Tíz évvel ezelőtt törölte el a népakarat a vizitdíjat

0
958

Tarlós István jelenlegi főpolgármester vezette 2008-ban a Fidesz szociális népszavazási kampányát, mely a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörléséhez vezetett.

Az Országos Választási Bizottság 2007 őszén, az Alkotmánybíróság határozata után hitelesítette a kérdéseket, amelyekre a Fidesz és a KDNP megkezdte az aláírásgyűjtést. A rövid idő alatt összegyűlt aláírásokat Tarlós István adta le 2007. október 24-én. Az OVB december 5-én hitelesítette a leadott aláírásokat, s az Országgyűlés december 17-én nagy szavazattöbbséggel a népszavazás kiírása mellett döntött.

Sólyom László köztársasági elnök 2008. március 9-re tűzte ki a szavazás időpontját.

A Spatium Consulting piackutató cég 2007. decemberi vizsgálata szerint a háziorvosok 42 százalék ítéli pozitívnak a vizitdíj bevezetését, 34 százalék elutasította el. A városokban dolgozók többsége pártoló, a kistelepüléseken praktizálók közül a támogatók és az elutasítók fele-fele arányban voltak. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy ő személy szerint ahol csak tud, keresztbe fekszik a kormány által reformnak nevezett pénzbegyűjtésnek.

A 2007 őszén megkezdett népszavazási előkampány vezetője, Tarlós István számos vidéki települést keresett fel, hogy a népszavazáson való részvételt és az igen válaszokat népszerűsítse.

A Fidesz a szavazás előtt egy hónappal kezdett utcai plakátkampányba, fő jelmondata A jövő 3 igennel kezdődik! lett. A párt utcai- és óriásplakátokon, illetve rádiós- és televíziós hirdetésekben is az igenek támogatására buzdított.

A Fidesz hirdetése a Csepel újságban

A népszavazás 50,51 százalékos részvétel mellett érvényes és eredményes volt. Mindhárom kérdésben – átlagosan 80 százalékban – az igenek győztek, vagyis,

a népakarat a díjak megszüntetésére irányult.

2008. március 9-én a szavazókörök zárását követő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy eredményes népszavazás esetén a kormány már másnap indítványozza a három díj visszavonását. Az Országgyűlés március 17-én mindhárom díj visszavonásáról döntött.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .