A Hamász sokkal jobban ismeri Izraelt mint az izraeli hírszerzés a palesztin szervezetet

0
761
x.com

A Hamász igen hatékony hírszerző és kémelhárító szolgálatot épített ki, és ennek következtében Izrael képtelen volt beépíteni ügynökeket a palesztin szervezetbe, ez volt a siker egyik titka – mondták szakértők a New York-i Bloombergnek.

Izrael teljes mértékben az informatikára támaszkodott, amiben az egyik legjobb a világon. Csakhogy a Hamász ezt tudta, ezért nem használtak elektronikus eszközöket, csakis közvetlen emberi kommunikáció volt és van a parancsnokság és a csoportok között. A Hamász hírszerzői megfigyelték, hogy nagyon kevés izraeli katona őrzi a kerítést a határon, ezért ott át lehet törni. Körülbelül ezer Hamász harcos így jutott be Izraelbe, és így tudott ott gyilkolni és túszokat ejteni.

Megkönnyítette a Hamász dolgát, hogy Izraelben heves politikai ellentétek vannak, és ezek nem kímélik sem a hadsereget sem pedig a titkosszolgálatokat.

A Times of Israel megírta, hogy Egyiptom többször is hiába figyelmeztette Izraelt, hogy “a Hamász valamilyen nagy akcióra készül”, ez az információ kézen közön elfelejtődött, mert a belső harcok az izraeli elitben elvonták erről a figyelmet. Mindezt alaposan megfigyelte a Hamász, és ezért is indíthatott meglepetésszerű támadást a hétvégén Izrael ellen.

Túlzott magabiztosság Jeruzsálemben

Ki tudjuk lőni az ellenséges rakétákat mielőtt azokat elindítanák Izrael ellen – ezzel dicsekedett a légierő két évvel ezelőtt. Ehhez képest a Hamász többezer rakétát tudott kilőni izraeli célpontokra az akció első 24 órájában!

Amit a legjobban elnéztek az izraeli titkosszolgálatok az az, hogy félreismerték illetve egyáltalán nem is ismerték a Hamász vezérkarát. Nem tudták, hogy miképp gondolkodnak, mire készülnek.

A Hamász megtanulta azt, hogy nem fenyegetőzni kell hanem meglepetésszerűen cselekedni.

“A képzelőerő hiányzott a titkosszolgálatok elemzőinél, hogy összerakják az egységes képet a különböző információs részletekből” – nyilatkozta a Bloombergnek  Beth Sanner, a titkosszolgálat egykori igazgató helyettese.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .