Trumppal az USA Európa politikája is bukik

0
1195

A washingtoni diplomácia fel kívánja  támasztani a Habsburg birodalmat – ez a véleménye Ivan Krasztyev biztonságpolitikai szakértőnek, aki a londoni Financial Times-ban fejtette ki  véleményét.

A nemrég aláírt amerikai-lengyel katonai szerződés egyértelműen Oroszország ellen irányul, méghozzá az orosz-német tengely létrejöttének megakadályozására.

Trump ugyanakkor Nyugat Európában sem az együttműködést keresi a francia-német párossal. Ezért pártfogolja Magyarország és Lengyelország szembenállását az EU brüsszeli központjával.

Mit változtathat Biden?

A demokraták hagyományosan együttműködésre törekszenek az Európai Unióval, melyet stratégiai partnernek tekintenek. Ennélfogva Magyarország és Lengyelország szembeszegülése Brüsszellel számukra is problémát jelent. Vagyis sem Orbán sem Kaczynski nem számíthat arra, hogy Washington támogatja EU ellenes irányvonalát.

Soros György a demokraták egyik legfőbb támogatója

Orbán Viktor miniszterelnök már csak ezért is kiáll Trump mellett. Biden elnöksége idején az amerikai diplomácia másként ítélné meg a Soros elleni kampányokat, melyeket Trump teljes nyugalommal elfogad. A novemberi amerikai elnökválasztásnak tehát komoly tétje van Európa számára is. Bár hagyományosan a külpolitika Washingtonban nem számít megosztó tényezőnek, de a globalizáció ezen nagyot változtatott. Ma már a nemzetközi kérdések is pártos vitákká váltak az Egyesült Államokban is. Az európai államok vezetői ezért vetik vigyázó szemüket Washingtonra, mert Európa számára egyáltalán nem mindegy, hogy Trump kap-e még négy évet vagy pedig a demokraták régi-új diplomáciája jellemzi majd az USA külpolitikáját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .