Pedofil papot fosztott meg tisztétől Ferenc pápa

0
870
Forrás: Wikimedia Commons

A ma 88 éves chilei Fernando Karadima fiatal fiúk százait rontotta meg.

A pap a Pinochet-rendszer idején a szélsőjobboldali diktatúra befolyásos alakja volt, Santiago de Chile előkelő negyedében tartotta prédikációit. Eközben fiatal fiúk százait rontotta meg. A bejelentések alapján a Vatikán is vizsgálatot indított: 2011-ben elítélték. „Büntetése” az lett, hogy nyilvánosan nem prédikálhatott és magányában bűnbánatot kellett tanúsítania.

Chilében sokan enyhének érezték a Vatikán büntetését.

Amikor Ferenc pápa a dél-amerikai országban járt, akkor ezt a szemére is vetették. A pápa akkor még védelmezte a Vatikán döntését, amelyet elődje hozott meg. Később aztán a botrány hatására magához rendelte az egész chilei püspöki kart, amely korábban fedezte a pedofil papokat. Ezért testületileg le kellett mondaniuk.

Ferenc pápa többször is bocsánatot kért az áldozatoktól, akiknek egy csoportját fogadta is a Vatikánban. Miután

a világ más részein is egyre több kínos pedofil ügy kerül elő,

amelyekben katolikus papok, sőt püspökök is érintve voltak, ezért Ferenc pápa egyre határozottabb az ellenük való fellépésben. Az Egyesült Államokban egy 88 éves bíborost ítélt penitenciára ugyanilyen bűnök elkövetése miatt.

A Vatikán egykori washingtoni nunciusa Vigano érsek ugyanakkor

lemondásra szólította fel a pápát,

mert nem lépett fel korábban és határozottabban a pedofil papok és püspökök ellen az Egyesült Államokban annak ellenére, hogy ő jelezte a problémákat.

Ferenc pápa közvetlenül nem reagált Vigano érsek felszólítására, de a chilei pedofil pap elleni kemény ítélet azt mutatja: levonta a tanulságot. Minden korábbinál határozottabban kell fellépnie a pedofil papok és az őket fedező egyházi elöljárók ellen, ha nem akarja, hogy a katolikus egyház befolyása csökkenjen, és a több mint 1,2 milliárd hívő egy része elforduljon a Vatikántól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .