Több százan tüntettek a bulinegyedért

0
1026

Több száz ember vonult az utcára Budapest 7. kerületében, az Erzsébetvárosban, a csendrendelet-javaslat ellen. Szerintük a bulinegyed problémáira nem a szórakozóhelyek bezárása a megoldás.

A mai tüntetést az itt működő szórakozóhelyek szervezték, többen be is zártak néhány órára emiatt, hiszen az alkalmazottaik is felvonultak. A Madách tértől a kerületi polgármesteri hivatal elé vonultak.

Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy

rengeteg ember dolgozik a bulinegyedben,

egy részük egyébként itt is lakik. Szerintük nyilvános vécéket kellene nyitni, többet kellene takarítani, és önszabályozó rendszert kellene felállítani.

Az, hogy korlátozzák a szórakozóhelyek nyitva tartását, szerintük egyáltalán nem megoldás. Ha ugyanis mondjuk éjfélkor mindegyik bezárna, akkor

minden helyről egyszerre szabadulna az utcára az összes vendég,

ami sokkal nagyobb zajjal és gonddal járna, mint most, amikor ez a tömeg órákra eloszlik.

We ❤️ Bulinegyed!

Közzétette: Kazinczy utca / Kazinczy street – 2017. augusztus 29.

Ha pedig meg is szüntetnék a bulinegyedet, az

komoly gazdasági károkkal is járna.

A NAV adatai szerint ugyanis a kerületi vendéglátásból és szálláshely-szolgáltatásból ugyanis éves szinten több mint 6 és fél milliárd forint adóbevétele van az államnak. A bulinegyed már külön turisztikai vonzerő is. Ráadásul a bulinegyed miatt érkező turisták máshol is költenek pénzt a városban.

A kerületnek ebben a részében egyébként

a lakások értéke is sokat emelkedett,

amióta a bulinegyed kialakult. A megszűnésével vélhetően az árak is esnének, amivel az itt lakók is sokat veszítenek.

Holnap egyébként egy másik tüntetés is lesz a témában, ezt néhány lakó szervezi – ők a bulinegyed ellen tiltakoznak.

A Magyar Nemzet egyébként ma arról írt, hogy végre az önkormányzat is hajlandó foglalkozni a kérdéssel. Vattamány Zsolt, a kerület fideszes polgármestere a lapnak azt mondta, hogy négy lépésből álló intézkedéssorozatot tervez. Szerinte nagy esély van arra, hogy

„konszenzusközeli helyzet alakul ki, pártállástól függetlenül,

hiszen az ellenzéki képviselők sem látják másként a helyzetet, és jelentős számban az ő javaslataikat is figyelembe vesszük”.

Egyrészt átszervezik a takarítást, új gépeket szereznek be, és hajnalonként kézzel is takarítani fogják az utcákat. Emellett megerősítik Erzsébetváros Rendészeti Igazgatóságát, valamint a jegyző által vezetett hatósági irodát.

És ezentúl nem adnak ki önkormányzati tulajdonban álló üzlethelyiséget szórakozó- vagy vendéglátóhelynek, ha pedig valamelyik bezár, akkor azt más célra adják majd ki. A kérdés csak az, hogy kinek. A kerületben ugyanis most is

rengeteg az üres, kiadhatatlan üzlethelyiség.

Néhány évvel ezelőtt egyébként a kerületben már próbálkoztak csendrendelettel. Ezt előbb a hatalmas tiltakozás miatt enyhíteni kellett, majd a közigazgatási hivatal el is törölte.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .