A háború 23. napja – (Folyamatosan frissítjük)

0
1014

A huszonkettedik napja tartó orosz agresszió elleni harc egyre több véráldozattal folytatódik, amikor Biden és Blinken már háborús bűnösként beszél Putyinról, viszont az ukrán légtérzárról szó sem lehet.

 

18:00 – Eddig 130 embert mentettek ki a március 16-i orosz csapás következtében lerombolt mariupoli színházból. A civilek túlnyomó többsége azonban még mindig a romok alatt rekedt a lerombolt színház pincéjében.

17:30 – A Reuters kínai állami sajtóorgánumokra hivatkozik, amelyek szerint Hszi Csin-ping támogatja az ukrajnai békét. A jelentés szerint Hszi azt mondta amerikai kollégájának, Joe Bidennek, hogy a két országnak erőfeszítéseket kell tennie a világbéke érdekében.

16:55 – Az ukrán hadsereg megerősíti a védelmet Kijev környékén. Olekszandr Gruzevics, az ukrán szárazföldi erők vezérkari főnök-helyettese szerint a katonaság a harmadik védelmi vonalon dolgozik Kijev körül. „A város úgy készül, mintha egy erőd lenne” – tette hozzá.

16:20 – A háborút támogató tüntetésre a moszkvai Luzsnyiki stadionban került sor ahol a Krím 2014-es illegális annektálását ünnepelték. Maga Putyin is részt vett az eseményen, beszédet is mondott, amit a közszolgálati televízió is közvetített, de Putyin beszéde közben egyszerűen lekeverték a közvetítést. Hivatalosan váratlan technikai hiba lépett fel.

15:25 – Pentagon: A Védelmi Hírszerző Ügynökség szerint Vlagyimir Putyin orosz diktátor várhatóan nukleáris csapással fenyegetőzik, ha Ukrajna továbbra is védekezik Oroszország ellen.

14:30 – Pavliuk, Kijev megye kormányzója elmondta, hogy Szlavutics, Makariv, Dimir és Ivankiv, amelyek nem messze találhatók Kijevtől, víz, gáz, áram és kommunikáció nélkül maradtak.

14:05 – Egy fiatal kroleveci hatéves kisfiú az ukrán hadseregnek adta születésnapjára ajándékba kapott drónját miután hallotta a hadseregnek szüksége van pilóta nélküli légi járművekre – jelentette az ukrán parlament oktatási központja.

pravda.com.ua

13:20 – Az EU 300 millió eurós kedvezményes kölcsönt utalt át Ukrajnának a makroszintű pénzügyi támogatás második részleteként, és története során először ígéretet tett egy katonai konfliktusövezet fegyverszállításának finanszírozására. Erről Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke írt a Twitteren.

12:10 – Az orosz erők 109 gyermeket öltek meg, és több mint 130-at megsebesítettek február 24. óta. Az ukrán Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Kijev megyében 55, Harkov megyében 34, Donyeckben 26, Csernyihivben 29, Mikolajivban 20, Zsitomirban 15, Szumiban 14 és Herszonban 14 gyermek halt meg.

Asami Terijama

11.00 – Bulgária 10 orosz diplomatát minősített persona non grátává.

10:00 – Lengyelország a NATO és az EU csúcstalálkozóján bemutatja az ukrajnai békefenntartó misszióról elképzeléseit. Piotr Mueller, a lengyel kormány szóvivője kijelentette ez nem olyan küldetés, amelynek közvetlen konfliktusba kellene kerülnie Oroszországgal.

09:45 – Hajnali 5 óra tájban  az Ukrán Fegyveres Erők légierejének légvédelmi rakétaegysége lelőtt egy orosz haditengerészeti bázisú cirkálórakétát a levegőben Odessza térsége felett – jelentették az ukrán hírügynökségek.

09:30 – Biden elnök a helyi idő szerint délelőtt 9 órakor az ukrajnai háborúról fog beszélni Kína vezetőjével, Hszi Csin-pinggel.

09:20 – Lavrov: Kijevben rájöhetnének: hogy Biden nem engedheti meg, hogy  Ukrajna felett repüléstilalmi zónát hozzanak létre.

09:15 – Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár: Megértem Zelenszkij csalódottságát, de a háborúnak nem szabad túllépnie Ukrajnán.

09:00 – Az ukrán származású Mila Kunis és Ashton Kutcher több mint 30 millió dollárt gyűjtött össze az ukránoknak.

08:40 – Rakéták csapódtak be  a lvivi repülőtér közelébe. Több orosz rakéta eltalálta a repülőgép-javító üzemet. Épületei megsemmisültek az robbanások következtében.

08:30 – Az ukrán hatóságok pénteken kívánják végrehajtani a civilek evakuálását és a humanitárius segélyek kiszállítását kilenc biztonságos folyosón keresztül Donyeck, Sumy és Harkiv régiók településeiről. Ezt Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes jelentette be.

08:20 – A brit médiaszabályozó bejelentette az RT csatorna műsorszolgáltatási engedélyének visszavonását.

07:40 – Fontos hír a TASZSZ orosz hírügynökségtől: Az orosz gyógyszertárak óvszerértékesítése 2022. február 28. és március 6. között fizikailag 17%-kal, pénzben pedig 32%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

07:15 – Az ukrán városok szenvedései nem mutatják a  háború végét, még akkor sem, ha nyugati tisztviselők szerint Oroszország offenzívája elakadt.

06:00 – A folyamatos ukrán ellentámadások megállítják az orosz előrenyomulást. A brit védelmi hírszerzés legutóbbi, március 17-i, az ukrajnai helyzetről szóló frissítése szerint Oroszország logisztikával küszködik, és az ukrán hadsereg erőfeszítései miatt nem tudja ellátni élelemmel és üzemanyaggal az előrenyomuló erőket.

05:20 – Ukrajna ismét arra kéri a Vöröskeresztet, hogy sürgesse Oroszországot, hogy gyűjtse össze elesett katonái holttestét. Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes megismételte a kérést egy március 17-i tájékoztatón. Oroszország nem kísérelte meg felvenni a kapcsolatot az ukrán kormánnyal, hogy átadja harcokban esett katonái holttestét – mondta.

03:00 – Az Egyesült Államok meg fogja büntetni Kínát, ha katonai segítséget nyújt Oroszországnak. „Biden elnök holnap Hszi elnökkel fog beszélni, és világossá teszi, hogy Kína viseli a felelősséget minden olyan intézkedésért, amelyet Oroszország agressziójának támogatására tesz, és mi nem fogunk habozni a költségek kiszabásával” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

2022. március 18.

23:40 – 470 autó menekültekkel szökött ki az ágyúzott Mariupolból. Összesen 1865 ember, köztük 479 gyermek menekült el az orosz erők által körülvett városból. Az elmúlt napokban több mint 20 000 ember tudott elmenekülni Mariupolból.

21:20 – Olaszország készen áll az orosz hadsereg által lerombolt Mariupol színház újjáépítésére. „Minden ország színháza az egész emberiségé” – mondta Dario Franceschini olasz kulturális miniszter. A mariupoli lakosok menedékhelyéül szolgáló színházat március 16-án egy orosz bomba semmisítette meg.

20:00 – Blinken egyetért Bidennel, aki szerint Putyin háborús bűnös. „A civilek szándékos célba vétele háborús bűn. Az elmúlt három hét pusztítása után nehéz arra következtetnem, hogy az oroszok másként csinálják” – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .