Vásárolj hazai árut ! Nemzeti kampány Oroszországban

0
19
facebook/Torero

A Torero csoki inkább Spanyolországot idézi. A felirata angol. Mégiscsak rajta díszlik a felirat: 100%-os orosz áru! A gyár ugyanis, mely előállítja a Torero csokoládét Tula közelében működik. Ráadásul a csoki csak fele annyiba kerül mint az import csokoládék.

Amióta a kőolaj ára megindult a lejtőn lefelé azóta az a lakosság életszínvonala stagnál vagy épp csökken. Putyin kénytelen is volt visszavonni a nyugdíj reformot, mert a népszerűsége szánkázott lefelé. Az orosz gazdaság irányítói keresik a kitörési pontokat, de mindeddig nem találták meg: a rubel értéke egyre csak csökken, a GDP pedig stagnál. Már az 50 milliós Dél Korea is megelőzi e tekintetben a 142 milliós Oroszországot.

Putyin ilyenkor előhúzza a nemzeti kártyát, tehát: vásárolj orosz árut! Igenám, de annak minősége sokszor kívánnivalót hagy maga után. Az orosz ipar igen sokat fejlődött a szovjet idők óta, de a fogyasztási cikkek piacán nemigen tudja felvenni a versenyt a külföldiekkel. Csakhogy – hála a rubel leértékelődésének- az orosz csoki sokkal olcsóbb. Kinek telik svájci csokoládéra Putyin birodalmában? Akinek igen, az már gyakran külföldről lelkesedik minden oroszok uráért. A rossz gazdasági helyzet ugyanis felerősítette a bűnbak keresést Oroszországban, ahol ennek már régi hagyománya van. A korrupt oligarchák közül többen is megtapasztalhatják a büntetés-végrehajtó intézmények családias légkörét mióta a gazdasági minisztert 10 év kényszermunkára ítélték korrupció miatt. Később – végtelen nagylelkűséggel – nyolc évre mérsékelték a büntetést, de ez sem növelte meg az optimizmust a pénzes oroszok körében.

A többségnek pedig megmarad a 119 rubeles Torero csoki, amely 100 százalékig orosz! Euróban ez mindössze 1,60-at jelent, mert a rubel értéke folyamatosan csökken. Talán ezért is kellenek olyan kampányok Putyinnak, hogy vásárolj orosz árut!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..