Milyen napelem invertert vegyek?

0
814
FH

Az inverter szerepével sokan nincsenek tisztában, pedig ez az egyik legfontosabb eleme egy napelemes rendszernek. Az inverter felel azért, hogy azt az egyenáramot, amit a napelemek megtermelnek váltakozó árammá alakítsa át.

Egy napelemes rendszerben a második legfontosabb feladatot az inverterek látják el. Az inverterek emellett felügyelik a napelem paneleket is, hiszen folyamatosan gyűjtik az adatokat a rendszer teljesítményéről és ha hibát észlelnek, akkor azonnal hibaüzenetet küldenek.

Milyen inverterek közül választhatunk?

Vásárlás előtt sokan fognak utána járni annak, hogy melyik a legjobb napelem inverter, így most mi is megpróbálunk némi segítséget nyújtani. Magyarországon igen elterjedt a Fronius, a SolarEdge, a Huawei, az SMA és a Solplanet. Az osztrák Fronius 1995 óta foglalkozik napelemek gyártásával és itthon már szervízhálózattal is rendelkezik. Hatalmas előnye, hogy a Fronius által gyártott rendszernél alkatrész bontás nélkül is ki lehet cserélni az elemeket még a garanciális idő után is. A Fronius rendszer további előnye, hogy már egy applikáción keresztül is felügyelni lehet az energia fogyasztásunkat. A SolarEdge okos invertereket gyárt és mára már piacvezetővé vált. Klasszikus inverter funkciót és teljesítményoptimalizálást is ellát ez az okos piacvezető megoldás. A rendszernek hála a napelemeket már panelenként is ellenőrizhetjük, így, ha egy panel bepiszkolódik vagy esetleg nagyon árnyékos helyen van, akkor sem kell tartanunk attól, hogy a rendszer nem a maximumot fogja nyújtani. Ezt a rendszert árnyékos környezetben és vegyes tájolás esetén is érdemes kiépíteni. Az inverterre 12 év garanciát biztosítanak, de ez a rendszer leginkább azoknak kínál megoldást, akik nagyobb beruházásban gondolkodnak. A Huawei már az inverter gyártásban is az élen jár. Rendkívüli pontosság jellemzi az invertereit, amelyek jó megoldást jelenthetnek akkor, ha nem túl árnyékos helyre tervezzük felállítani a napelemes rendszerünket Az SMA egy német márka, amely munkapontkezelő algoritmusával és tartósságával nyerte el már itthon is több vásárló bizalmát. A szervízháttér kiváló, hiszen 3-5 munkanap alatt képesek biztosítani a cserekészüléket. Az AV modelleket kizárólag WiFi kapcsolaton keresztül lehet szabályozni. A termékekre az SMA 10 év garanciát ígér. A Solplanet az invertereivel 2007-ben lépett piacra. Beépített DC izolátorral rendelkező invertereik rendkívül költséghatékonyak és fedélnyitás nélkül telepíthetők. A csendes inverterek egy mobilapplikáción keresztül biztosítják a rendszerfelügyeletet és a különféle elemzéseket egy telefonos applikáción keresztül tekinthetjük meg.

Miként dönthetjük el, hogy számunkra melyik napelem inverter kínálhatja a legjobb megoldást?

Az inverterek kiválasztása mindig az egyedi igényektől, a környezeti adottságoktól, a műszaki lehetőségektől és a költségektől függ. A napelemek telepítése előtt mindenképpen szükséges egy alapos helyzetelemzés, amely pontosan felméri ezeket a lehetőségeket így sokkal könnyebb lesz eldönteni, hogy pontosan melyik invertert érdemes kiválasztani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .