inzulin jobb felhasználásában, ami fontos a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
A kutatók azt is megjegyezték, hogy a kávé és a tea jótékony tulajdonságai ellenére más koffeintartalmú italok, például az energiaitalok és az üdítőitalok nem rendelkeznek ugyanolyan pozitív hatással. Ezen italok magas cukortartalma semlegesítheti
a koffein bármely jótékony hatását.
A mértékletesség igénye
Annak ellenére, hogy a koffein számos előnnyel jár a szív- és érrendszerre, az orvosok óvakodnak a stimuláns túlzott fogyasztásával szemben. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) ajánlása szerint a koffein biztonságos napi adagja egészséges felnőttek számára legfeljebb 400 mg, ami körülbelül 4-5 csésze kávénak felel meg.
Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a koffeinfogyasztás nem mindenkinek való. Magas vérnyomásban, szívritmuszavarban, gyomorfekélyben, szorongásos zavarban szenvedők vagy terhes nők korlátozzák ennek a stimulánsnak a fogyasztását.
Hogyan befolyásolja a koffein a glükózszintet
A cukorbetegséggel kapcsolatos érdekes szempont, hogy a koffein átmenetileg megemelheti a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegeknél.
Ez az inzulinérzékenység csökkenése miatt következik be, ami az étkezés utáni glükózszint enyhe növekedéséhez vezet. E mellékhatás ellenére a mérsékelt koffeinfogyasztás általános hatása előnyösnek tűnik a kardiometabolikus betegségek kockázatának csökkentésében.
Emlékeztetni kell arra, hogy olasz tudósok kijelentették, hogy az eszpresszó kávé megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását.