Tiborcz Pista figyelmébe – Az elnök vejének tündöklése és bukása

0
1823
wikimedia

Kirill Shamalov megfogta az Isten lábát amikor nőül vette Putyin elnök fiatalabb lányát, Katyerinát. Ettől aztán főnökei – két orosz oligarcha Putyin kegyencei közül – rögtön felismerték kiemelkedő tehetségét a Sibur petrolkémiai vállalatnál. Ifjú kora ellenére rögtön alelnök lett és megkapta a cég részvényeinek a 4,3%-át. Már ez sem volt semmi, de ezután következett a nagy ugrás: az ifjú Kirill, immár Vlagyimir Putyin vejeként, 2,2 milliárd dolláros hitelt kapott a Gazprombanktól nem éppen rossz feltételekkel. Mire? Arra, hogy vásároljon még 17%-ot a Sibur részvényekből. Ekkor 32 éves volt a törekvő ifjú. Davosban a világgazdasági fórumon Katyerina Tyihonovával együtt (így hívják Putyin lányát biztonsági okból) jelent meg – Oroszország képviseletében. No, ekkor volt csúcson!

Aztán, mint égből a villám, beütött a krach! Nagy baj történt. A 31 éves Katyerina Tyihonova valamiért kiadta az útját a tündöklő ifjúnak. Shamalov egyébként Katyerina apja közeli barátjának a fia, tehát régi az ismeretség. Ez Putyinnak nagyon fontos, hiszen ő a KGB-ben megtanulta, hogy a megbízható családi háttér a legfontosabb. Állítólag nagyon nehezen viseli, hogy az idősebb lánya, a 32 éves Marina egy holland férfit választott férjül. Ők továbbra is házasságban élnek, nem úgy mint Putyin másik lányáék. Ez persze államtitok éppúgy, ahogy a házasság is az volt. Moszkvában dolgozó nyugati tudósítók állítják: vége a frigynek! Miért ilyen biztosak benne? Mert Kirill Shamalov visszaadta a 2,2 milliárd dolláros részvénycsomagot a Siburnak! Vagyonát ezért a Bloomberg csekély 800 millió dollárra becsüli. A Gazprombank nyilvánvalóan Putyin vejének adott ekkora kölcsönt – nyilvánvalóan igen előnyös feltételekkel. Már hogyha egyáltalán kölcsön és nem ingyenes adomány volt Putyin megbízható bankjától, Putyin megbízható vejének. Ahogy a házasságnak vége lett, az üzlet is füstbe ment. Az ifjú Kirill Shamalov újrakezdheti az életét, de lehet, hogy csak otthon.

Washingtonban most állítják össze azoknak az orosz oligarcháknak és bizalmi embereknek a listáját, akik Putyin közvetlen környezetét alkotják és akiket fekete listára akarnak tenni. Ha Shamalov is közéjük kerül – mint Putyin ex veje -, akkor nem utazhat be az Egyesült Államokba. Ráadásul, aki a fekete listán szerepel, azt másutt is gyanakvással fogadják. Az ifjú ex-vőt olyasmiért büntethetik, amit immár nem élvezhet Oroszhonban, az elnöki családtagnak kijáró milliárdos vagyont amerikai dollárban …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .