Walesa: A lengyel vezetők őrültek vagy hazaárulók

0
2157
Forrás: Wikimedia Commons

A Szolidaritás legendás vezetője, Lengyelország első demokratikusan megválasztott köztársasági elnöke, Lech Walesa 75 éves. Ebből az alkalomból interjút adott a Deutsche Wellének. Ebben igen határozottan elítélte Lengyelország mai vezetőit és velük szemben Németország, az Európai Unió és az egész demokratikus világ segítségét kérte.

Jól ismerem ezeket az embereket – mondta Walesa az interjúban. Már a Szolidaritás szakszervezetben is együtt dolgozott a Kaczynski-ikrekkel, akik aztán elnöki periódusa idején közeli munkatársai lettek. Lech Kaczynski később mint köztársasági elnök baleset áldozata lett Katyn közelében, és ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski ezt máig nem tudta feldolgozni.

Lech Walesa erre célozva állítja:

Lengyelország jelenlegi vezetői nem estek át a kötelező orvosi vizsgálatokon, szűklátókörűek és alkalmatlanok a feladatuk betöltésére.

Jaroslaw Kaczynski a kormánypárt vezére. Nem tölt be állami tisztséget, de minden fontos döntést ő hoz meg Lengyelországban.

Kaczynski azzal gyanúsítja Lech Walesat, hogy a kommunista állambiztonság ügynöke volt a Szolidaritásban. Walesa a mostani interjúban is visszautasítja a vádat. Cserébe viszont azt állítja, hogy Kaczynski és társai vagy hazaárulók vagy őrültek, mert szembeállítják Lengyelországot Németországgal és az Európai Unióval.

Walesa tisztában van vele, hogy a kormánypárt igen mélységesen beágyazott a lengyel társadalomban, ezért tüntetésekkel és tiltakozásokkal nemigen lehet sokat elérni. Ezért Németország, az egész Európai Unió és a szabad világ segítségét kéri.

Szerinte

Jaroslaw Kaczynski, Donald Trumphoz hasonlóan, helyesen ítéli meg a jelenlegi helyzetet, de rossz megoldásokat javasol

és hajt végre ennek megváltoztatására.

A 75 éves egykori munkásvezér büszke az életművére, hiszen ő lett Lengyelország első szabadon megválasztott elnöke, aki elérte, hogy a szovjet csapatok csaknem ötven év után elhagyják az ország területét. Lech Walesa elindította Lengyelországot azon az úton, amely a NATO-hoz és az Európai Unióhoz vezetett, ma pedig ezeknek a szervezeteknek a segítségét várja, hogy megszabadítsák az országot az alkalmatlan vezetőktől.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .