Távmunka a megoldás a járványra?

0
1249
youtube.com

Mire Kínában lecseng a járvány Európaban, az USA-ban és más országokban  élők még javában a felfelé ívelő járványügyi helyzettel kénytelenek megbirkózni. Példaként tekinthetnek a kínai megoldásra, ahol a távmunka jelentős mértékben megoldotta a feladatok elmaradását.

Kínában felgyorsította az átállást – számolt be róla a China Daily amikor a 11 milliós Vuhan teljesen karanténban volt. Táv tanítás és távmunka folyt a nagyvárosban heteken át. Másutt Kínában ebből tanultak. A BBC tudósítója meginterjúvolt egy fiatal nőt, aki Sanghajban dolgozik mint a Porsche egyik marketing embere, de pechére Hupej tartományból származik. Ott ragadt a karanténban, de távmunkával el tudja végezni a feladatait. “A kollégáim még irigykednek is rám, mert számukra luxusnak tűnik, hogy valaki otthonról dolgozzon!” Ez persze a hőskorszak volt, mert Peking szerint lassan lecseng a járvány.

Most már Hszi Csinping elnök is Hupej tartomány fővárosába, Vuhanba látogatott , mert bezárták az utolsó szükség kórházat is. A kínaiak megpróbálnak a kényszerhelyzetből előnyt kovácsolni és felgyorsítani az átállást a távmunkára, mert a 25 milliós Sanghajban ez lényegesen javítana a tömegközlekedés és a légszennyezettség problémáin.

Távmunka és táv tanítás Amerikában és Európában

Amerikában és Európában most szinte mindenütt ezt ajánlják. De vajon hol lehet ezt megvalósítani? A Time magazin ennek járt utána. Kiderült  hogy ott, ahol amúgy is számítógéppel dolgoznak a munkavállalók, de mi lesz azokkal, akik emberekkel foglalkoznak mint a vendéglátóipar vagy a kiskereskedelem?

Február katasztrófa volt a kiskereskedelemben Nagy Britanniában

Erről számol be a londoni Guardian – kiemelve azt, hogy közben a digitális kereskedés felfelé ívelt. Ilyen módon ugyanis a futárok vállalják a fertőzés kockázatának a nagy részét. Az éttermek esetében ugyanez a helyzet: miközben a hagyományos helyeken jelentős a visszaesés, az internetes rendelések ugyancsak megszaporodtak hiszen a korona vírus ilyen módon nem terjed.

Amerikában a távmunka életmentő lehet

Erre hívja fel a figyelmet a New York Times. Arról van szó, hogy több millió embernek nincsen betegbiztosítása! Ők akkor is bemennek a munkahelyre, ha vírusfertőzöttek! Ezt mindenki igyekszik elkerülni a távmunkával. A probléma csak az, hogy akinek nincsen betegbiztosítása az olyan munkahelyen dolgozik, ahol ez nem lehetséges. Mi lesz velük, ha komoly járvány lesz az Egyesült Államokban is?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .