Trump Oroszország karjaiba lökheti Iránt

0
808
Alekszej Szergienko orosz művész Az arany Putyin címû, Vlagyimir Putyint ábrázoló festményével, amelyet az orosz elnök október 7-i 65. születésnapjára készített (MTI/EPA/Anatolij Malcev)

Erre figyelmeztet Németország külügyminisztere annak kapcsán, hogy az amerikai elnöknek a hét végéig kell nyilatkoznia arról, hogy az Iránnal megkötött nukleáris egyezmény megfelel-e az Egyesült Államok érdekeinek.

Ha az USA nemet mondana, akkor azzal forró konfliktus helyzet alakulna ki a térségben, amely amúgy sem nyugodt – hangsúlyozta Sigmar Gabriel. Németország külügyminisztere szerint Európának mindenképp egységesnek kell maradnia abban, hogy megtartsák az Iránnal megkötött nukleáris egyezményt. Hat nagyhatalom írta alá ezt az egyezményt: az USA, Oroszország, Kína, Nagy Britannia, Franciaország és Németország.

Sigmar Gabriel arról beszélt, hogy amennyiben Trump elutasítja az egyezményt, Oroszország és Kína karjaiba lökheti Iránt. Oroszország így is részt vesz Irán atomprogramjában és Szíriában együtt támogatják Bassár el-Aszad elnök rendszerét.

Óva inti Donald Trumpot az iráni nukleáris egyezmény elutasításától Cem Özdemir is. A török származású német politikus a zöldek pártjának vezetője, és a német sajtó szerint ő az első számú esélyes, hogy Németország következő külügyminisztere legyen, ha megalakul Angela Merkel új kormánya Berlinben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .