Így lehet jól kialakítani egy többgenerációs otthont

0
659
FH

Többgenerációs otthonról akkor beszélünk, amikor több mint két felnőtt generáció él egy fedél alatt, jellemzően gyerekek, szülők és/vagy nagyszülők. Bár elsőre talán a zsúfoltság, esetleg a privát szféra hiánya juthat eszünkbe a felállásról, alaposabban megnézve, a multigenerációs háztartások számos előnyös tulajdonságát fedezhetjük fel. Napjainkra a lakhatás biztosítása is sokak számára kihívást jelent, a megemelkedett rezsiárak miatt egyre többen gondolják újra kiadásaikat, keresik a takarékossági lehetőségeket.

Több generáció összefogása pedig hatékony lehet az ilyen helyzetekben, nemcsak a költségek, hanem az egyéb „terheket”, a gyereknevelést vagy a kerti munkát is megoszthatja a családtagok között. Nézzük is meg röviden, amit a többgenerációs otthonok kapcsán tudni érdemes!

Mikor beszélünk a többgenerációs otthonról?

Amikor több generáció egy háztartásban lakik, az számunkra már megfelel egy többgenerációs otthon fogalmának, ugyanakkor jogi szempontból vannak bizonyos feltételek, amelyeket az ingatlannak teljesítenie kell ahhoz, hogy a törvény is ide sorolja őket.

Ez azért fontos szempont, mert a 2021. január 1. óta elérhető többgenerációs otthonteremtési támogatás kifejezetten az ilyen lakások vagy családi házak kialakításához nyújt anyagi segítséget. Különösen azoknak az önálló életet kezdő fiataloknak előnyös, akiknek nincs lehetőségük saját ingatlan vásárlására. A CSOK összegének megfelelő támogatás tetőtér-beépítésre vagy emeletráépítésre egyaránt felhasználható, és remek megoldást jelenthet ilyen helyzetekben. Például a szülői házban maradva egy saját, külön élettér kialakítása útján.

Melyek a többgenerációs otthon feltételei?

Gyakori, hogy a szülők a földszinten, a fiatalok pedig a tetőtérben rendezkednek be, önmagában azonban ez jogi szempontból nem elegendő. A vonatkozó szabályok szerint többgenerációs otthonról akkor beszélhetünk, ha az megfelel az alábbiaknak.

  • A lakrészek külön bejárattal rendelkeznek, akár a lépcsőházból, akár szabadlépcsőn át megközelítve.
  • Rendelkeznek konyhával, fürdőszobával és lakótérrel. A gyermekek számától függően különböző minimális lakásnagyságok léteznek, például három vagy több gyermek esetén legalább 60 m2-es lakást kell kialakítani.
  • Nem ugyanaz a család lakik a tetőtérben és a földszinten, azaz nem lehet a szabályokat kijátszva ugyanazon család lakóterületét bővíteni.

Milyen előnyei vannak a többgenerációs otthonoknak?

Az ilyen háztartások kölcsönösen előnyös helyzetet teremtenek a fiatalabb és idősebb generációk számára, legyen szó a terhek közös viseléséről vagy a házimunkában, a gyermeknevelésben való közreműködésről.

Alacsonyabb megélhetési költségek

Egy többgenerációs háztartásban jellemzően minden család kevesebbet fizet, mintha egyedül élnének. Hiszen egy jelzáloghitel törlesztője nem lesz magasabb csak azért, mert többen élnek a fedezetül szolgáló ingatlanban. Akárcsak a kábeltévé vagy az internet előfizetési díjai is azonos költségek mellett biztosítanak bárki számára hozzáférést a szolgáltatáshoz. De igaz lehet ez más rezsiköltségekre is: a villany- vagy a gázfogyasztás is összességében alacsonyabb, figyelembe véve a közösen használt helyiségeket is.

Kölcsönös gondoskodás

Sok középkorú felnőttnek kell egyszerre gondoskodnia idős szüleiről és kisgyermekeiről – a többgenerációs háztartások pedig kifejezetten ideális megoldást kínálnak erre a helyzetre. A feladatmegosztás kölcsönös könnyíti mindenki életét. Az időseknek nemcsak gondoskodásra, hanem társaságra is szükségük van, az ő korukban a magány lehet az egyik legfőbb ellenség, amely nemcsak mentális, hanem fizikai egészségüket is ronthatja. Összességében hasznosabbnak érzik magukat, ha segíteni tudnak gyermekeiknek és unokáiknak. Ez egészségüket is kedvezően befolyásolhatja, nekünk pedig jelentősebb időt is felszabadíthat.

Javítja a kognitív készségeket

Mindig pozitívan hat az emberre, ha másokról is gondoskodnia kell, kitűnően javítja felelősségérzetét és kötelességtudatát. Több generáció együttélése pedig kiváló alkalom e készségek javítására, nemcsak a fiatalabb, hanem az idősebb generációk számára.

A nagyszülők számára mindig édes teher a gyermeknevelés, de egy kamasz számára is élmény lehet, ha ő készíti el a vasárnapi ebédet az egész család számára a nagymama családi receptjei alapján.  A kölcsönös támogatás érzése pedig szociális és empatikus készségeinket vagy alkalmazkodóképességünket is javítja, lelkileg kiegyensúlyozottá tehet és elvezethet egy jobb mentális egészséghez.

A feladatmegosztás eredménye a több szabadidő

Egy többgenerációs háztartásban mindenki azzal foglalkozhat, amihez a legjobban ért. A fiatalabb családtagok számára ott vannak a fizikai munkák, az idősebb generáció pedig időt fordíthat a kevésbé megterhelő feladatokra, főzhet vagy foglalkozhat a kisgyermekkel. A több szabadidő pedig remek lehetőséget biztosíthat továbbképzésre, egy szakma elsajátítására vagy mellékállás vállalására, tovább javítva a háztartás anyagi helyzetét.

Érdemes lehet körbenézni az ingatlanpiacon is!

Az eladó családi ház kifejezésre keresve, ügyesen szűkítve a találatokat, remek többgenerációs otthonok között válogathatunk. Ha kertes családi házba költöznénk, de anyagi korlátok behatárolják a lehetőségeket, jó ötlet lehet a szülőkkel összefogva megtalálni az ideális megoldást. A számos eladó családi ház között jó számmal akadnak olyanok, ahol a két élettér jól elkülöníthető, meghagyva a magánszférát nagyszülőknek és gyermekeknek egyaránt. Érdemes lehet tehát megfontolni egy többgenerációs otthon kialakítását!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .