“A Palesztin Hatóság kész a gázai övezet irányítására”

0
726
twitter.com

Ezt mondta Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke – a politikai átváltozás Nagymestere – Antony Blinken amerikai külügyminiszternek Ramallah városában. Az USA külügyminisztere ezt megelőzően Egyiptom, Jordánia, Katar és Szaúd Arábia külügyminiszterével tárgyalt a gázai rendezésről.

Abban minden érintett fél egyetértett, hogy a Hamász az Izrael elleni terrortámadás után nem maradhat a gázai övezet irányítója. A mérsékelt arab országok arra kérték Blinken amerikai külügyminisztert, hogy bírja rá Izraelt egy tűzszünetre a gázai övezetben. Ellenkező esetben ugyanis fennáll egy általános vallásháború lehetősége a Közel Keleten. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon az állásponton van, hogy meg kell semmisíteni a Hamászt. Az USA mérsékletre inti Izraelt saját afganisztáni tapasztalataira hivatkozva: az amerikai csapatok 2001-ben foglalták el az országot arra hivatkozva, hogy a tálib rendszer látta vendégül Oszama bin Ladent és az Al Kaidat, amely kitervelte a szeptember 11-i merényletet. Az USA 20 évig tartotta ellenőrzése alatt Afganisztánt, sok más NATO állam – így Magyarország is küldött csapatokat, de amikor az amerikaiak kivonultak az országból 2021-ben, akkor a nyugatbarát rendszer pillanatok alatt összeomlott, és visszatértek “a legyőzött” tálibok. Akik most azonnal jelentkeztek: támogatni akarják a Hamász Izrael elleni háborúját!

“A katonai megoldások nem teremtik meg Izrael biztonságát”

Erre a nyilvánvaló tényre hívta fel a figyelmet Mahmud Abbasz, aki népírtásnak nevezte Izrael gázai bevonulását. A palesztin hatóság vezetője arra utalt, hogy

Izrael minden háborúját megnyerte az arabok ellen, de a békét mindig elveszítette, mert a palesztin probléma változatlanul megoldatlan azóta, hogy 75 évvel ezelőtt megalakult Izrael állam.

Izrael hosszú háborúra készül a gázai övezetben – hangsúlyozza Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Az amerikaiak felidézik Stan McCrystal tábornok, egykori afganisztáni főparancsnok nagy mondását: ”Minden egyes megölt civil potenciális dzsihád harcosokat jelent hiszen a családtagok, rokonok és barátok közül sokan beállhatnak  a terroristák közé.“ A gázai övezetnek 2,3 millió lakosa van, a Hamász terrorista szervezet létszámát mintegy 50 ezer főre becsülik. Hanije, a Hamász politikai vezetője Katarban él egy luxus villában. Korábban a katari emír fizette a közalkalmazottak bérét a gázai övezetben.

Közben az izraeli erők előrenyomulnak a gázai övezetben: a vezérkari főnök már a helyszínen tartott parancsnoki gyűlést. Herzl Halevi altábornagy gázai megjelenéséről videót tett közzé az izraeli hadsereg. Egy szélsőjobboldali miniszter közben azt a kijelentést tette, hogy “Akár atomfegyvert is be lehetne vetni a gázai övezetben hiszen ott mindenki Hamász terrorista.” Amihal Elijahu örökségvédelmi miniszter véleményével Benjamin Netanjahu miniszterelnök  nem értett egyet mondván: “Egyesek elrugaszkodnak a valóságtól”, ezért a szélsőjobboldali minisztert felfüggesztették.

Ehhez a miniszterhez tartozik Jeruzsálem városa is, mely nemcsak a zsidóságnak, de a keresztényeknek és a muzulmánoknak is szent városa. A palesztinok olyan államot követelnek, melynek fővárosa Jeruzsálem. Blinken amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az USA támogatja a palesztin állam gondolatát, de Jeruzsálemről nem beszélt. Korábban ugyanis Trump elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .