Kezdőlap Címkék Kertész

Címke: Kertész

A CEU oktatója levélben igazította el az amerikai nagykövetet

0

Amint arról a Független Hírügynökség is beszámolt, David B. Cornstein az Egyesült Államok budapesti nagykövete a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóiratnak adott interjúban azt mondta, hogy Magyarországon vallás-, szólás- és sajtószabadság van, s ha bármelyik sérülne, akkor ő biztosan felszólalna ez ellen.

Mint mondta, eddigi tapasztalataival rendkívül elégedett, pedig sok emberrel találkozott, de senki sem panaszkodott. A NGO-vezetők (a nem kormányzati szervezeteket, azaz, a civileket kell érteni ez alatt) nem panaszkodtak arra, hogy zaklatná őket a hatalom, és a vallási, valamint világi vezetők sem mondták neki, hogy „ez vagy az rossz, szörnyű, kérem, lépjen közbe, segítsen”.

A sajtószabadsággal elégedett amerikai nagykövet csupán a CEU körüli huzavonát kritizálta, valamint azt, hogy Magyarország túlságosan közel került Putyin Oroszországához.

Kertész János, a CEU oktatója levelet írt az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetének.

Az egyetemi tanár üdvözli, hogy David B. Cornstein  szívén viseli a CEU sorsát, és egyik fő feladatának tekinti a magyar kormány által előidézett tarthatatlan helyzet felszámolásában való közreműködést.

Mint írja, meglepőnek tartja azonban, hogy „a demokrácia magyarországi állapotával, a fékek és ellensúlyok rendszerével, a vallásszabadsággal, a sajtószabadsággal, korrupcióval, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban semmilyen kifogásolni valót nem érzékelt.” Ez meglehetősen ellentétes elődei álláspontjával, akiknek volt alkalmuk hosszabb ideig tanulmányozni a magyar viszonyokat.

Ezt követően Kertész János arról tájékoztatja David B. Cornsteint,  hogy „a magyarországi sajtó döntő mértékben a kormány, illetve a hozzá köthető személyek ellenőrzése alatt áll, így sokszorosan bizonyított módon elfogult.

A közszolgálati média (európai intézmény, közpénzből finanszírozva, a pártatlan tájékoztatás feladatával) a kormány propagandagépezetévé silányult,

és akár hazugságokat is terjesztve szolgálja a kormány, illetve az azt alkotó pártok érdekeit. Az Egyesült Államok polgáraként ön nyilván elismeri a fékek és ellensúlyok jelentőségét, hiszen, Orbán Viktor miniszterelnököt idézve, a fékek és ellensúlyok rendszere az amerikaiak találmánya”.

Az egyetemi tanár szerint sokan vannak még Magyarországon, akik a fékek és ellensúlyok rendszerét a demokrácia elengedhetetlen tartozékának tekintik, és szomorúan látják, hogyan bontották le azt szisztematikusan. „Az ügyészségtől az adóhivatalig, a számvevőszéktől a Nemzeti Bankig a fontos és függetlennek feltételezett intézményeket a központi hatalom szolgálatába állították. Ennek is következménye, hogy a korrupció korábban nem ismert méreteket öltött, a hatalomhoz közel állók mesés sebességű és mértékű gazdagodása elképesztő. A kormányzat a kis egyházak és a civil szféra területén drasztikus intézkedéseket hozott, és akár rendőri zaklatással is a civil szervezetek megfélemlítésére törekszik. A választások ugyan látszólag szabadok, de az esélyegyenlőség elve komolyan sérül, és a kormánypártoknál közpénz és kampányfinanszírozás összemosódik.”

Kertész János idézi az amerikai nagykövet szavait, miszerint „senki sem mondta nekem, hogy ez vagy az rossz.” Íme, én most szólok, írja levele végén a CEU oktatója.

A Fidesz 17 pillanata – 13. Rogán Antal, a feltaláló

Rogán Antal, az Orbán-kormány propagandaminisztere sokáig arról volt közismert, hogy ügyes üzletasszonynak mondott felesége révén helikopterrel utazott lakodalomba, a parlamentben egy meglehetősen drága, ám az árához képest igencsak ízléstelen Gucci táskával villogott, valamint, hogy az általa szerényen 32 lakásos társasháznak nevezett Pasa parkban lakik, ahol a hírek szerint sokfős személyzet teszi elviselhetővé a család mindennapjait.

Mindez azonban csak a felszín, a mély ezeknél súlyosabb titkokat rejt. 2016. november 7-én az is kiderült, hogy Rogán a letelepedési kötvények körül bábáskodó Kertész Balázs ügyvéd közeli ismerőse. Amikor erről az első hírek megjelentek, Rogán először tagadta, hogy közük lenne egymáshoz, de ebben nem volt semmi új, az ominózus helikopterezésről is azt mondta első körben, hogy nem ő helikopterezett, hanem összekeverték valakivel.

Később elismerte, hogy ismeri Kertész Balázs ügyvédet, de állítása szerint csak azért láthatták az irodájába bemenni, mert felugrott hozzá egy kávéra.

Kérdezhetnénk, egy olyan közszereplőnek, mint amilyen Rogán Antal, miért ne lehetne ügyvéd ismerőse? Lehet.

Csakhogy Kertész Balázsról, akit Rogán előbb letagadott, majd később beismerte, hogy kávézni felugrott hozzá, az derült ki, hogy állandó lakcíme nem Magyarországon van, hanem Svájcban.

Egy Zug nevű városban tulajdonol egy egészen elfogadható méretű és színvonalú ingatlant, ami a helyiek szerint magyar pénzre átszámítva hozzávetőlegesen 580 millió forintot ér.

Ez a Zug nevű hely egyébként 2018. márciusában újra előtérbe került, mégpedig annak kapcsán, hogy Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF gyanús dolgokat talált Rogán Antal egykori feltalálási díjával kapcsolatban. Mint ismeretes, Rogán Antal nem csupán belvárosi polgármesterként és miniszterként alkotott maradandót, de feltalálónak sem piskóta:

társaival együtt találmányként nyújtotta be a digitális aláírás egy változatát, melynek révén uniós pénzből mintegy 250 millió forint ütötte a tudós csapat markát.

Nos, a gyanú szerint egy nagy vagyonok kezelésével és adóoptimalizációval foglalkozó svájci üzletember segített Rogánéknak, hogy Svájc leggazdagabb régiójába, az offshore paradicsomként elhíresült Zug kantonba tüntessék el az uniós pénzzel megtámogatott cégük nyereségét.

Svájcnak ez a része valóban adóparadicsom: azok számára jelent praktikus megoldást, akik az adófizetést szeretik okosba megcsinálni. Ezzel nem azt kívánjuk mondani, hogy a Zug városában lakcímmel rendelkező Kertész Balázs, aki az irodájában kávéztatta az Orbán-kormány propagandaminiszterét, zugügyvéd lenne. Ez csupán egy szójáték a svájci város, Zug nevével, és az igazi kérdés nem is ez.

Habony és Rogán Antal, MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az igazi kérdés így hangzik: ennyi, nem közvetlenül a miniszterséghez köthető, ám annál több elfoglaltságot követelő tevékenységek közepette mikor van ideje és energiája Rogánnak az adófizetőktől kapott fizetéséért megdolgozni, azaz, miniszternek lenni? Ha a magát parasztgyerekként aposztrofáló Rogán polgármesterként, majd miniszterként kereste a kenyerét, miből telik neki az átlagot sokszorosan meghaladó színvonalú luxuséletvitelre, a vagyonnyilatkozatában többször is módosított méretű Pasa parki ingatlanra, helikopteres utazásra, vagy, amint az egy nappal ezelőtt kiderült, Budapest legdrágább éttermében elfogyasztott húsvéti családi ebédre?

Kérdések, amelyekre a magyar adófizetők optimális esetben is csak április 8-a után kapják meg a választ.

A sorozat két előző része itt olvasható.

Orbán Ráhel Svájcban és az Operában

Volt egyszer egy Népszabadság

Melyik a leghíresebb, Magyarországon játszódó regény?

0

Elkészítette a Global English Editing azon könyvek listáját, amelyek a leghíresebbek egy-egy adott országban játszódók közül.

Magyarországról Kertész Imre Sorstalansága, Romániából pedig Bram Stoker Drakulája került fel a listára,. Amerikára a Tom Sawyer kalandjai a legjellemzőbb, Oroszországra a Háború és béke, Svédországra A tetovált lány, Nagy-Britanniára a Büszkeség és balítélet, Olaszországra A rózsa neve.

A listát ismertető Könyvesblog azt is megemlíti, hogy néhány hónapja a Redditen keresték minden ország leghíresebb könyvét (amelyet odavalósi szerző írt, nem feltétlen ott játszódik). Akkor Magyarországról az Egri csillagokat, Romániából az Akasztottak erdejét említették.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK