A HÁBORÚ 30. NAPJA – (folyamatosan frissítjük)

0
745

“Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

 

Biden kétnapos látogatásra érkezik Lengyelországba. 

Joe Biden amerikai elnök a tervek szerint Rzeszowban találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel és az amerikai légierő 82. légideszant hadosztályával, majd Varsóba utazik.

14:25 – A veszteségekről szóló ritka frissítésként Oroszország azt állítja, hogy katonái közül 1351 meghalt Ukrajnában. Az orosz védelmi minisztérium is elismerte, hogy 3825 katona megsebesült. A NATO március 23-i becslése szerint 7-15 ezer orosz katona vesztette életét az orosz ukrajnai háború négy hete alatt, míg Ukrajna becslése szerint 16 100 katona.

13:40 – A nagyszabású invázió egy hónapja Oroszországnak részben sikerült szárazföldi folyosót létrehoznia a Krím és a megszállt Donbász között, és csapatokat gyűjt, hogy megerősítse pozícióit Ukrajna északkeleti és keleti részén, miközben Szumi és Harkov lakóterületeit ágyúzzák.

12:05 – A Financial Times névtelen forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy Roman Abramovics orosz oligarcha „jóváhagyást kért” Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások elindításához február végén. David Arakhamia, az ukrán delegáció tagja megerősítette az FT-nek, hogy Fehéroroszországban találkozott Abramovicssal.

11:20 – „Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy 2022-ben legalább 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázzal lássa el Európát, más nemzetekkel együttműködve” – közölte a Fehér Ház.

10:35 – Oroszország reggel 7 óra 45 perckor ágyúzta a humanitárius segélyközpontnak otthont adó egészségügyi intézményt Harkovban – jelentette a Harkiv megyei rendőrség. Hét ember megsérült, közülük négyen meghaltak.

10:00 – Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója szerint Oroszország több kilövő rakétarendszerrel támadta meg a harkovi repülőteret. Oroszország Grad és Uragan rakétakilövő rendszerekkel is támadja a várost.

08:30 – A humanitárius segélyek érkeztek Melitopol városába, visszafelé a buszok mintegy 350 embert tudnak majd evakuálni.

08:10 – A német gazdasági minisztérium 2022-re 55%-ról 30%-ra kívánja csökkenteni az oroszországi gáztól való függőséget.

08:05 – Olaf Scholz német kancellár elutasította Oroszország azon követelését, hogy az EU és az USA rubelben fizessenek az orosz gázért, mivel a legtöbb létező gázvásárlási szerződés euróban vagy amerikai dollárban ír elő fizetést.

08:00 – Oroszország nagy pontosságú rakétáinak 60 százaléka nem találta el a célt – jelentette a Reuters.

07:50 – Az amerikai védelmi tisztviselők úgy értékelték, hogy az Orszk partraszállító hajót hajót sikeresen megtámadták, de nem tudták megerősíteni, hogy milyen típusú fegyverrel.

07:00 – CNN: Ukrajna azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy biztosítson számukra napi 500 Javelin és 500 Stinger vállról indítható légvédelmi és páncéltörő rakétát. 

Facebook

06:00 – Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az orosz erők továbbra is blokkolják Szumit és Harkovot, de a jelentések szerint néhány egység visszavonult Oroszországba a jelentős veszteségek miatt.

05:30 – Mariupol városi tanácsa segítséget kér, mivel a lakosok az élelmiszer utánpótlás elmaradása miatt kezdenek éhen halni.  A városi tanács közölte, hogy egyre többen maradnak ennivaló nélkül, mert a humanitárius folyosók létrehozására és a segélynyújtásra tett többszöri kísérletek kudarcot vallottak. Az orosz csapatok folyamatosan megszegték a tűzszüneti megállapodásokat.

04:30 – Joe Biden: Ukrajnának részt kell vennie a G20-ak ülésein, ha az Oroszország eltávolítására tett erőfeszítések nem járnak sikerrel.  Az európai szövetségesekkel való találkozás után Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott, és kijelentette, hogy fokozni kell az Oroszország elszigetelésére irányuló erőfeszítéseket, és Oroszországot ki kell venni a G20-akból.

02:45 – „Ukrajnának a közeljövőben az EU-ban kell lennie  – ezt Volodimir Zelenszkij az EU csúcstalálkozón videokapcsolaton keresztül mondta az érzelmesre sikeredett beszédében.

01:00 – Victoria Nuland, az USA politikai ügyekért felelős államtitkára: Az Egyesült Államok fontolgatja, milyen új fegyverrendszereket biztosítson Ukrajnának.

00:45 – Kanada kiterjeszti az Oroszország elleni szankciókat. Justin Trudeau miniszterelnök hivatala szerint az új szankciók az orosz parlament 160 képviselőjét, valamint bizonyos áruk és technológiák Oroszországba irányuló exportját érintik. Kanada emellett 50 millió dollárt adományoz Ukrajnát segítő nemzetközi jótékonysági szervezeteknek.

00:15 – Az ukránoknak maguknak kell eldönteniük, hogy kell-e területi engedményeket tenniük az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon. Ezt Joe Biden amerikai elnök jelentette be csütörtökön egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

2022. március 25.

20:00 – Zelenszkij sürgeti a G7-et, hogy teljesen blokkolja az orosz központi bankot és más bankokat. Felszólította továbbá a G7 országokat, hogy blokkolják Oroszországot a globális helymeghatározó rendszerben (GPS), és vezessenek be embargót az Oroszországgal folytatott kereskedelemre. Oroszország befagyasztott vagyonát Ukrajna jóvátételére kell fordítani – tette hozzá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .