A Fidesz 17 pillanata – 13. Rogán Antal, a feltaláló

0
1443

Rogán Antal, az Orbán-kormány propagandaminisztere sokáig arról volt közismert, hogy ügyes üzletasszonynak mondott felesége révén helikopterrel utazott lakodalomba, a parlamentben egy meglehetősen drága, ám az árához képest igencsak ízléstelen Gucci táskával villogott, valamint, hogy az általa szerényen 32 lakásos társasháznak nevezett Pasa parkban lakik, ahol a hírek szerint sokfős személyzet teszi elviselhetővé a család mindennapjait.

Mindez azonban csak a felszín, a mély ezeknél súlyosabb titkokat rejt. 2016. november 7-én az is kiderült, hogy Rogán a letelepedési kötvények körül bábáskodó Kertész Balázs ügyvéd közeli ismerőse. Amikor erről az első hírek megjelentek, Rogán először tagadta, hogy közük lenne egymáshoz, de ebben nem volt semmi új, az ominózus helikopterezésről is azt mondta első körben, hogy nem ő helikopterezett, hanem összekeverték valakivel.

Később elismerte, hogy ismeri Kertész Balázs ügyvédet, de állítása szerint csak azért láthatták az irodájába bemenni, mert felugrott hozzá egy kávéra.

Kérdezhetnénk, egy olyan közszereplőnek, mint amilyen Rogán Antal, miért ne lehetne ügyvéd ismerőse? Lehet.

Csakhogy Kertész Balázsról, akit Rogán előbb letagadott, majd később beismerte, hogy kávézni felugrott hozzá, az derült ki, hogy állandó lakcíme nem Magyarországon van, hanem Svájcban.

Egy Zug nevű városban tulajdonol egy egészen elfogadható méretű és színvonalú ingatlant, ami a helyiek szerint magyar pénzre átszámítva hozzávetőlegesen 580 millió forintot ér.

Ez a Zug nevű hely egyébként 2018. márciusában újra előtérbe került, mégpedig annak kapcsán, hogy Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF gyanús dolgokat talált Rogán Antal egykori feltalálási díjával kapcsolatban. Mint ismeretes, Rogán Antal nem csupán belvárosi polgármesterként és miniszterként alkotott maradandót, de feltalálónak sem piskóta:

társaival együtt találmányként nyújtotta be a digitális aláírás egy változatát, melynek révén uniós pénzből mintegy 250 millió forint ütötte a tudós csapat markát.

Nos, a gyanú szerint egy nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációval foglalkozó svájci üzletember segített Rogánéknak, hogy Svájc leggazdagabb régiójába, az offshore paradicsomként elhíresült Zug kantonba tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét.

Svájcnak ez a része valóban adóparadicsom: azok számára jelent praktikus megoldást, akik az adófizetést szeretik okosba megcsinálni. Ezzel nem azt kívánjuk mondani, hogy a Zug városában lakcímmel rendelkező Kertész Balázs, aki az irodájában kávéztatta az Orbán-kormány propagandaminiszterét, zugügyvéd lenne. Ez csupán egy szójáték a svájci város, Zug nevével, és az igazi kérdés nem is ez.

Habony és Rogán Antal, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az igazi kérdés így hangzik: ennyi, nem közvetlenül a miniszterséghez köthető, ám annál több elfoglaltságot követelő tevékenységek közepette mikor van ideje és energiája Rogánnak az adófizetőktől kapott fizetéséért megdolgozni, azaz, miniszternek lenni? Ha a magát parasztgyerekként aposztrofáló Rogán polgármesterként, majd miniszterként kereste a kenyerét, miből telik neki az átlagot sokszorosan meghaladó színvonalú luxuséletvitelre, a vagyonnyilatkozatában többször is módosított méretű Pasa parki ingatlanra, helikopteres utazásra, vagy, amint az egy nappal ezelőtt kiderült, Budapest legdrágább éttermében elfogyasztott húsvéti családi ebédre?

Kérdések, amelyekre a magyar adófizetők optimális esetben is csak április 8-a után kapják meg a választ.

A sorozat két előző része itt olvasható.

Orbán Ráhel Svájcban és az Operában

Volt egyszer egy Népszabadság

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .